Showbizz

Romy Monteiro in musical The Bodyguard. Foto: ANP

In de schaduw van musicalster Romy, of toch niet?

Romy Monteiro in musical The Bodyguard. / ANP

Foto van 'Merel Rietveld'

5 JAN 2016

Net zoals The Bodyguard-hoofdrolspeelster Romy Monteiro zijn Guido Spek, Sarah Bannier, Amir Vahidi en Renée de Gruijl genomineerd in de categorie Aanstormend Talent tijdens de Musical Awards (woensdag om 20.30 uur live op NPO 1). Maar maken zij naast de fel bejubelde Monteiro een kans om de Musical Award te winnen? Metro vroeg het ze zelf.

Renée de Gruijl – Rent

Renée de Gruijl studeerde in Rotterdam aan Codarts, Hogeschool voor de Kunsten en Conservatorium. Ondertussen verscheen de actrice als Melissa in de voorstelling Afblijven (gebaseerd op het boek van Carry Slee) en mocht ze in 2015 de rol van Maureen in de musical Rent spelen. Nu is De Gruijl te zien in Grease als Marty, een lid van de populaire meidengroep Pink Ladies.

„Waarom ik de prijs zou moeten winnen? Ik vind de nominatie al een hele erkenning, want er is zoveel talent om uit te kiezen. En de concurrentie binnen de genomineerden is ook heel zwaar.”

Valt een Romy Monteiro te overtreffen?

„Nee! De rollen zijn lastig met elkaar te vergelijken, maar wat zij doet is echt fantastisch. En die strot van haar. Het zou compleet verdiend zijn als zij de prijs mee naar huis zou nemen.”

Wat hoop je met deze nominatie later nog te kunnen doen?

„Waar ik al heel dankbaar voor ben, is dat ik tussen de genomineerden sta en mijn naam wat exposure krijgt. Dat is wel waar je aan werkt, zo aan het begin van je carrière. Ik vond het spelen van Maureen in musical Rent al zo fantastisch. Het was echt een droomrol. Het kan eigenlijk voorlopig niet meer stuk, dus vanuit hier wil ik gewoon kijken wat er voor leuks op mijn pad komt.”

(vlnr) Amir Vahidi, Renée de Gruijl en Guido Spek. Foto: ANP

Guido Spek – Hartsvrienden

Guido Spek zat op dezelfde school als De Gruijl en Vahidi, maar ging er na twee jaar vandoor. Hij werd gevraagd voor de televisieserie Goede Tijden Slechte Tijden, waarin hij sinds 18 oktober 2010 de opstandige Sjoerd Bouwhuis speelt.

Daarnaast maakte de singer-songwriter in 2015 zijn musicaldebuut met Hartsvrienden en is hij 1 februari in DeLaMar Theater te zien, waar zijn eigen show Guido Zingt van start gaat.

„Waarom moet ik de prijs winnen? Dat heb ik mijzelf ook afgevraagd. Ik denk dat ik als aanstormend talent gezien wordt, omdat ik in 2015 voor de eerste keer in een grote musical stond en uitstraalde dat ik daar heel erg van genoot. Ik kon een heleboel van mijzelf in de rol kwijt. Ik moest een jongetje van zeven spelen, maar ook een man van mijn eigen leeftijd. Die veelzijdigheid was heel fijn.”

Wat hoop je met deze nominatie verder te bereiken?

„Het is een half jaar geleden dat ik in Hartsvrienden speelde en om dan nu te horen dat ik destijds ben opgevallen bij de jury, is supergaaf. Het doet me weer denken aan die tijd. Maar inmiddels zijn de voorbereidingen voor mijn eigen concertje Guido Zingt al even aan de gang. Daarin zing ik wat eigen liedjes en bekendere nummers van onder meer Frank Sinatra en Stevie Wonder.”

Kun je Romy Monteiro overtreffen?

„Dat is lastig te bepalen. Ik ben een jongen, zij is een dame. En Romy heeft een gigantische en prachtige zangrol in The Bodyguard. Ik zat dichtbij tijdens de première en ik vond haar echt heel goed. Ze zingt waanzinnig en dat heeft ze ook live meerdere malen bewezen. Het is absoluut een heel groot aanstormend talent.”

