Metro
Metro Openbaar vervoer 20 jun 2019 / 05:00 uur

Vluchtelingen bieden koffie aan op station

Het is donderdag Wereldvluchtelingendag. Vluchtelingen bieden daarom op trein-en busstations koffie en thee aan aan voorbijgangers in een poging met hen in gesprek te raken. ‘Bakkie doen’ is een jaarlijks terugkerend initiatief van Vluchtelingenwerk Nederland.

Echt contact maken

„Vluchtelingen willen graag nieuwe mensen ontmoeten. Het gevoel krijgen van ‘erbij horen’ draagt bij aan een goede start en snellere integratie in Nederland. Dat begint vaak met iets ‘simpels’ als samen een kopje koffie drinken”, zegt Abdeluheb Choho, directeur van Vluchtelingenwerk Nederland.

Choho vervolgt dat het geweldig is dat ‘Bakkie doen’ dit jaar op meer locaties dan ooit meedoet. „Het is door het hele land mogelijk om vluchtelingen te ontmoeten. Nederlanders met allerlei achtergronden maken gebruik van het openbaar vervoer, dé plek bij uitstek om tijdens het wachten eens echt contact te maken met iemand die je ergens anders misschien wel nooit zou tegenkomen.”

Nieuwe mensen leren kennen

Ook Khaled Al Shareef (32) doet mee aan de actie. Shareef vluchtte vier jaar geleden uit Syrië en vertelt dat hij ernaar uitkijkt om nieuwe mensen te leren kennen. „Ik ben dit jaar op Utrecht Centraal, hopelijk tot dan!”

De NS laat weten de instroom van voormalig vluchtelingen te stimuleren door intensieve samenwerking met verschillende organisaties. „Wij willen dat iedereen zich welkom voelt bij NS. Zowel medewerkers als reizigers. Met een klein gastvrij gebaar in de vorm van een kop koffie op een aantal treinstations faciliteren wij graag dit warme initiatief van Vluchtelingenwerk”, zegt Bettina Haarbosch, programmamanager Diversiteit & Inclusie bij NS.

Derde editie

Ook Connexion doet mee. „Diversiteit en inclusiviteit vinden wij belangrijk. Vandaar dat wij samenwerken met VluchtelingenWerk. Deze samenwerking gaat voor ons verder dan ‘Bakkie doen!’. Het afgelopen jaar hebben we statushouders in laten stromen als buschauffeur. De eerste mensen zijn al bij ons in opleiding. Daar zijn wij, maar ook zij, heel blij mee.”, aldus Marlene van Winden, HR directeur Transdev Nederland, waar Connexxion onderdeel van is.

Het is de derde editie van ‘Bakkie doen’, een jaarlijks terugkerend initiatief van VluchtelingenWerk Nederland om meer begrip voor vluchtelingen te creëren. Dit jaar werkt VluchtelingenWerk voor Bakkie Doen voor de tweede keer samen met Connexxion en voor het eerst met NS.

Het programma

Op treinstations Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Zwolle en Amsterdam Bijlmer loopt de actie van 9.00 tot 13.00 uur. Op de busstations Zaandam en Hilversum is het van respectievelijk 8 uur tot 13 uur en tot 15 uur mogelijk vluchtelingen te ontmoeten. In Hilversum is een oude Connexxion bus omgetoverd tot Bakkie Doen café.

In Zaandam wordt de Bakkie Doen actie opgeluisterd door een koffiebakfiets. Het Humanity House in Den Haag organiseert een ‘Bakkie Doen?’-café met optredens, ontmoetingen en hapjes. Verder kun je op tientallen andere plekken terecht in Nederland, onder meer in locaties van VluchtelingenWerk en bibliotheken. Kijk hier voor het hele programma.

Reageer op artikel:
Vluchtelingen bieden koffie aan op station
Sluiten