Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 13 nov 2015
Leestijd: 3 minuten

GeenPeil.nl

Omdat de Europese eenwording van 28 landen met één gemeenschappelijke munt zo’n ongelofelijk succes is, mag het niemand verbazen dat de Franse premier Hollande er nog een schepje bovenop wil doen. De man wil een politieke unie. Met een centrale regering. En een eigen president. En als zo’n Fransoos dat oppert, dan weet je: het gaat gebeuren.

Natuurlijk is dit niet van de een op de andere dag gefixt. Daar gaan nog een miljoenmiljard gesprekken over een Grexit aan vooraf (voor de áller-, áller-, áller-, áller-, áller-, áller-, echt állerlaatste keer) en hoogstwaarschijnlijk nog wel meer poehababbbels voor de bühne die allemaal maar één doel hebben: ons geld uit onze zakken kloppen ten behoeve van een stel bureaucraten, lobbyisten en Oost-Europeanen die we allemaal liever kwijt dan rijk zijn.

Uiteindelijk eindigen wij allemaal spartelend op onze rug; wie is er tegen Hollande en co opgewassen? Ze waren wel zo slim om ons Europese burgers nul zeggenschap te geven. Democratie is immers voor losers – niets Erdoganesk is Eurofielen vreemd.

Maar genoeg is genoeg.

Sinds 1 juli is er een wet aangenomen waarmee wij burgers van Europa en dus ook inwoners van Nederland, een referendum mogen afdwingen. Nou ja mogen? Niemand in Brussel wil dat wij, het gepeupel, een referendum ontketenen, vandaar dat er een kiesdrempel van 10.000 plus 300.000 handtekeningen is ingesteld. Ja, leuker kunnen ze het niet maken. Wel moeilijker. Godzijdank gaat Neerlands grootste opiniesite GeenStijl die uitdaging aan. Iemand moet doen. Dus ja: GeenStijl is op zoek naar handtekeningen. Jullie handtekening.

Die eerste 10.000 handtekeningen zijn voor de kiesraad. Die handtekening moet op een ouderwetse manier worden ingediend: formulier via www.geenpeil.nl uitprinten, invullen, ondertekenen, in een envelop stoppen, envelop voldoende frankeren en posten. Pas als die 10.000 enveloppen met handtekeningen binnen zijn, mag er een verzoek voor een referendum worden ingediend. Daar zijn nog eens 300.000 handtekeningen voor nodig.

Appeltje eitje is anders maar heus: dit is onze kans. Want op je rug liggen is lekker. Genaaid worden door de verkeerde is pure verkrachting. En het wordt tijd dat we daar, al is het op marginale schaal wat aan doen. Niet alleen voor onszelf maar ook voor de kleinkinderen. „Opa, wat heb jij gedaan om de Europese Politieke Unie te voorkomen?” Eerlijk? Niet veel. Maar de Europese Unie mag onderhand wel eens leren dat er óók naar de kiezer geluisterd moet worden, niet alleen naar elkaar en naar de lobbyisten van grote bedrijven.

Hollandes politieke unie voorkomen we niet door dit referendum aan te vragen. Maar Europa, ons Europa, wil een associatieverdrag met Oekraïne. GeenStijl wil een referendum afdwingen over dit associatieverdrag met Oekraïne. Dezelfde Oekraïne waar onze #MH17 uit de lucht is geschoten. De EU wil Oekraïne sneller bij de Europese markt trekken dan dat Rutte de onderste steen boven heeft. Dat Rutte dat over zijn kant zal laten gaan: soit. Maar ik niet. Jullie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.