Amir Vahidi – Rent

Ook Amir Vahidi behaalde zijn diploma op Codarts. In 2008 deed hij mee aan het televisieprogramma Op zoek naar Joseph, maar moest twee weken voor de finale het podium verlaten. Nog vorig jaar speelde hij als Benjamin in musical Rent. Nu is Vahidi vooral bezig met zijn eigen theatercollectief Club Gewalt. Een Rotterdams initiatief voor de wat modernere producties.

Wat maakt jou het aanstormende talent?

„Ik heb in ieder geval heel erg geprobeerd om als Benjamin in Rent zo veelzijdig mogelijk op de vloer te staan. Dus niet door mij alleen op zang of het spel te focussen, maar door die twee te combineren. En dat is blijkbaar goed gelukt.”

Voel je concurrentie?

„Nou ik vind het vooral heel cool dat ik genomineerd ben. Ik maak dit voor het eerst mee, dus ik ben niet zo bezig met de concurrentie. Ik vind het gewoon heel tof dat ik dit vanaf deze kant mag meemaken.”

Wat betekent deze nominatie voor jou?

„Dat weet je nooit. Dat hangt heel erg van het moment af. Ik moet mij iedere keer weer opnieuw bewijzen en dat zal zo blijven. Het is niet vanzelfsprekend dat deze nominatie een opstapje is voor de toekomst.”

Ben je wel nog met iets anders bezig?

„Ja, maar niet per se een musical. Ik ben vooral bezig met mijn eigen muziektheatercollectief Club Gewalt. Wij maken voornamelijk wat modernere producties. Een volgende voorstelling gaat in mei tijdens de Operadagen Rotterdam in première en daar ben ik nu dus heel druk mee bezig. Ook schrijf ik zelf nog muziek.”

Denk je Romy te kunnen overtreffen?

„Dat denk ik niet. Ik kan mij daar absoluut niet aan meten. Ik heb haar gezien bij de musical Sing-a-Long op het Amsterdamse Museumplein en toen werd ik helemaal weggeblazen. Romy is gewoon supergoed, dus als zij hem zou winnen, dan is dat 100 procent terecht.

Sarah Bannier

Sarah Bannier – De Zere Neus van Bergerac

Bij Sarah Bannier begon het allemaal met de film Minoes. Als kind speelde ze de rol van Bibi, naast Carice van Houten en Theo Maassen. Op haar 18e werd zij aangenomen op de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie en in 2013 studeerde zij af. De afgelopen twee jaar speelde Bannier in de tv-serie StartUp, verscheen de actrice in de musical De Zere Neus van Bergerac en was ze de Rommelpiet in het Sinterklaasjournaal. Op dit moment repeteert zij voor de rol van Mariken in de muziektheatervoorstelling Mariken, bij theatergroep Kwatta.

Waarom moet jij de prijs voor aanstormend talent winnen?

„Ik vind de nominatie al zo’n mooi compliment. Ik zou eigenlijk niet weten waarom ik de prijs zou moeten winnen, want ik vind mij niet beter dan de rest.”

Dus Romy Monteiro overtreffen, zit er ook niet in?

„Ik denk niet dat je onze rollen met elkaar kun vergelijken, want we spelen in hele andere musicals. Maar ik heb een paar filmpjes van haar gezien en die waren echt fantastisch. Ze heeft zo’n mooie rol gekregen en maakt die ook nog waar, dus ik vind wel dat zij de prijs ook echt verdient.”


Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook

Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook

De Afrodans: mix van stijlen.

In samenwerking met South African Tourism

GISTEREN

Een spectaculaire Dance Battle met de beste dansers van onder meer Zuid-Afrika. Die wordt zaterdag in Zaandam georganiseerd door South African Tourism en is live op Metro’s Facebook te volgen (zie kader). Metro sprak één van de deelnemers, Patrick Mngeni, over dans in Zuid-Afrika en de drie danssoorten die we tijdens de Dance Battle gaan zien. „Zuid-Afrika ís dans.”

The Lion King

Hij is 35 jaar, maar danst nog altijd de sterren van de hemel. Patrick Mngeni doet dat op dit moment in een Duitse versie van The Lion King. Aan de telefoon klinkt Mngeni nog wat slaperig, hoe anders zal dat zaterdag tijdens de South African Dance Battle zijn. Dan zal hij op en top en vol enthousiasme strijden.


Britney Spears.

Muziek van Britney Spears in sprookjesmusical

Britney Spears. / AFP

Foto van 'Metro'

12 MRT 2019

Niemand minder dan popdiva Britney Spears is later dit jaar te horen in een nieuwe musical. In Once Upon a One More Time zullen 23 liedjes van de zangers ten gehore worden gebracht.

