Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Openbaar vervoer 31 okt 2017 / 15:50 uur

Conducteur met kniptang nu écht verleden tijd

De kniptang voor het knippen van treinkaartjes gaat in de ban bij NS. Tot nu maakte het nog onderdeel uit van de standaarduitrusting van de conducteur en knipte hij of zij graag je kaartje als je het vriendelijk vroeg. Nieuwe conducteurs krijgen dit nostalgische apparaat echter niet meer uitgereikt.

Foto: Spoorwegmuseum
Foto: Spoorwegmuseum

Sinds de komst van de ov-chipkaart en de digitale vervoersbewijzen is het afstempelen of knippen van een vervoersbewijs niet meer nodig. Toch loopt nog 10 tot 20 procent van de conducteurs ermee rond. „Uit nostalgische overwegingen neem ik hem af en toe nog mee op de trein, vooral kinderen vinden het heel leuk. Het heeft natuurlijk ook wel iets”, zegt conducteur Harald Broekman. Aan de andere kant: „De tijd verandert en je moet met je tijd meegaan. Onze treinen zijn natuurlijk veel moderner geworden, daar hoort dit stukje ook bij.”

De kniptang zal dan ook niet afgepakt worden van de oude garde, maar de nieuwe lichting die rijdt op de binnenlandse treinen krijgt ze niet meer. De kniptang krijgt een mooi plekje in het Spoorwegmuseum. In de internationale treinen houden conducteurs wel een kniptang. Dit heeft te maken met buitenlandse regelgeving en de klassieke vervoersbewijzen die in vele landen gelden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Conducteur met kniptang nu écht verleden tijd
Sluiten