Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 9 jun 2015

Column: Nederturken: totaal de weg kwijt

Weinig gastarbeiderskinderen beseffen hoe bevoorrecht ze zijn: ze spreken meerdere talen, kunnen zich aanpassen aan vreemde culturen, bewegen zich redelijk soepel door alle lagen van de bevolking en komen van kinds af aan in vreemde landen. Er is een absolute downside aan het gastarbeiderskind zijn: als je geboren en getogen bent in Nederland, weet je, alle reizen die je in je verdere leven zult maken ten spijt, dat het niet beter wordt dan Nederland.

Nederland is de norm. We zijn welvarend, iedereen kan hier naar school, iedereen kan hier een opleiding volgen en iedereen kan, ook als ‘ie voor een dubbeltje geboren is, het tot kwartje of euro schoppen. We zorgen voor onze zwakkeren, ouderen en gevangenen – althans, in theorie. De laatste jaren gaat het niet altijd even soepel maar ‘zoek het zelluf maar uit’ geldt nog steeds niet in Nederland, evenals dat de rijkere in dit land niet meer rechten heeft dan de arme – helaas. Ja, er zijn dingen die beter kunnen maar goed, dat egalitaire maakt Nederland tot een van de beste, zo niet het beste land ter wereld om geboren te zijn. Zeker als vrouw.

En zoals elke Nederlander in den vreemde mag stemmen bij onze landelijke verkiezingen, mogen gastarbeiders en hun nazaten hun stemrecht uitoefenen in een land waar ze niet geboren zijn, niet getogen zijn, niet gewoond hebben en nooit zullen wonen. Soit. Dat vervolgens van de 80.000 Nederturken die hun stem uitbrachten voor de landelijke verkiezingen in Turkije, 64 procent op de partij van de fundamentalistische islamiet Erdogan stemt, baart – op zijn zachts gezegd – zorgen. Nederturken die in Nederland álle vrijheid genieten, die in Nederland zien dat tussen politici uiteraard ook oplichters zitten, maar niet in die mate dat ze paleizen met 1150 kamers laten bouwen of hun families baantjes en salarissen toebedelen waarmee ze het van bedelaar tot miljonair schoppen. Nederturken die in Nederland alle kansen krijgen omdat we hier niet discrimineren op basis van geloof, afkomst, ras of geslacht; die Nederturken kiezen ervoor om in Turkije te stemmen op de man die discriminatie en polariseren tot een kunst heeft verheven – Wilders is er niets bij. Nederturken die de Nederlandse democratie toejuichen juist omdat die gelijke kansen biedt aan iedereen, ongeacht hun geloof, kiezen voor de partij van een dictator die vrouwen ziet als broedmachines, een kalifaat wil oprichten en door middel van een wetswijziging de absolute macht naar zich toe wilde trekken.

Wat ze in Turkije doen, moeten ze tot op zekere hoogte zelf weten, maar wat bezielt Nederturken om op Erdogan te stemmen? Niets van wat in Nederland kan en mag, wordt door de partij van Erdogan getolereerd in Turkije. Wat hebben we in Nederland zo fout gedaan, dat slechts 53 procent van de Turken die in het islamofascistische Saudi Arabië vertoeven op de partij van de grootste Turkse dictator aller tijden heeft gestemd, tegenover 64 procent van de Turken in het liberale Nederland?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Column: Nederturken: totaal de weg kwijt
Sluiten