Elfie Tromp
Elfie Tromp Opinie 13 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

De hoer en de heksenjacht

Het is het sleutelmoment in de film ‘Monster’. Charlize Theron dwingt een klant zich uit te kleden. Als hij onraad ruikt, schiet ze hem neer. Ze doet het om hem te beroven, maar vooral uit wraak. Niet langer laat zij zich verkrachten, vernederen en misbruiken. Ze grabbelt de portemonnee uit de zak van het lijk, rukt de dollars eruit en ziet dan de foto van hem en zijn vrouw, die in een rolstoel zit. Alle sympathie ligt ineens bij de hoerenloper.

De redenen om een prostituee te bezoeken zijn uiteenlopend. Sommige mannen zijn eenzaam, willen hun vrouw niet lastig vallen met hun behoeftes, vervelen zich, moeten zich afreageren of zijn gewoonweg (en niet in de laatste plaats) geil. Helaas gaat menig hoerenloper niet naar een gezellige happy hooker die zowel aan haar pensioenopbouw werkt als schone handdoekjes levert, maar kiest voor een schimmig rendez-vous via een 06-nummertje op het internet. Grote kans dat het meisje dan illegaal en onder dwang werkt. Of minderjarig is.

Alle details van de Valkenburgse loverboy-zaak ademen dezelfde triestheid uit. Van de foto’s van het ontbijtbuffet met cervelaat en gekookte eitjes op de website van hotel Botterweck tot aan het detail dat de pooier zich verschool op het toilet. Wat deed die jongen daar in de tussentijd? Had hij een tijdschriftje meegenomen? Of speelde hij Angry Birds op zijn telefoon om de tijd door te komen?

Het treurigst zijn de zelfmoorden van inmiddels twee van de vermoedelijke daders. Ivo van den Bergh, advocaat van twintig van de verdachten, noemt het een ‘heksenjacht’ van het Openbaar Ministerie op zijn cliënten. Zo had het OM via de media laten weten dat de verdachten weleens thuis konden worden opgehaald. Stel je voor dat de buren het zien. Genânt! Dat het kind in kwestie waarschijnlijk levenslang lichamelijk en geestelijk de consequenties mee moet dragen van die dagen in Valkenburg, daar rept geen advocaatje over.

Het is de verschuiving van de schaamte. Nog te vaak wordt er ongestraft verkracht omdat de vernedering van aangifte het slachtoffer teveel is. Het leek er ditmaal op dat niet het slachtoffer maar de daders zich zouden moeten schamen. Een goede ontwikkeling, vond ik. Maar het OM heeft ingebonden, bang voor nog meer vermanende vingertjes van geleerde heertjes. Na het verhoor krijgen al die arme mannen nu ook psychische hulpverlening. Want dat is even schrikken hè, gepakt worden als je iets strafbaars hebt gedaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.