Metro
Metro Openbaar vervoer 8 mei 2019 / 11:29 uur

Op 28 mei OV-stakingen in drie grote steden

Op dinsdag 28 mei leggen medewerkers van de NS en het stadsvervoer in drie grote steden de hele dag het werk neer. De werknemers staken voor een goed pensioen. De vakbonden FNV, CNV en MHP hebben een 24-uurs staking opgeroepen voor die dag.

Volgens NOS zijn de drie grote steden: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Pensioenstakingen

De vakbonden willen dat de pensioenleeftijd wordt bevroren naar 66 jaar. Volgens de huidige regels loopt de pensioenleeftijd geleidelijk op tot 67 jaar en drie maanden in 2024. De verdere toename is afhankelijk van de levensverwachting.

Overige sectoren

Behalve in het openbaar vervoer zijn oproepen uitgegaan om in de metaal, de bouw en andere sectoren op woensdag 29 mei voor 24 uur het werk neer te leggen. De bonden in het streekvervoer beraden zich nog op acties. Uiterlijk 15 mei laten zij weten of ze ook meedoen aan de stakingen.

Eerder actie

Op 18 maart voerden de bonden al actie voor een goed pensioen in de bouw en de metaal. Personeel bij de NS en het stadsvervoer legden toen in de ochtendspits het werk voor 66 minuten neer.

Eind vorig jaar mislukte het overleg tussen vakbonden, kabinet en werkgevers over pensioenen. De bonden willen dat de AOW-leeftijd wordt bevroren. Mensen met zwaar werk moeten eerder met werken kunnen stoppen.

Bericht wordt vervolgd. 

Reageer op artikel:
Op 28 mei OV-stakingen in drie grote steden
Sluiten