Dit heeft de eigenaar van het James L. Nederlander Theater in Chicago laten weten aan de New York Times. De verwachting is dat het stuk op 13 november in première gaat.

Feministische kijk


Babynieuws: Danny Froger wordt vader!

Babynieuws: Danny Froger wordt vader!

Danny Froger en Ann Dominique. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

11 MRT 2019

Babynieuws in de Froger-familie! Danny Froger en zijn lief Ann Dominique verwachten hun eerste kindje. „Een nieuwe stap in ons leven en ik weet nu al dat het de mooiste uit mijn leven zal zijn", schrijft Froger op Instagram.

Ook Dominique maakte op Instragram bekend dat ze in blijde verwachting is. „Het is tijd om ons geheim te vertellen... We zijn zwanger!", schrijft ze. „Zó enthousiast om dit kleine mensje te ontmoeten die voor de helft mij is en voor de helft de persoon van wie ik hou."


Mol Merel dacht meerdere keren 'dit gaat niet goed'

Mol Merel dacht meerdere keren 'dit gaat niet goed'

Het is bekend: Merel Westrik is de Mol van het negentiende seizoen van Wie is de Mol?. Foto: ANP / Levin den Boer.

Foto van 'Amarins de Boer'

10 MRT 2019

Merel Westrik hoeft niet langer te liegen en bedriegen. Na maanden moeten zwijgen, mocht ze haar Mol-identiteit zaterdagavond voor een uitzinnige menigte in het Amsterdamse Vondelpark bekendmaken. „Wat een bevrijding.”

„Het was geweldig”, blikt Westrik na de uitzending terug op haar Mol-avontuur in Colombia. „Ik had een unieke dubbelrol, waardoor ik het spel in al zijn facetten kon meemaken: zowel als saboteur als kandidaat.”

Kameleon


Documentaire Michael Jackson trekt 600.000 kijkers

ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

9 MRT 2019

De documentaire Leaving Neverland, waarin twee mannen vertellen slachtoffer te zijn geweest van seksueel misbruik door Michael Jackson trok vrijdagavond 609.000 kijkers.

De documentaire was te zien op NPO3 en werd uitgezonden voor de VPRO. Om meer duiding te geven over de film en de impact ervan, werd er voor, tussen en na de documentaire een studiogesprek gehouden door tekstschrijver, presentator en journaliste Janine Abbring.

Onschuldig


Ontknoping Wie is de Mol nadert

De finale van 2015 met Rik van de Westelaken als winnaar/ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

9 MRT 2019

Molloten in heel Nederland zitten in spanning. Nog even wachten en dan wordt zaterdagavond bekend of hun bevindingen kloppen. Is het journaliste Merel Westrik, singer-songwriter Nielson of toch actrice Sarah Chronis de saboteur?

In de bioscoop

De finale wordt live uitgezonden in het gezelschap van publiek in Amsterdam op NPO 1. Diehard fans kunnen afreizen naar een van de twaalf zalen van de Vue bioscoop om de laatste aflevering op het witte doek te bewonderen.


The Voice blijft voor drie jaar verbonden aan RTL

Dennis van Aarsen won dit jaar/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 MRT 2019

Er werd veel weggehaald door SBS bij RTL, maar The Voice blijft ondanks de speculaties de komende drie jaar als programma bij RTL te bewonderen, zo meldt de zender. Dit geldt zowel voor de Holland-, Kids- als Senior-editie.

Alle programma's zullen gepresenteerd worden door Martijn Krabbé, maar hij heeft door het vertrek van Wendy van Dijk iemand anders aan zijn zijde. Bij The Voice of Holland krijgt hij Chantal Janzen naast zich, Lieke van Lexmond bij The Voice Senior en Jamai bij The Voice Kids.

Fans van alle leeftijden


Musical over Tina Turner komt naar Nederland

De échte Tina Turner (l) en musicalactrice Kristina Love. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

8 MRT 2019

You’re simply the best! Kan jij hits van Tina Turner, zoals The Best en Proud Mary moeiteloos meezingen?

Dan is er goed nieuws voor je. De musical over het wervelende leven van de zangeres komt in 2020 in een Nederlandse versie naar Nederland, kondigt Stage Entertainment aan.

Grote hit


Duncan de Moor na afloop van de tweede liveshow van het vijfde seizoen van The Voice of Holland.

