Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 9 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Verkiezingsblabla

Ik zie de blikken, ik voel de blikken maar ik negeer ze. Ik kijk weg, verberg mezelf achter een zonnebril en onder een pet. Yep, it’s me. Daarnaast heb ik vrienden die me beschermen, bewust dan wel onbewust. En vrijdagavond bevind ik mij in het beste gezelschap:Rotterdamse vrienden. Een avondje uit in het Kralingse Café Stobbe, voor de gelegenheid overgenomen door corpsmannen in alle leeftijdscategorieën – het is immers ontgroeningstijd. Hij kent uiteraard iedereen omdat ‘ie zelf lid is geweest, en zijkent uiteraard iedereen omdat ze de hartelijkheid zelve is. En boven de saté friet, de slibtongetjes en zalm, weten op een gegeven moment ook mijn vrienden wat de oplossing voor mislukte integratie is: het bijzonder onderwijs en in het bijzonder islamitisch onderwijs. “Dat moet opgeheven worden, allemaal. Niet alleen het islamitisch onderwijs maar ook dat christelijke. Hoeveel mensen ken jij nou die christelijk zijn? Als mensen gehersenspoeld willen worden, gaan ze maar naar de zondagschool of naar de moskee. Weg met dat islamitische onderwijs en neem de rest alsjeblieft ook meteen mee.”

Mijn vrienden zijn geen PVV stemmers. De Rotterdammers niet, de Amsterdammers niet, de Gooise niet en de Bloemendaalse ook niet. Mijn vrienden zijn varianten op Mark Rutte en Lodewijk Asscher, op Jeanine Hennis en Edith Schippers. Mijn vrienden staan echter middenin de samenleving, weten wél wat er speelt en zeggen wél verstandige dingen. Dingen waarvan alleen de PVV het lef heeft om in het verkiezingsprogramma te zetten.

Grappig, zeg ik. Heb ik toevallig gisteren met Wilders over ge’appt. Hij wil islamitische scholen afschaffen. En dat kan helemaal niet, daar is een grondwetswijziging voor nodig. In Nederland zijn bepaalde dingen in de grondwet verankerd, zoals vrijheid van godsdienst en onderwijs en als je dat wilt wijzigen, zul je, nadat je als Tweede Kamer de wetswijziging erdoorheen hebt gekregen, diezelfde Tweede Kamer moeten ontbinden en opnieuw verkiezingen uitschrijven. Welke partij denk je dat dat net op een A4’tje als verkiezingsbelofte heeft opgeschreven en mede daarom wordt weggehoond? Had net zo goed op een bierviltje gekund btw.

Mijn vrienden zijn mild maar hebben door hun kinderen kennis gemaakt met andere culturen. Denk maar niet dat de vader van Mo na dertig jaar een volzin Nederlands kan uitspreken. En als het om regeltjes (omzeilen) gaat, kunnen ze nog veel leren van de immigrantenkinderen en hun ouders. Dat het geloof de bron van alle ellende is, daarvan zijn ze overtuigd. Het verbaast en frustreert ze dat politici zich in bochten wringen om dat feit te ontkennen. Net als dat Ruttes ambitie om weer lijsttrekker te worden verbaast. Hij moet wel, zeg ik, anders wordt de PVV zéker de grootste. “Ebru presenteert het Libelle Lijsttrekkersdebat, zegt mijn vriendintrots. “Daar gaan we heen in maart!” Haar man kijkt me wantrouwig aan. “Komen daar ook mannen?” In ieder geval alle lijsttrekkers. “Mag ik dan ook vragen stellen?”

Dat gaan we regelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.