KNVB: Clubs terughoudend met klachten over racisme

Clarence Seedorf zet een streep door discriminatie/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

18 OKT 2017

Wie op de voetbalvelden slachtoffer wordt van racisme, heeft bij de KNVB geen meldpunt waar hij terecht kan. „We hebben in 2011 een pilot gedaan met een meldpunt, maar daaruit bleek dat clubs erg terughoudend zijn met het indienen van klachten", zo verklaart de KNVB tegenover Metro. „We vinden wel dat je ergens terecht moet kunnen met klachten. In het amateurvoetbal hebben de clubs verenigingsadviseurs. In het betaald voetbal komen incidenten, zoals spreekkoren, vaak via de media wel tot ons."

Hard bezig

De voetbalbond benadrukt dat het heel hard bezig is met het bestrijden van onder andere discriminatie en racisme, al is dat voor het grote publiek in eerste instantie niet altijd even zichtbaar. „We hebben contact met BVO’s en amateurclubs om het thema diversiteit bespreekbaar te maken. Verder zijn we in gesprek met vertegenwoordigers van belangenorganisaties, clubs, ministeries, gemeenten, politie en Supporterscollectief Nederland om het onderwerp op de agenda te zetten. In samenwerking met laatstgenoemde proberen we bijvoorbeeld supporters uit te dagen tot het doen van sportieve en ludieke uitingen in plaats van kwetsende. Daarmee proberen we op een positieve manier de mindset te veranderen en voor meer onderling begrip en minder uitsluiting te zorgen."

Toch zijn zulke gebeurtenissen, zoals die van afgelopen weekend tijdens VVV-Venlo - PSV af en toe onvermijdelijk. „Voetbal is een afspiegeling van de maatschappij. Helaas wordt het voetbal daarom nu en dan geconfronteerd met maatschappelijke spanningen, zoals discriminatie en racisme."

Campagnes beleid versterkend

Campagnes, zoals de regenboogband van afgelopen weekend, zijn voor de KNVB vooral bedoeld om het beleid te versterken. Wij zijn standaard bezig met bewustwording en educatie. Omgaan met diversiteit maakt bijvoorbeeld onderdeel uit van trainers- en arbitrageopleidingen. Hoe kan je als trainer of scheidsrechter het beste omgaan met verschillen? Dit betekent natuurlijk ook dat onze eigen docenten van de verschillende KNVB-opleidingen extra scholing krijgen rondom dit onderwerp."

De gebeurtenissen in Venlo zullen daar niets aan veranderen. „We baseren ons beleid niet op incidenten, maar vinden het juist veel belangrijker dat we daaronder structureel bezig zijn om diversiteit onder de aandacht te brengen en bewustwording te creëren. Het is belangrijk om structureel aandacht te blijven geven aan een veilige voetbalomgeving waar je jezelf kunt zijn. Ongeacht afkomst, huidskleur, religie, geslacht of seksuele voorkeur."

Wel in het FARE Network

Overigens is de KNVB wel aangesloten bij de FARE (Football Against Racism in Europe) Network, hoewel dit nergens vermeld staat op de site van de bond. Toch was er geen KNVB initiatief rondom de Football People Action Weeks van 5 tot en met 19 oktober. „We zijn nu wel bezig met vervolgacties op eerder campagnes, hoewel er nu niet een was die bij die weken paste."


Log in om een reactie te plaatsen

Views

57

KNVB snapt woede en wil snel om tafel met de fans

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

10 DEC 2017

Terwijl heel Nederland onder een witte deken lag, bevond zich in de hoofdstad een groene oase waar de topper Ajax-PSV werd gespeeld. Waar er in Rotterdam bij Sparta-Vitesse en in Utrecht bij FC Utrecht-Feyenoord niet kon worden afgetrapt door de hevige sneeuwval, deed men in de Arena het dak dicht waardoor er gewoon op een groene grasmat kon worden gespeeld.

Levensgevaarlijk

Ajax geeft angstig PSV een pak slaag

Ajax geeft angstig PSV een pak slaag

De spelers van Ajax lopen hun ereronde na hun overwinning op PSV. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

10 DEC 2017

Ajax heeft de titelrace in de eredivisie weer van een beetje spanning voorzien. Het elftal van trainer Marcel Keizer boekte een dikverdiende zege op een angstig PSV (3-0) en verkleinde de achterstand op de lijstaanvoerder uit Eindhoven tot zeven punten.

Ook AZ profiteerde van de tweede nederlaag van PSV dit seizoen in de eredivisie. De nummer twee van de ranglijst heeft nog maar vijf punten minder dan de koploper.

Fans woest op 'commerciële' KNVB: Te gevaarlijk

In Kerkrade kon er uiteindelijk wel gespeeld worden/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

10 DEC 2017

De sneeuw teistert heel het land en ook de Eredivisie heeft er onder te lijden. Niet alleen de velden zelf zijn soms lastig bespeelbaar, maar ook alles rondom de stadions verloopt momenteel uiterst stroef.

Dweilpauze

Likeability of 5

Verhoeven lost belofte in en is eindelijk verlost

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

10 DEC 2017

Rico Verhoeven heeft eindelijk zijn verlossing. In een episch gevecht snoerde hij iedereen de mond, in het bijzonder die van Jamal Ben Saddik.

Thema

'Bosz ontslagen bij Borussia Dortmund'

Zaterdag verloor de ploeg van Bosz voor de achtste keer op rij in de Bundesliga. (EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

9 DEC 2017

Peter Bosz is ontslagen als trainer van Borussia Dortmund. Dat meldt de Duitse krant Sport Bild. Zaterdag verloor Dortmund thuis met 1-2 van het laaggeklasseerde Werder Bremen.

De beslissing om Bosz te ontslaan wordt zondag officieel naar buiten gebracht. Sport Bild baseert zich op bronnen binnen de club.

Camera videoRico is voor Glory een lot uit de loterij

Rico Verhoeven.

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

8 DEC 2017

Kickbokser Rico Verhoeven verdedigt morgen in Ahoy zijn Glory-wereldtitel in het zwaargewicht tegen Jamal Ben Saddik. Glory-oprichter Jon J. Franklin kijkt uit naar het gevecht. De oprichter van Glory is blij met Verhoeven. De man uit Halsteren heeft het imago van het kickboksen opgeschoond en daar profiteert de kickboksbond van. „Elke sport heeft verschillende karakters nodig”, zegt de Amerikaan. „Wij misten a family guy, de man die ’s ochtends het ontbijt voor zijn dochtertje maakt.”

Feyenoord pakt in laatste minuut winst tegen Napoli

Feyenoord pakt in laatste minuut winst tegen Napoli

Nicolai Jörgensen viert zijn goal tegen SSC Napoli. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

6 DEC 2017

Feyenoord heeft het weinig succesvolle Champions League-avontuur toch mooi afgesloten. De club uit Rotterdam-Zuid won dankzij een goal in blessuretijd van Jeremiah St. Juste met 2-1 van SSC Napoli.

De wedstrijd begon bijzonder slecht voor de Rotterdammers. Al na anderhalve minuut mocht Kenneth Vermeer, die voor het eerst in een flink aantal wedstrijden weer in het doel stond en meteen aanvoerder was, de bal uit zijn net vissen. Een vrije trap belandde voor de voeten van Piotr Zieliński, die de 0-1 binnenschoot.