Kyrie Stuij
Kyrie Stuij Openbaar vervoer 10 okt 2018 / 05:00 uur

Koffie in de trein? Bespaar geld met eigen beker

Drink jij graag een kop koffie in de trein? Vanaf woensdag 10 oktober kun je daar 25 eurocent op besparen. Wie een herbruikbare beker meebrengt krijgt deze korting op warme dranken bij ruim 200 stationswinkels.

De NS wil hiermee de hoeveelheid afval op stations verminderen. Jaarlijks bestellen reizigers namelijk meer dan 30 miljoen warme dranken, waarvan het meeste in wegwerpbekers wordt geschonken. Omdat dit type beker nog niet geschikt is voor recycling, belandt het bij het restafval.

De stationswinkels belonen hiermee reizigers met een duurzame beker. Dus als je bijvoorbeeld twee keer per week een cappuccino koopt bij Julia’s, bespaar je met een herbruikbare beker 26 euro per jaar. Daar kun je twee volwaardige Netflix-abonnementen van kopen, 9 Tony Chocoloney-repen of twee potjes van lasergamen met een drankje.

Starbucks is een van de stationswinkels die al langer korting biedt aan klanten met een herbruikbare beker. Foto: ANP

Het concept is niet nieuw. Onder meer de Kiosk, Starbucks, Pret-A-Manger en LEON doen dit al. Maar nu hebben ook Julia’s, de Railcatering en AH to go (de bediende kassa, niet de zelfscankassa) zich aangesloten. Reizigers kunnen daardoor bij 200 stationswinkels terecht voor goedkopere warme dranken.

#brengjebeker

Ondanks dat een aantal stationswinkels al langer deze korting biedt, draagt lang niet elke reiziger standaard een eigen beker bij zich. Volgens Carola Wijdoogen, directeur Duurzaam Ondernemen bij de NS, komt dat doordat nog niet iedereen weet dat je hiermee geld kunt besparen. ,,We verwachten dat het meer gaat leven nu nieuwe winkels zich hebben aangesloten en we de kortingsactie beter gaan promoten. Eigenlijk zou de herbruikbare beker de nieuwe norm moeten worden. We hopen dat reizigers elkaar gaan stimuleren via #brengjebeker. Dat zou natuurlijk helemaal gaaf zijn.”

De aanpassing heeft daarnaast gunstige effecten voor het milieu. Zouden we allemaal een herbruikbare beker meenemen, dan besparen we jaarlijks 100.000 pakken kopieerpapier en 3000 kilometer aan wegwerpbekers. Om een beeld te schetsen: Als we vanaf station Amsterdam Centraal onze gebruikte wegwerpbekers achter elkaar zouden leggen, dan komen we onder meer langs Berlijn, Warschau en Moskou, om vervolgens in het dorpje Lyskovo, diep in Wit-Rusland, de laatste beker te plaatsen.

Het is een vertrouwd gezicht: even een kopje koffie terwijl je op de trein wacht. Foto: ANP

Ondanks dat nog geen meerderheid van de reizigers een herbruikbare beker heeft, merkt de NS dat duurzaamheid wel degelijk leeft onder deze groep. Wijdoogen: ,,Reizigers beginnen steeds vaker zelf over duurzaamheid. Zo werd er enthousiast gereageerd op het bericht dat er volgend jaar watertappunten komen op stations. Ook dat is een manier om het aantal plastic flessen bij het afval te verminderen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Koffie in de trein? Bespaar geld met eigen beker
Sluiten