Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 29 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

Aanvalsduo ‘LoLo’ laat PSV swingen

De strijd welke PSV’er Nederlands topscorer wordt is eigenlijk spannender dan de titelstrijd. Terwijl Ajax en vooral Feyenoord ploeteren, swingt PSV aan de hand van ‘LoLo’. In de op papier lastige uitwedstrijd tegen Vitesse scoorden Hirving Lozano en Jürgen Locadia beiden twee keer. De Mexicaan staat bovenaan op de topscorerslijst met negen goals, maar voelt de hete adem van Locadia, acht goals, in zijn nek.

Niet normaal

„Het is niet normaal wat Hirving laat zien”, is Locadia onder de indruk van zijn aanvalspartner. „Die jongen scoort iedere wedstrijd, ik moet natuurlijk wel bijblijven. Ik ben blij dat PSV hem heeft kunnen strikken. Het belangrijkste is natuurlijk om kampioen te worden, maar ik word natuurlijk ook graag topscorer. Als spits wil je zoveel mogelijk doelpunten maken, dat lijkt me logisch. Vandaar dat ik op het eind ook alleen ging, terwijl ik eigenlijk Santiago Arias moest aanspelen. Ik zei ook ‘Sorry Santi, maar jij begrijpt toch ook wel dat ik topscorer wil worden?’ Het was vlak voor het einde bij een stand van 4-2, dan kan dat wel. Als het 2-1 had gestaan, had ik de bal natuurlijk wel afgegeven.”

De samenwerking met Lozano is vooral gebaseerd op gevoel. „Natuurlijk praten we met elkaar over situaties, maken we afspraken, maar sinds Heerenveen loopt het bijna perfect tussen ons. En dat heeft vooral met gevoel te maken.”

Zelf is Locadia veel meer met scoren bezig dan voorgaande jaren. „Als ik vroeger een doelpunt maakte, vond ik het vaak wel goed. Nu wil ik er alleen maar meer maken. Ik train ook veel met Luc Nilis en Ruud van Nistelrooij, ik leer veel van ze.”

Twee beauty’s

Tegen Vitesse scoorde Locadia twee beauty’s, maar hij zag zijn naam drie keer op het scorebord staan doordat hij vlak voor rust de bal achter zijn eigen doelman Jeroen Zoet schoot. „Laten we deze maar niet als een hattrick tellen. Via Bryan Linssen en Joshua Brenet komt de bal tegen mij aan, ik kan daar weinig aan doen. Het was een rotmoment zo vlak voor rust, zeker omdat wij helemaal niet in de problemen kwamen. We hadden zelfs met 0-2 of 0-3 moeten rusten. Des te knapper hoe we aan de tweede helft beginnen.”

PSV schoot uit de startblokken en het was Locadia die met een ziedend afstandsschot in de 49e minuut PSV weer op voorsprong zette. „Ik schiet te weinig van afstand, kies toch vaak voor zekerheid door de bal in die positie naar de flanken te spelen. Maar ik moet dat vaker doen.”

https://twitter.com/RadensPSV1913/status/924631134562148357

Locadia scoorde ook de 1-3 en dat was ook een fraaie treffer. „Dat ze er zo invliegen, daar moet je voor klappen denk ik. Het waren heerlijke goals, maar als ik moet kiezen ga ik voor de tweede. Die is completer: het kappen, het gekrulde schot, daar zat alles in. Of ik dat van Van Nistelrooij heb geleerd? Die heb ik nooit zo zien scoren. Dit was een echte Locadia-goal, haha!”

https://twitter.com/bamixos/status/924619826236215302

Fijn gevoel

Naast de dadendrang van Locadia en Lozano, scoren ook Marco van Ginkel en Gaston Pereiro er lustig op los voor PSV. De aanvoerder staat op zes goals, Pereiro heeft er eentje minder gemaakt. „Het is fijn dat we niet van een of twee spelers afhankelijk zijn”, vindt Locadia. „Dat is onze grootste kracht en geeft ons veel zelfvertrouwen. Iedereen kan scoren bij ons, je weet dat er doelpunten gan vallen. Dat geeft een bijzonder fijn gevoel in het veld. Of we kampioenskandidaat nummer één zijn? Mmmmm, nee dat ga ik nu nog niet zeggen, daar vind ik het te vroeg voor. Na Heerenveen konden we er zogenaamd niks van, maar ik heb vertrouwen in dit team, in deze trainer. Dat had ik in Heerenveen ook, maar toen speelde iedereen voor zichzelf. Voor mijn gevoel zetten we Heerenveen niet goed onder druk. Dan is het ook moeilijk om aanvallend iets te doen. We hebben daar goed over gepraat en er zijn duidelijke afspraken gemaakt. De trainer heeft gezegd wat hij in verdedigend opzicht verwacht van ons, voorin mogen we eigenlijk lopen waar we willen. We zakken nu iets meer in, vertrouwen erop dat we de bal krijgen en dat we er op snelheid uit kunnen komen. We zijn een stuk volwassener geworden. Het is zonde dat we niet Europees spelen, ik ben benieuwd hoe we het nu zouden doen. Je ziet waar we toe in staat zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.