Merel Driessen
Merel Driessen Openbaar vervoer 9 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

KNMI: code oranje voor hevige sneeuwval en gladheid

Het KNMI geeft code oranje af voor zondagochtend. Het waarschuwt voor flinke sneeuwval en plaatselijke gladheid.

Langdurig sneeuwen

Volgens het weerinstituut trekt zondagochtend een gebied met flinke sneeuwval vanuit het zuidwesten landinwaarts. ’s Middags zal het in het noorden blijven sneeuwen, terwijl de sneeuw in het zuiden over zal gaan in regen. Op veel plaatsen kan het langdurig sneeuwen, waardoor er zich een sneeuwdek van maximaal 15 cm vormt.

De NS adviseert reizigers om zondag goed te kijken op de Reisplanner. Door de verwachte sneeuwval zullen er minder treinen rijden. Op een aantal trajecten zullen de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier rijden. Op het traject waar de trein normaal gesproken zes keer per uur rijdt, rijdt deze zondag vier keer per uur. Bovendien gaat er zondag een nieuwe dienstregeling in.

Overlast op de weg en in de lucht

Volgens verschillende weerbureaus zal de hevige sneeuwval ook voor overlast op de weg en in de lucht zorgen. Schiphol kan door het weer veel minder starts en landingen aan. Volgens Weerplaza kunnen de strooiwagens de strijd tegen de sneeuwval niet winnen, waardoor verschillende wegen zondag nog besneeuwd zullen zijn. Bovendien kan de vrij natte sneeuw door auto’s vastgereden worden en daarvoor veranderen in een ijsplaat.

Weeronline adviseert om helemaal niet de weg op te gaan. Het weerbureau wijst erop dat het glad kan zijn en stuifsneeuw gemakkelijk de weg kan opwaaien. Ook zal er sprake zijn van slecht zicht. De stevige wind kan zorgen voor sneeuwjacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.