Elselotte Smink
Elselotte Smink Openbaar vervoer 3 mei 2019 / 07:29 uur

Conducteurs gaan op de seconde nauwkeurig fluiten

Zo’n 1900 conducteurs van de NS worden aanstaande maandag ‘bewapend’ met een smartwatch. Volgens de NS is dat een goed hulpmiddel om op de seconde nauwkeurig te fluiten.

Ook moeten de slimme horloges bijdragen aan het beter op tijd kunnen rijden. Zo zit dat sprintje om de trein nog te halen, er misschien toch niet meer in.

Aftellen tot vertrek

De afgelopen maanden heeft een groep conducteurs het werken met de door de NS ontwikkelde app getest. Een van de conducteurs die eraan meewerkte is Ron Bongers. „Kort voor vertrek geeft de smartwatch een trilsignaal, zodat ik weet dat ik het vertrekproces kan starten. Daarna telt het horloge af tot het moment van vertrek, zodat de trein precies op de seconde nauwkeurig kan vertrekken”, aldus Bongers.

Geen miscommunicatie meer

Volgens de NS zullen de collega’s op de trein ook beter met elkaar kunnen samenwerken, omdat de horloges precies dezelfde tijd aangeven als dat van de machinist.

„Gaat die smartwatch er ook voor zorgen dat alle treinen op de seconde op tijd vertrekken?”, vraagt een grappende Facebookgebruiker zich af. Chris Vonk van Reizigersvereniging Rover vreest dat dit niet helemaal gegarandeerd kan worden. „Dat zou natuurlijk mooi zijn, maar dat is afhankelijk van zoveel factoren!”

Last-minute sprintje

Vonk denk dat de smartwatches vooral voor de conducteurs een oplossing zijn. „Voor de reiziger verandert er niets.” En hoe zit het met dat sprintje om de trein te halen? „De afgelopen jaren is ‘deurbeleid’ om de deuren te sluiten na het fluitsignaal steeds strenger geworden. Logisch, want het wordt steeds drukker op het spoor en het voorkomt vertragingen. Maar mensen blijven het toch altijd proberen. Dan neem je zelf het risico.”

Moeten we dan als reizigers iets minder zeuren? Vonk lacht. „Tegenwoordig gaan de treinen zo vaak, de meeste lijnen rijden minimaal een halfuursdienst. Dus je staat nooit meer echt lang te wachten.”

Maandag ontvangen de eerste conducteurs hun smartwatch. Later dit jaar krijgen meer conducteurs het apparaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Conducteurs gaan op de seconde nauwkeurig fluiten
Sluiten