Jelmer Visser
Jelmer Visser Sport 22 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Tom Dumoulin nadert Yates op 56 seconden na tijdrit

Het is nog maar de vraag of het Tom Dumoulin gaat lukken om zijn roze trui in de Giro te prolongeren. Met een derde plek in de tweede tijdrit van de Ronde van Italië liep hij in op zijn Britse concurrent Yates, maar wel minder dan hij waarschijnlijk had gehoopt.

De Limburger was 22 seconden langzamer dan de Australiër Rohan Dennis in de 34,2 kilometer lange zestiende etappe van de wielerronde. Yates wist op zijn beurt de ‘schade’ te beperken tot een 1 minuut en 15 seconden.

De top tien na de zestiende etappe ©Giro D'italia

Concurrentie

Tom Dumoulin zette de rest van de top vijf wel verder op een kleine achterstand en verstevigde zijn tweede plaats in het algemeen klassement. Rozetruidrager Simon Yates maakte geen fouten en reed voor zijn doen een goede tijdrit. Hij kwam met de twintigste tijd over de streep. Lotto-Jumbo renner Jos van Emden eindigde op een vierde plaats.

De top vijf bestaat nu uit koploper Simon Yates, gevolgd door Dumoulin op de tweede plaats op 56 seconden achterstand. Pozzovivo, Froome en Pinot volgen op meer dan drie minuten van de twee koplopers.

De Giro D’Italia gaat zijn laatste week in. Zondag eindigt de koers in Rome. Er staan aan het einde van de week nog wel drie zware bergetappes door de Italiaanse Alpen op het programma. Hier zou nog het een en ander aan het klassement kunnen gaan veranderen. Tom Dumoulin en zijn Sunwebploeg zullen echter wel in de aanval moeten gaan om kans te maken op het roze.

Meer gehoopt

„Ik had op meer gehoopt, maar het zat er niet in”, zei Dumoulin na afloop voor de camera’s van Eurosport. ,,De eerste tien kilometer ging het nog wel goed voor mijn gevoel, bij de ene tijdrit kun je daarna versnellen en bij de andere niet. Dat lukte vandaag niet. Yates is ook zo goed in vorm op dit moment. Hij kan op dit moment even alles. Ik zal elke dag zo hard mogelijk naar de finish gaan rijden en ik hoop daarbij op een slechte dag van Yates. Maar ik kan die zelf ook krijgen en gezien zijn vorm is het niet aannemelijk dat het bij hem gaat gebeuren.”

Yates had behoorlijk afgezien tijdens de tijdrit. ,,De laatste tien kilometer stierf ik duizend doden, maar ik ben blij dat het mij toch gelukt is om mijn roze trui te houden”, zei de Brit. Hij zal nu op een andere defensieve manier gaan rijden. ,,Het is misschien niet leuk voor de fans, maar ik kan nu mijn tactiek veranderen. Tom staat nog wel in de buurt, maar het verschil met de anderen is groot. Ik kan daarom verdedigend gaan rijden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.