Duncan Laurence met ballad Arcade in Tel Aviv

Duncan de Moor na afloop van de tweede liveshow van het vijfde seizoen van The Voice of Holland. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 MRT 2019

Met het liedje Arcade gaat singer-songwriter Duncan Laurence namens Nederland naar het Eurovisiesongfestival in Israël. De zanger presenteerde de ballad donderdagavond in het tv-programma De Wereld Draait Door. AVROTROS deelde de Nederlandse inzending aan het begin van de avond via YouTube.

The Voice of Holland

De keuze voor de 24-jarige Laurence was al sinds 21 januari bekend, maar nu dus ook het nummer waarmee hij naar Israël gaat. Hij komt uit in de tweede halve finale op 16 mei in Tel Aviv. De relatief onbekende zanger deed in 2014 mee aan de talentenjacht The Voice of Holland.


Koningin Elizabeth.

Queen Elisabeth nu ook op Instagram

Koningin Elizabeth. / EPA

Foto van 'Metro'

7 MRT 2019

Niemand minder dan de koningin van Engeland zit sinds kort op Instagram. Er bestond al een tijdje een account voor het Britse koningshuis. Met enige regelmaat waren daar berichten te lezen afkomstig van de prinsen William en Harry en Kate en Meghan.

Donderdag plaatse koningin Elizabeth echter voor het eerst zelf een berichtje. Aanleiding was het bezoek van de koningin aan het Science Museum in Londen. Daar kwam ze een brief tegen die geadresseerd was aan haar over-overgrootvader.


Lex Uiting: 'Twan wilde direct stoppen'

Lex Uiting: 'Twan wilde direct stoppen'

Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

6 MRT 2019

Lex Uiting, presentator en sidekick van Twan Huys onthult waarom de talkshow RTL Late Night van RTL4 maandag abrupt is gestopt. Nadat Twan Huys zijn ontslaggesprek had, wilde hij er direct mee stoppen. In tegenstelling tot Humberto Tan, zag Huys het niet zitten om nog een aantal maanden door te pakken. Toen hij zondag te horen kreeg dat zijn carrière bij Late Night erop zat, was hij er direct klaar mee, zegt hij tegen De Telegraaf.

Uiting was het totaal niet eens met het ontslag van de journalist. „Een journalistiek talent als Twan had zoveel meer verdiend dan dit", zegt hij. Volgens Uiting was bij veel kijkers 'de beeldvorming niet juist'. „Veel mensen die ik kritiek hoorde uiten op het programma, haalden die kritiek uit de media. Ze gaven toe zelf niet eens naar Late Night te kijken."

„Dit was een programma in opbouw en we waren er nog niet. Al heeft het zich echt ontwikkeld'', vindt hij. „Ik hield er rekening mee dat een discussie over Late Night misschien ergens in de lente zou plaatsvinden. Maar nu al…?"


Keith Flint.

Prodigy last volledige tour af

Keith Flint. / ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

6 MRT 2019

De Britse Band The Prodigy heeft alle optredens gecanceld na het overlijden van leider Keith Flint. De groep zou onder meer het podium van het Lowlands festival in Biddingshuizen betreden. De 49-jarige zanger werd maandag na zelfmoord dood aangetroffen in zijn huis in Essex.

Begrip voor de situatie

De bandleden maakte maandag via social media bekend dat de geplande tour volledig afgelast wordt. The Prodigy zou in mei door de Verenigde Staten gaan toeren en daarna in de zomer neerstrijken in Europa. De organisatie van Lowlands liet dinsdagavond via Instagram weten begrip te hebben voor de situatie en het besluit.


Kylie Jenner op de rode loper bij de Grammy Awards.

Kylie Jenner jongste 'selfmade' miljardair ooit

Kylie Jenner op de rode loper bij de Grammy Awards. / AFP

Foto van 'Metro'

5 MRT 2019

De 21-jarige Kylie Jenner is door Forbes uitgeroepen tot jongste ‘selfmade’ miljardair ooit. De halfzus van Kim heeft dit volgens het blad grotendeels te danken aan haar succesvolle cosmeticabedrijf, Kylie Cosmetics. Die onderneming zou minstens 900 miljoen dollar (bijna 796 miljoen euro) waard zijn.

Lage vaste lasten

Het in 2015 opgerichte Kylie Cosmetics heeft volgens het zakenblad lage vaste lasten. Er staan maar zeven voltijds- en vijf deeltijdsmedewerkers op de loonlijst. De productie wordt uitbesteed en de marketing grotendeels gedaan via sociale media, waar Jenner een enorme schare volgers heeft.


