Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 23 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Tien jaar PVV: het eerlijke verhaal

Ondanks het onwaarschijnlijke talent om de gemankeerden uit onze samenleving te promoveren tot Kamerlid of lokaal politicus, bestaat de PVV inmiddels tien jaar. En buitelen NPO-journalisten al dagen op radio en tv over elkaar heen om ‘het succes van de PVV’ te verklaren. En dat terwijl het zo simpel is. Zo duidelijk dat je er geen zendtijd aan hoeft te verspillen. Het succes van de PVV ligt in het falen van alle andere politieke partijen om hun minachting voor ons, het volk te camoufleren.

Geen enkele politicus die niet tot de PVV behoort, lukt het de eigen superioriteit te onderdrukken. De indruk te wekken er voor ons, burgers te zitten. In te zien dat wij burgers de totale bullshit die ze uitkramen, zat zijn. De slogan waarmee de PvdA bijna de grootste werd, ‘het eerlijke verhaal’, is al jaren de grootste leugen die zich op het Binnenhof en omstreken afspeelt. Het enige eerlijke verhaal is dat wij, burgers, kiezers, voorgelogen worden. En niet eens omzichtig maar open en bloot – met behulp van de NPO. Geen geld naar Griekenland? Een kind zag de leugen aankomen, maar Rutte zei het toch. Maar 50.000 vluchtelingen in plaats van zeker 100.000 in 2016? Ik mag lijen dat het er 300.000 worden, want die 100 halen we met gemak – ondanks de leugens en verveelde reacties van Rutte en Dijkhoff. De onderste steen boven als het gaat om de moord op 298 landgenoten? Een inzending voor een Emmy-nominatie, die kun je krijgen! Geen vluchtelingen meer omdat de EU 3 miljard euro aan Turkije overmaakt? Als ze dat zelf zouden geloven in Den Haag, het Torentje, Brussel, Griekenland, Berlijn en de rest van Europa, kun je maar een ding concluderen: je hebt geen hersenen nodig om politicus te worden. Je moet kunnen liegen.

De laatste leugen waar we mee te maken hebben, is het referendum tegen het Europese associatieverdrag met Oekraïne. De inhoud van dat verdrag interesseert mij en met mij volksstammen Nederlanders, inmiddels geen ene moer meer. Wat mij interesseert is de doorzichtigheid waarmee politici ons burgers, ons mogelijkmakers van hun maandelijkse zakkenvullerij, buiten spel proberen te zetten. Een referendum is nergens voor nodig, want hoezo zou je het volk stemrecht geven? Hoezo zou je daarvoor stemlokalen – wat redelijk gebruikelijk is bij verkiezingen – faciliteren? Mijn ‘nee’ bij het referendum op 6 april is heel simpel een ‘NEE’ tegen dit kabinet, tegen het establishment en o verdomme ook tegen de journo’s die een hapje eten met Rutte en co onder het mom ‘dat doen ze in Amerika ook’.

En ja, natuurlijk liegen PVV-politici ook. Maar zij weten hun minachting voor ons een stuk beter te camoufleren dan PvdA, VVD, D66 en al die andere drie, vier, zes keer modaalgraaiers bij elkaar. Ja NPO-journo’s, je kunt natuurlijk gezellig gaan navelstaren op zo’n correspondentsdiner maar echt, heus. Wat denk je zelf dat het succes van de PVV verklaart?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.