Suzette Hermsen
Suzette Hermsen Opinie 23 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Echte goede vrienden, die maak je niet zo snel

Iemand vroeg laatst hoeveel mensen ik ieder jaar op mijn verjaardag uitnodig. Ik vertelde dat ik sinds een paar jaar standaard de kaasfonduepannen op tafel zet en altijd een stuk of tien, twaalf man op een stevige kaashomp in de maag trakteer.

Mijn vriend merkte op dat dit niet ieder jaar hetzelfde groepje mensen is, maar dat er altijd een kleine roulatie in zit. En hij had gelijk. Ieder jaar zitten mijn beste vrienden aan tafel, aangevuld met een paar mensen die ik een stukje korter ken en waarvan ik hoop dat ze uiteindelijk ook tot mijn beste vrienden gaan horen. Maar ieder jaar blijkt weer: nieuwe beste vrienden maak je niet zo snel.

Want het jaar daarop zitten die nieuwe vrienden vaak niet meer aan tafel. Lange tijd vond ik dat jammer, maar sinds kort realiseer ik me dat écht goede vrienden simpelweg zeldzaam zijn. Dat je er daar niet zomaar ieder jaar twee van bij krijgt.

Want hoe vaak kom je nou iemand tegen waarmee je altijd op één lijn zit, ook al zit je in een andere levensfase. Waarbij je tweehonderd procent jezelf kan zijn en waarmee de langste ruzie nog geen minuut duurde. Waarmee je kunt lachen, ook al is alles even nog zo kut. Die je de wereld gunt, en die ook jou de wereld gunt. Die het prima vindt als je een keer afzegt, maar die het altijd leuk vindt om af te spreken. Die je ’s nachts wakker mag bellen en die je altijd begrijpt, ook al ben je even niet te begrijpen. Die vertrouwd blijft voelen, ook al hebben jullie elkaar een jaar niet gezien. Die je energie geeft, en geen energie kost.

Soms hoor je wel eens dat een vriendschap even uit elkaar moet groeien, om op een later tijdstip weer terug te groeien. Daar geloof ik niet zo in. Met echte vrienden groei je niet uit elkaar. Die zitten ieder jaar gewoon weer aan je kaasfonduetafel.

Suzette Hermsen (30) is chef reizen bij LINDAnieuws en schreef met twee collega’s het boek ‘Zeik Niet Zo’. Haar motto: ‘Lach zo hard mogelijk om andermans grappen, dan lijkt het nog best alsof je humor hebt.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.