Marike Wouters
Marike Wouters Opinie 16 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Irritante kantoortypes #23: Shockdock Simon

In iedere kantoortuin lopen dezelfde irritante types rond. Collega’s waarbij je stilletjes hoopt dat ze heel ongelukkig vast komen te zitten in de draaideur of met hun haar verstrikt raken in het kopieerapparaat. Als dat niet gebeurt, moet je er maar het beste van maken. Hoog tijd dus voor Eerste Hulp bij Irritante Kantoortypes in de rubriek Typisch! Psycholoog en carrièrecoach Roos Woltering staat ons bij met raad en daad.

#23 Shockdock Simon

Shockdock Simon kent geen gêne. Wat jij zelfs liever geheim houdt voor je geliefde, deelt deze collega in geuren en kleuren met de hele werkvloer: "Ik had afgelopen week buikgriep, zo eentje van het hardnekkige soort. Het spoot werkelijk alle kanten op." Wanneer hij collega’s kokhalzend ziet vluchten naar de koffieautomaat, verschijnt er een irritant grijns op zijn gezicht. Shockdock Simon heeft niet alleen last van lichamelijke diarree, maar ook van verbale. Hij smult ervan dat anderen niet persé willen weten dat ‘het zweet tot in mijn kontnaad stond’ of hij bij de dokter even ‘flink moest bukken’.

Wat zegt het over jou dat jij je ergert aan Shockdock Simon?

Jij hebt geleerd dat je privéleven niet voor iedereens oren bestemd is. Of je nou echt een beetje preuts bent of volstrekt normaal, jij weet dat er bepaalde woorden zijn die je niet in het openbaar gebruikt. En daar hou je je als volwassene graag aan. En bovendien wil je anderen niet in verlegenheid brengen. Shockeren is niets voor jou, je haalt er geen lol uit. Je krijgt daarentegen al gauw het schaamrood op je kaken als een vrouwelijke collega zegt dat ze ‘even uit haar kipfilé gaat klateren’.

Hoe ga je om met Shockdock Simon?

De beste aanpak voor Shockdock Simon is de tegenval openen. Haal je grofste opmerking van stal en confronteer Simon ermee. Grote kans dat hij dan pas realiseert hoe lomp zijn woorden klinken. Maar als je je daar toe niet wilt verlagen, geef dan aan dat je je echt een beetje ongemakkelijk voelt bij zijn opmerkingen en of het een tandje minder kan.

Wat als je zelf een Shockdock Simon bent?

Op wie wil je precies indruk maken met je vieze praat? Of zit er meer achter die shockerende opmerkingen? Je bent continu je eigen schaamte aan het overschreeuwen. Grappen over seks of je eigen lichaam geven vaak aan dat je hier onzeker over bent. Als je een enorme pukkel op je kin hebt, ga je dat het liefst zelf aan iedereen vertellen. Besef dat het iets kinderachtigs heeft en je anderen in verlegenheid kunt brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.