Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Openbaar vervoer 6 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Dit moet je weten op maandagochtend 6 november

Wat moet je weten op maandagochtend 6 november? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

‘Texas geen terroristische aanslag’

De schietpartij bij een baptistenkerk in Sutherland Springs, Texas was geen terroristische aanslag. Dat zegt de politie tegen de Amerikaanse media. De identiteit van de schutter is ook al bekend: het zou gaan om Devin Patrick Kelley, een 26-jarige man uit het naburige Comal County in de Amerikaanse staat. Hij was volgens CNN een oud-militair en werd in 2014 ontslagen bij de luchtmacht vanwege mishandeling van zijn vrouw en kind.

Gisteren opende Kelley rond 11 uur lokale tijd het vuur tijdens een dienst van de kerk in het Texaanse dorp. Daarbij vielen naar verluidt 27 doden en 30 gewonden.

Dode bij Schietpartij in Best

Bij een schietpartij in de Brabantse plaats Best is een 33-jarige man uit Den Bosch om het leven gekomen. Een man van 34 uit dezelfde woonplaats raakte lichtgewond. De politie onderzoekt de zaak en hoort momenteel getuigen.

De schietpartij vond plaats op het parkeerterrein van Beachclub Sunrise aan de Ekkersweijer, waardoor relatief veel mensen op de schoten afkwamen. Niemand is nog gearresteerd.

Dit moet je weten op maandagochtend 6 november
Carles Puigdemont met de vier ministers die in België zitten. / EPA

Puigdemont op vrije voeten

Carles Puigdemont en vier van zijn ministers zijn zondagavond vrijgelaten onder voorwaarden. Dat heeft de rechter in Brussel beslist. De voormalig minister-president van Catalonië is na zijn vrijwillige aangifte urenlang gehoord door de onderzoeksrechter en moet voorlopig in België blijven.

De rechter gaat zich nu inhoudelijk buigen over het Europese arrestatiebevel dat Spanje heeft gegeven. De verwachting is dat deze zaak over uiterlijk vijftien dagen wordt behandeld.

Wat er vandaag staat te gebeuren

23e klimaattop in Bonn

In het Duitse Bonn begint maandag de 23e Klimaattop. Daar praten vertegenwoordigers uit bijna tweehonderd landen over de verdere uitwerking van het klimaatakkoord dat in 2015 in Parijs werd gesloten. Daarin stond bijvoorbeeld dat alle deelnemende landen op hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen en dat de ontwikkelde landen vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard dollar (ruim 94 miljard euro) bijdragen aan een fonds dat ontwikkelingslanden moet helpen hun klimaatmaatregelen te financieren. Uiterlijk december 2018 moet duidelijk zijn hoe het klimaatakkoord van Parijs in de praktijk zijn uitwerking krijgt.

De verwachting is dat deze top omgeven zal zijn door protesten. Zaterdag demonstreerden al ongeveer 7000 mensen, veelal Nederlanders en Fransen, in Bonn voor grotere inspanningen op het gebied van klimaatbescherming. De politie moest zelfs ingrijpen toen de demonstranten bruinkoolmijnen stillegden.

Wat er verder in het nieuws is

Dit moet je weten op maandagochtend 6 november
De stationshal van Utrecht Centraal. / ANP

NS sluit poortjes op Utrecht Centraal

De toegangspoortjes op station Utrecht Centraal gaan maandag dicht. Wie op reis gaat of een boodschap wil doen op het NS-station, heeft een OV-chipkaart met voldoende saldo nodig.

Daarmee is Utrecht Centraal al het 72ste station dat zijn poorten sluit. Dat levert volgens de NS minder zwartrijders, minder agressie in de trein en een verhoogd veiligheidsgevoel bij reizigers op. De poortjes op Amsterdam Centraal gaan later dit jaar ook dicht.

Zorgverzekeraars claimen geld huisartsen

Zorgverzekeraars komen de afspraken niet na die de druk op de huisartsen moeten verlichten. Dat meldt de Volkskrant. Komend jaar is 200 miljoen euro vrijgemaakt voor onder meer zorg voor kwetsbare, thuiswonende ouderen en voor patiënten in achterstandswijken, maar bijna geen enkele verzekeraar komt daarmee over de brug.

In 2018 zouden huisartsen, verzekeraars en het ministerie oog hebben voor acht ‘knelpunten’. „Maar nu de contracten worden opgesteld, moeten we helaas vaststellen dat een aantal verzekeraars zegt: sorry, dat gaan we niet doen", zegt Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Miljarden nodig voor goede doorstroming stations

Het spoorboekloze rijden gaat miljarden kosten. Dat schrijft De Telegraaf. De grote treinstations in Nederland zijn veel te krap voor de grote toestroom van reizigers die de tienminutentreinen zullen veroorzaken, aldus de krant.

De verwachting is dat het aantal reizigers in 2030 verdubbeld is. Daarom moeten er volgens beheerder ProRail miljarden worden geïnvesteerd voor langere en bredere perrons, meer in- en uitgangen, extra parkeerplekken en betere aan- en afvoer rond stations.

Het weer

Vanochtend kan er zeker aan de westkust nog een buitje vallen. Hierna wordt het vrij rustig en goed weer. De temperatuur loopt waarschijnlijk op tot 10 à 11 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.