Johan van Boven
Johan van Boven Sport 19 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

Duurste verdediger ter wereld leider van Oranje

Handen in zijn zakken, haar in een knotje en een grote glimlach op zijn gezicht. Virgil van Dijk begon maandag volledig ontspannen aan het nieuwe tijdperk van het Nederlands elftal. Totaal relaxed stond hij aan de rand van het trainingsveld een grote groep verslaggevers te woord, die vooral wilden weten of de verdediger van Liverpool ook zélf vindt dat hij de nieuwe aanvoerder van Oranje moet zijn.

Even daarvoor had bondscoach Ronald Koeman op zijn persconferentie laten vallen dat Van Dijk ‘een optie’ is om de aanvoerdersband bij om de arm te schuiven. Middenvelder Kevin Strootman is waarschijnlijk de andere belangrijkste kandidaat, maar verder is het ver zoeken naar leidinggevende kwaliteiten binnen de jonge selectie van Nederland.

Droom

„Dat is een grote droom”, zei de 26-jarige Van Dijk, toen hem werd gevraagd of hij oren naar die functie heeft. „Waarom?! De aanvoerder zijn van de nationale ploeg… Hallo, dat wil toch iedereen? Ik denk dat het niet te beschrijven is. Maar zover is het nog niet, ik heb daar geen invloed op.”

Hij weet wat het is om aanvoerder te zijn, want bij zijn vorige club Southampton zette de verdediger de lijnen al een keer op die manier uit. „Wat dat betreft maakt het mij eerlijk gezegd niet uit of ik die band draag of niet. Ik speel op een positie waar je als voetballer áltijd leiding moet geven. Dat gaat bij mij eigenlijk altijd een beetje vanzelf.”

84,5 miljoen

Zijn natuurlijke overwicht, rust en verdedigende kwaliteiten hebben van Van Dijk inmiddels de duurste verdediger ter wereld gemaakt. En de duurste Nederlandse speler aller tijden. Afgelopen transferperiode nam Liverpool hem voor maar liefst 84,5 miljoen euro over van Southampton.

Virgil van Dijk is volledig op zijn plek in de defensie van Liverpool. Foto: AFP

Elk item over de geboren Brabander begint dan ook vaak met dat bedrag. Je zal als betrekkelijk jonge speler maar zo’n prijskaartje om je nek hebben hangen, zou je denken. Van Dijk haalt zijn schouders op. „Daar heb ik totaal niet aan moeten wennen. Ik weet dondersgoed dat ik er geen invloed op heb. Ik had nog een langdurig contract bij Southampton en dan kan het dat een club zo’n bedrag vraagt. Ik heb altijd in mijn hoofd gehouden dat er in het leven heel veel zaken zijn die belangrijker zijn dan geld.”

Toch had hij pakweg vijf jaar geleden nooit kunnen denken dat hij nu als de duurste Nederlandse speler ooit te boek zou staan. Hij verkaste toen van FC Groningen naar het Schotse Celtic. Twee jaar later werd hij door Koeman naar Southampton gehaald. Van Dijk kent de nieuwe bondscoach dus al goed. Wat dat betreft hoeft hij niet te wennen nu Oranje bij elkaar is gekomen om met de oefenduels tegen Engeland (vrijdag) en Portugal (maandag) een frisse start te maken.

Tactisch

„Ik ben hem nog steeds heel erg dankbaar dat hij mij naar de Premier League heeft gehaald. In Engeland heb ik heel prettig en met veel plezier met hem samengewerkt. Koeman is altijd heel direct en zal er nooit omheen draaien. Tactisch is hij ook ijzersterk. En met zijn ervaring als centrale verdediger kan hij mij heel veel bijleren, zoals hij dat bij Southampton ook al heeft gedaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.