Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 18 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

‘In voetbal is er geen aandacht voor angstaanvallen’

Bojan Krkic was ooit het grote talent van Barcelona en werd zelfs de nieuwe Messi genoemd. Hoewel de Spanjaard zeker geen slechte carrière heeft, kwam zijn potentie er nooit volledig uit. Dat komt mede door zijn angstaanvallen, zo vertelt de aanvaller in een openhartig gesprek.

Fútbol, qué bonito eras

Tegen The Guardian heeft hij het vooral over zijn periodes bij Barcelona en Stoke City, waar hij speelde na zijn verhuurperiode aan Ajax. ,,In Spanje hebben we het gezegde Fútbol, qué bonito eras (voetbal hoe mooi was je vroeger). Toen er nog geen social media was. Dat heb ik pas ervaren in Engeland. Ongekende krachten die je niet kan controleren. Waarbij jaloersheid overheerst en iedereen toegang tot je heeft.”

,,Je moet je er niet door laten beïnvloeden, maar dat is niet makkelijk als je gevoelig bent. Vooral jonge voetballers hebben bescherming nodig. Ze worden al heel jong al aan van alles blootgesteld", stelt Krkic.

900 goals

De oud-Ajacied scoorde in de jeugd van Barcelona maar liefst 900 keer, dus zeker voor hem was er al vroeg publieke belangstelling en dus druk. ,,Voetballend ging het geweldig, maar persoonlijk niet. Ik moest er maar mee leren leven. Er zijn veel dingen die ook nooit naar buiten zijn gekomen. Het EK 2008 miste ik vanwege paniekaanvallen, maar het werd naar buiten gebracht als vakantie. Ook bij mijn mogelijke debuut tegen Frankrijk liet ik het voorkomen als maag- en darmklachten."

,,Maar in het voetbal wil niemand daarover praten. Men is niet geïnteresseerd", vervolgt Krkic, die buiten het voetbal om contact zocht met mensen met gelijke problemen. ,,Voor iedereen is het anders. Iemand die ik sprak, vertelde dat het soms voelde alsof haar hartslag 1.000 was. Zelf voelde ik mij duizelig en soms 24 uur per dag ziek. Daarom besloot ik voor het EK te passen, ik moest mijzelf isoleren van de rest."

‘Bojan zegt nee’

,,Iedereen binnen de bond zei begrip te hebben voor mijn situatie, maar vervolgens werd er door hen een bericht naar buiten gebracht met de kop ‘Bojan wordt opgeroepen, maar zegt nee’. Dat was een enorme dreun. Het stond er alsof het mij niet uitmaakte dat ik niet meekon. Toen ik die zomer door Murcia liep werd ik uitgescholden, want de mensen begrepen mijn situatie niet", zo weet Krkic nog. ,,Ik voelde mij vooral in de steek gelaten door de bond. De ene dag zeg je mijn situatie te begrijpen en de volgende dag wordt er zo’n bericht naar buiten gebracht."

Waarom Krkic het destijds zelf niet uitlegde? ,,Ik was bang, ziek, overrompeld. Destijds was ik heel jong en ik ben nu verder, hersteld. Maar mijn imago herstelt zich niet zo makkelijk."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.