Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Openbaar vervoer 19 jan 2017 / 13:26 uur

Wat zijn de gevolgen van een stroomstoring?

Dinsdagochtend zaten duizenden mensen zonder stroom in Amsterdam en omgeving. En dat heeft niet alleen gevolgen voor de huishoudens zelf, maar ook voor onder meer de hulpdiensten, treinreizigers en automobilisten. Dus wat gaat er precies allemaal mis tijdens zo’n storing?

Uren zonder stroom

Allereerst hebben natuurlijk de huishoudens zelf last van de stroomstoring. Aanvankelijk trof de stroomstoring zeker 360.000 huishoudens. Stapsgewijs hadden steeds meer mensen in Amsterdam weer stroom. Rond 06.30 waren ongeveer 160.000 huishoudens in Amsterdam-Noord, Landsmeer en aan de oostkant weer van stroom voorzien. Omstreeks 09.30 hadden ook de 27.000 huishoudens in Zaandam weer stroom.

Energieleverancier Liander meldt dat alle huishoudens in Amsterdam inmiddels weer stroom hebben. Mensen die langer dan 4 uur zonder stroom of gas hebben gezeten tijdens een storing, krijgen een vergoeding voor het ongemak.

Hoewel de elektriciteit na een paar uur weer terug was, hebben Amsterdam Noord, Nieuw-West en Westpoort voorlopig geen stadswarmte. „Alles wordt nu weer opgestart, maar het water is afgekoeld. Het duurt even voordat dit weer op de juiste temperatuur is gebracht. We werken er hard aan om dit zo snel mogelijk op orde te krijgen”, aldus een woordvoerster van Nuon.

‘Ik kan mijn iPad niet opladen’

Voor de politie was het een drukke ochtend. „Er waren vooral veel telefoontjes, ook om te melden dat er sprake was van een stroomstoring”, vertelt Frans Zuiderhoek, woordvoerder politie Amsterdam, tegen Metro. „Er belde zelfs iemand met de melding dat hij zijn iPad niet kon opladen.”. Uiteindelijk ging er dan ook een tweet uit met de vraag om niet te bellen over de stroomstoring.

Daarnaast werden zoveel mogelijk agenten de straat opgestuurd, en dat betekende dat veel agenten een langere nachtdienst draaiden. De politieauto’s reden met zoeklicht aan, „zowel om de straten te verlichten als om op te vallen en aanwezig te zijn”, aldus Zuiderhoek.

Opvallend was dat er op dinsdagochtend juist minder aanrijdingen waren dan gebruikelijk. „Waarschijnlijk zijn mensen voorzichtiger gaan rijden", denkt Zuiderhoek. Ook het aantal meldingen van plunderingen en inbraken is niet omhoog gegaan. „Er zijn wel veel inbraakalarmen afgegaan toen de storing begon, en ook toen de stroom er weer opging, omdat mensen niet meteen in de buurt waren om de code in te toetsen."

Noodvoorziening aan

Ook ziekenhuizen in de regio Amsterdam hadden last van de stroomstoring. Zo draaiden meerdere ziekenhuizen op het noodaggregaat. ,,We hadden gewoon stroom en nu gaat het weer op de normale manier. Het is alleen nog een beetje wiebelig, dus daarom kan het zijn dat operaties iets worden opgeschoven”, vertelt een woordvoerster van het OLVG.

In MC Slotervaart is besloten om helemaal geen operaties en andere ingrepen uit te voeren. De Poliklinieken sluiten bovendien na 12.00. Het ziekenhuis meldde dinsdagochtend drie kwartier zonder stroom te zitten, doordat er iets misging bij het omschakelen naar het noodaggregaat. De storing leidde niet tot levensbedreigende situaties. Net als bij de politie werden de nachtdiensten uitgebreid omdat het personeel niet op tijd op bestemming kon zijn.

Treinverkeer hele dag ontregeld

Het openbaar vervoer heeft veel last ondervonden van de storing; treinreizigers zullen de gehele dag hinder ondervinden. „Op het moment dat er een storing is, kunnen seinen en wissels niet worden gebruikt en IT-systemen niet worden bediend. Dat betekent dat de trein niet veilig kan rijden”, aldus NS-woordvoerder Carola Belderbos tegen Metro. „Bovendien staan de treinen en het personeel niet op de juiste plek, en het kost tijd om dit weer in orde te krijgen.”

Daarnaast heeft de ontruiming in Utrecht, ook weer invloed gehad op het treinverkeer in die regio, vertelt Belderbos. Dinsdagochtend werd een onbeheerde tas aangetroffen op spoor 18, waardoor het treinverkeer voor een deel heeft stilgelegen. Na onderzoek werd duidelijk dat het om loos alarm ging.

Het is nog onbekend hoe lang het duurt voordat het treinverkeer weer volgens dienstregeling rijdt, maar er wordt nog steeds geadviseerd om reizen naar Amsterdam, Schiphol en Lelystad uit te stellen. Er rijden wel extra bussen naar Schiphol vanaf de IJ-zijde bij Amsterdam Centraal. Het tram- en treinverkeer is intussen weer opgestart volgens de GVB en ook Connexxion meldt dat de bussen weer rijden.

Overvolle wegen

Op de weg was het dinsdagochtend erg druk. „In de eerste instantie kon de spitsstrook op de A7 niet open waardoor een lange file op die weg ontstond. Bovendien deden de matrixborden het niet”, vertelt Robert Vriezen van de VID tegen Metro.

Hoewel er initieel weinig te merken was van de storing, werden de files uiteindelijk toch langer. „Door de berichtgeving gaan mensen toch denken dat het beter is om niet met het OV te gaan.” In de regio Amsterdam stond er ruim 40 kilometer, en dat is volgens Vriezen helemaal niet zo veel meer dan normaal, zeker niet als je bedenkt dat er ook vrachtwagens met pech stonden.

De storing lijkt taxi-app Uber daarentegen niet te deren. De ritprijs in Amsterdam zou wel 3-4 keer hoger liggen dan normaal.

Social media

Naast dat een stroomstoring voor heel wat problemen zorgt, kunnen veel mensen er ook om lachen. En dat betekent dat Twitter weer vol staat met leuke tweets. Hierbij een kleine selectie:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat zijn de gevolgen van een stroomstoring?
Sluiten