Peter Dinklage op de set tijdens het zevende seizoen.

HBO deelt trailer laatste seizoen Game of Thrones

Peter Dinklage op de set tijdens het zevende seizoen. / EPA

Foto van 'Metro'

5 MRT 2019

HBO deelde dinsdag de eerste beelden van het achtste en daarmee laatste seizoen van hitserie Game Of Thrones. De video laat beelden zien van de langste aaneengesloten vechtscene in televisiegeschiedenis.

Het duurde volgens de makers van Game Of Thrones 55 dagen om deze scene te schieten. Om het einde voor zowel de makers zelf als de acteurs verborgen te houden, zijn er meerdere scenario’s voor de finale gefilmd.

Zes afleveringen


Relatie Wesley Sneijder en Yolanthe Cabau voorbij

Het koppel in gelukkigere tijden ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

5 MRT 2019

Het huwelijk tussen voetballer Wesley Sneijder en presentatrice Yolanthe Sneijder-Cabau is voorbij. Dat bevestigt de agent van Yolanthe na berichten van RTL Boulevard.

Het koppel woont niet meer samen en zal op termijn scheiden. Over de verdere toedracht van de breuk is geen verdere informatie bekendgemaakt. De relatie zou al langere tijd in zwaar weer verkeren.

Sprookjeshuwelijk


Famke Louise mét okselhaar op cover LINDA.meiden
Likeability of3

Famke Louise mét okselhaar op cover LINDA.meiden

Famke Louise. Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

4 MRT 2019

Een beetje okselhaar bij vrouwen vies? Famke Louise bewijst het tegendeel. De 20-jarige heeft een opvallende covershoot gedaan voor het blad LINDA.meiden. De zangeres laat op de foto haar okselhaar zien. „Een beetje ophef kan geen kwaad", vindt ze.

Een vrouw mag doen wat ze zelf wil

„Maar vooral omdat ik vind dat een vrouw mag doen wat ze zelf wil. Als ik me even niet wil scheren, doe ik dat niet. Waarom mag een man wel okselhaar hebben, en is het bij een vrouw vies? Het is gewoon háár - niet meer dan dat", zegt Famke in het begeleidende interview.


dislike
user_b813bdc1492e6438db65972a8444f71a0ece22af_avatar

RTL Late Night stopt! Vanavond laatste uitzending

Twan Huys/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

4 MRT 2019

RTL Late Night verschijnt maandagavond voor het laatst op de televisie. Dat heeft de tv-zender RTL bekend gemaakt. Het voorheen zo succesvolle tv-programma verkeert al een tijdje in zwaar weer.

Geen groot publiek

Dat was vooral het voorbije halfjaar zo met de nieuwe presentator Twan Huys. Hij kon de matige kijkcijfers nimmer opkrikken. „Met veel enthousiasme en energie ben ik samen met RTL in september 2018 begonnen aan een nieuw en groot avontuur. Helaas heeft het programma niet het grote publiek kunnen bereiken", zegt Huys zelf. „Ik vind het heel jammer dat er nu een einde aan komt en ik wil vooral mijn redactie bedanken voor de tomeloze inzet."


Luizenmoeder verliest kwart kijkers in twee weken

De Luizenmoeder won vorig jaar de Zilveren Nipkowschijf/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

4 MRT 2019

De Luizenmoeder trekt nog altijd bijzonder veel kijkers, maar het totaal aantal is in een maand tijd wel enorm teruggelopen. Deze zondag schakelden nog 'maar' iets meer dan drie miljoen mensen in.

4,1 miljoen

Dat is een stuk minder dan een paar weken terug, toen de vier miljoen (4,1) nog werd overschreden. Vorige week week liep dat al terug naar 3,5 miljoen en nu dus tot net boven de drie.


Likeability of5

Spielberg pleit voor uitsluiten Netflix bij Oscars

Steven Spielberg/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 MRT 2019

Als het aan Steven Spielberg ligt, dan worden door Netflix geproduceerde films niet langer genomineerd voor Oscars. Volgens hem zijn bioscoopfilms en producties van streamingsdiensten twee totaal verschillende dingen.

Volgens een woordvoerder van zijn productiebedrijf Amblin Entertainment gaat Spielberg zijn plan voor volgend jaar aankaarten bij de organisatie van de Academy Awards, dat zegt hij tegenover IndieWire.

Bioscoopervaring


love
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar