Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 8 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Dagelijks frisdrank drinken schadelijk voor lever’

Dagelijks frisdrank drinken kan wel eens heel slecht voor je lever zijn en leiden tot leverfalen. Dat zeggen onderzoekers van het Voedingonderzoekcentrum aan de Tufts University in Boston in een nieuwe gepubliceerd onderzoek over de relatie tussen het drinken van frisdrank en een vervette lever. Zij zagen dat mensen die dagelijks frisdrank drinken vaker leden aan niet-alcoholische leververvetting dan mensen die dat niet doen.

Een niet-alcoholische vervette lever, ofwel NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease), wordt vastgesteld op het moment dat er een verhoogd aantal vetcellen aangetoond worden in de lever en de oorzaak niet gevonden wordt in de consumptie van alcohol. De oorzaak hiervan was nog niet vastgesteld, maar met dit nieuwe onderzoek lijkt er een link te zijn gevonden tussen het drinken van frisdrank en de vervette lever.

Meer dan één

Wetenschappers analyseerden 2,634 enquêtes waarbij mensen vragen hadden ingevuld over de inname van drankjes gezoet door suiker. Hieronder vallen drankjes met en zonder caffeïne en andere bruisende drankjes met suiker, fruitdrank en limonade.

De deelnemers ondergingen een CT-scan om de hoeveelheid vet te meten in de lever. De onderzoekers zagen een hogere hoeveelheid vet bij mensen die zeiden meer dan één gezoet drankje te drinken per dag in vergelijking met mensen die dat niet deden. Andere actoren, zoals leeftijd, gewicht, voeding en het gebruik van alcohol en nicotine werden, ook meegenomen in het onderzoek.

Lees ook: ‘Zware botten’ is een smoes! En nog meer fabeltjes

‘Lege calorieën’

Wetenschapper Nicola McKeown (Ph.D.) in de publicatie: "Ondanks dat er nog veel vervolgonderzoek gedaan moet worden, moeten mensen zich realiseren dat ze ‘lege calorieën’ tot zich nemen, dus zonder toegevoegde waarde van vitamines of mineralen. Dat kan beter bewaard worden voor speciale gelegenheden."

Bij het drinken van light-drankjes lijkt er geen verhoogde kans te zijn op non-alcoholische leververvetting.

Bron: Giphy.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.