Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 19 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Boekenrubriek: Titels van Thomas

Om de week schrijft auteur Thomas Heerma van Voss over pas verschenen boeken. Wat hem opvalt, wat hem bijblijft, wat hem raakt. En wat je aandacht verdient.

Michael Wolff – Fire and fury: inside the Trump White House
Nu al het alarmerendste boek van het jaar: Fire and fury, het verhaal dat journalist Michael Wolff stiekem schreef over het huidige Witte Huis. Wolff sprak meer dan tweehonderd bronnen rondom Trump, hij sprak ook de president zelf, die dat nu overigens ontkent en het boek zelfs probeerde te verbieden. Gelukkig lukte dat niet, want Fire and fury is noodzakelijk: door niemand werd nog zo uitgebreid en ongecensureerd verslag gedaan van deze Amerikaanse regering. In Wolffs verhaal komt Trump naar voren als een onberekenbare en onvoorbereide narcist, wiens omgeving permanent bezig is met damage control. Ook na verschijning van dit boek: vrijwel alle betrokkenen ontkennen Wolffs verhaal, wat het extra jammer maakt dat hij geen concrete bronnen of verantwoording opvoert. Fire and fury is opvallend goed leesbaar, het is schokkend en overweldigend, maar het blijft soms vaag waar het feitelijk verslag ophoudt en Wolffs interpretaties beginnen – en alleen al daarom zal de politieke impact niet zo groot zijn als had gekund.

Carolina van Dorenmalen – Geluksfactor 10
Het vervelendste aan al die recente lifestyleboeken over healthy en gelukkig leven: ze nemen honderden pagina’s de tijd voor iets wat zich vaak in één zin laat samenvatten. Minder eten, meer bewegen. Ook Geluksfactor 10 van blogster Carolina van Dorenmalen – ‘meer dan 100.000 volgers op Instagram,’ meldt de eerste zin van de achterflap – adviseert de lezers: niet te veel snacken, let op je groentes. En blijven sporten natuurlijk, volgens de oefeningen die ze op wel erg veel plaatjes voor ons uitbeeldt, bijvoorbeeld om te laten zien hoe, jawel, een push-up moet worden uitgevoerd. Tja. Fraai vormgegeven hoor, deze samensmelting van zelfhulpboek, kookboek, fitnessboek en levensverhaal, en ongetwijfeld zal de positieve toon Van Dorenmalens vaste publiek bekoren. Maar veel heeft het niet om het lijf. De voorgeschreven fitnessoefeningen kan elke beginnende sportschoolleraar je bijbrengen, de gerechten zijn in een middagje bijeen te Googlen. En de afbeeldingen? Die staan er groot in, maar zulke goedlachse foto’s publiceert ze ook dagelijks op social media.

Persis Bekkering – Een heldenleven
Is helemaal perfecte kunst interessant? Of moeten er juist rafelranden overblijven? Die vragen vormen de basis van Een heldenleven, het interessante en grotendeels overtuigende debuut van Volkskrant-critica Persis Bekkering (1987). De roman draait vooral om Igor, een begenadigd en charismatisch violist (‘Waar Igor verschijnt, is omkeren vanaf het eerste ogenblik onmogelijk’). Steeds meer wordt hij geconfronteerd met de vraag wat perfectie nu eigenlijk is. Dit uitgangspunt verleidt Bekkering tot tal van gedachtes en beschouwingen en het is knap hoe ze de wereld van de klassieke muziek oproept, vol lyriek en beeldspraak – maar halverwege wordt de roman wel heel abrupt opgeschud door een nieuw verhaal met een nieuwe hoofdpersoon. Het onderstreept: in Een heldenleven draait het niet zozeer om de psychologische band die je met de individuen krijgt, het draait om de achterliggende ideeën.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.