Metro en ANP
Metro en ANP Openbaar vervoer 24 apr 2020 / 13:00 uur

Moeten we binnenkort een treinreis reserveren?

NS en de TU Delft zijn vrijdag een groot onderzoek onder treinreizigers begonnen naar de gevolgen van de coronacrisis voor hun reisgedrag. Ook wordt onderzocht of reizigers bereid zijn zich vooraf aan te melden voor een trein.  

De komende tijd worden liefst 100.000 reizigers door de spoorwegen en de universiteit benaderd om ervaringen te delen over hun reisgedrag. Zo is de NS benieuwd of mensen minder reizen, steeds vaker thuiswerken of vaker de auto nemen.

Een reiziger zou bij vooraf aanmelden te zien krijgen welke trein druk is en welke niet. Achterliggende gedachte is dat het aantal reizigers zo beter op de beperkte treincapaciteit kan worden afgestemd.

Door de coronamaatregelen daalde het aantal treinreizigers de afgelopen weken tot ongeveer 7 procent van het normale aantal. Als later het openbare leven stap voor stap kan worden hervat, wordt meer en meer een beroep gedaan op het ov. Zolang de anderhalvemeterregel geldt, zullen treinen slechts ruimte bieden voor 20 tot 25 procent van het normale aantal reizigers.

Nadenken

„We moeten daarom nadenken over maatregelen die we in normale omstandigheden niet snel zouden overwegen", zegt Tjalling Smit, lid raad van bestuur van NS over het onderzoek. „Maar die brengen ook dilemma’s met zich mee, als het gaat om de gebruiksvriendelijkheid, gastvrijheid en privacy. En het legt een belangrijke verantwoordelijkheid bij reizigers. Het werkt alleen als iedereen meedoet."

Nachttreinen

NS ziet tot nog toe niet dat het weer drukker wordt, met uitzondering van bepaalde trajecten in de Randstad. Vanaf woensdag weer meer intercity’s rijden en komen er weer nachttreinen in de Randstad. Dat is vooral om het de reizigers vanwege de anderhalve meter afstand makkelijker te maken. Het is nog geen terugkeer van een normale dienstregeling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Moeten we binnenkort een treinreis reserveren?
Sluiten