Merel Rietveld
Merel Rietveld Entertainment 5 jan 2016
Leestijd: 5 minuten

In de schaduw van musicalster Romy, of toch niet?

Net zoals The Bodyguard-hoofdrolspeelster Romy Monteiro zijn Guido Spek, Sarah Bannier, Amir Vahidi en Renée de Gruijl genomineerd in de categorie Aanstormend Talent tijdens de Musical Awards (woensdag om 20.30 uur live op NPO 1). Maar maken zij naast de fel bejubelde Monteiro een kans om de Musical Award te winnen? Metro vroeg het ze zelf.

Renée de Gruijl – Rent

Renée de Gruijl studeerde in Rotterdam aan Codarts, Hogeschool voor de Kunsten en Conservatorium. Ondertussen verscheen de actrice als Melissa in de voorstelling Afblijven (gebaseerd op het boek van Carry Slee) en mocht ze in 2015 de rol van Maureen in de musical Rent spelen. Nu is De Gruijl te zien in Grease als Marty, een lid van de populaire meidengroep Pink Ladies.

„Waarom ik de prijs zou moeten winnen? Ik vind de nominatie al een hele erkenning, want er is zoveel talent om uit te kiezen. En de concurrentie binnen de genomineerden is ook heel zwaar.”

Valt een Romy Monteiro te overtreffen?

„Nee! De rollen zijn lastig met elkaar te vergelijken, maar wat zij doet is echt fantastisch. En die strot van haar. Het zou compleet verdiend zijn als zij de prijs mee naar huis zou nemen.”

Wat hoop je met deze nominatie later nog te kunnen doen?

„Waar ik al heel dankbaar voor ben, is dat ik tussen de genomineerden sta en mijn naam wat exposure krijgt. Dat is wel waar je aan werkt, zo aan het begin van je carrière. Ik vond het spelen van Maureen in musical Rent al zo fantastisch. Het was echt een droomrol. Het kan eigenlijk voorlopig niet meer stuk, dus vanuit hier wil ik gewoon kijken wat er voor leuks op mijn pad komt.”

(vlnr) Amir Vahidi, Renée de Gruijl en Guido Spek. Foto: ANP

Guido Spek – Hartsvrienden

Guido Spek zat op dezelfde school als De Gruijl en Vahidi, maar ging er na twee jaar vandoor. Hij werd gevraagd voor de televisieserie Goede Tijden Slechte Tijden, waarin hij sinds 18 oktober 2010 de opstandige Sjoerd Bouwhuis speelt.

Daarnaast maakte de singer-songwriter in 2015 zijn musicaldebuut met Hartsvrienden en is hij 1 februari in DeLaMar Theater te zien, waar zijn eigen show Guido Zingt van start gaat.

„Waarom moet ik de prijs winnen? Dat heb ik mijzelf ook afgevraagd. Ik denk dat ik als aanstormend talent gezien wordt, omdat ik in 2015 voor de eerste keer in een grote musical stond en uitstraalde dat ik daar heel erg van genoot. Ik kon een heleboel van mijzelf in de rol kwijt. Ik moest een jongetje van zeven spelen, maar ook een man van mijn eigen leeftijd. Die veelzijdigheid was heel fijn.”

Wat hoop je met deze nominatie verder te bereiken?

„Het is een half jaar geleden dat ik in Hartsvrienden speelde en om dan nu te horen dat ik destijds ben opgevallen bij de jury, is supergaaf. Het doet me weer denken aan die tijd. Maar inmiddels zijn de voorbereidingen voor mijn eigen concertje Guido Zingt al even aan de gang. Daarin zing ik wat eigen liedjes en bekendere nummers van onder meer Frank Sinatra en Stevie Wonder.”

Kun je Romy Monteiro overtreffen?

„Dat is lastig te bepalen. Ik ben een jongen, zij is een dame. En Romy heeft een gigantische en prachtige zangrol in The Bodyguard. Ik zat dichtbij tijdens de première en ik vond haar echt heel goed. Ze zingt waanzinnig en dat heeft ze ook live meerdere malen bewezen. Het is absoluut een heel groot aanstormend talent.”

Amir Vahidi – Rent

Ook Amir Vahidi behaalde zijn diploma op Codarts. In 2008 deed hij mee aan het televisieprogramma Op zoek naar Joseph, maar moest twee weken voor de finale het podium verlaten. Nog vorig jaar speelde hij als Benjamin in musical Rent. Nu is Vahidi vooral bezig met zijn eigen theatercollectief Club Gewalt. Een Rotterdams initiatief voor de wat modernere producties.

Wat maakt jou het aanstormende talent?

„Ik heb in ieder geval heel erg geprobeerd om als Benjamin in Rent zo veelzijdig mogelijk op de vloer te staan. Dus niet door mij alleen op zang of het spel te focussen, maar door die twee te combineren. En dat is blijkbaar goed gelukt.”

Voel je concurrentie?

„Nou ik vind het vooral heel cool dat ik genomineerd ben. Ik maak dit voor het eerst mee, dus ik ben niet zo bezig met de concurrentie. Ik vind het gewoon heel tof dat ik dit vanaf deze kant mag meemaken.”

Wat betekent deze nominatie voor jou?

„Dat weet je nooit. Dat hangt heel erg van het moment af. Ik moet mij iedere keer weer opnieuw bewijzen en dat zal zo blijven. Het is niet vanzelfsprekend dat deze nominatie een opstapje is voor de toekomst.”

Ben je wel nog met iets anders bezig?

„Ja, maar niet per se een musical. Ik ben vooral bezig met mijn eigen muziektheatercollectief Club Gewalt. Wij maken voornamelijk wat modernere producties. Een volgende voorstelling gaat in mei tijdens de Operadagen Rotterdam in première en daar ben ik nu dus heel druk mee bezig. Ook schrijf ik zelf nog muziek.”

Denk je Romy te kunnen overtreffen?

„Dat denk ik niet. Ik kan mij daar absoluut niet aan meten. Ik heb haar gezien bij de musical Sing-a-Long op het Amsterdamse Museumplein en toen werd ik helemaal weggeblazen. Romy is gewoon supergoed, dus als zij hem zou winnen, dan is dat 100 procent terecht.

Sarah Bannier – De Zere Neus van Bergerac

Bij Sarah Bannier begon het allemaal met de film Minoes. Als kind speelde ze de rol van Bibi, naast Carice van Houten en Theo Maassen. Op haar 18e werd zij aangenomen op de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie en in 2013 studeerde zij af. De afgelopen twee jaar speelde Bannier in de tv-serie StartUp, verscheen de actrice in de musical De Zere Neus van Bergerac en was ze de Rommelpiet in het Sinterklaasjournaal. Op dit moment repeteert zij voor de rol van Mariken in de muziektheatervoorstelling Mariken, bij theatergroep Kwatta.

Waarom moet jij de prijs voor aanstormend talent winnen?

„Ik vind de nominatie al zo’n mooi compliment. Ik zou eigenlijk niet weten waarom ik de prijs zou moeten winnen, want ik vind mij niet beter dan de rest.”

Dus Romy Monteiro overtreffen, zit er ook niet in?

„Ik denk niet dat je onze rollen met elkaar kun vergelijken, want we spelen in hele andere musicals. Maar ik heb een paar filmpjes van haar gezien en die waren echt fantastisch. Ze heeft zo’n mooie rol gekregen en maakt die ook nog waar, dus ik vind wel dat zij de prijs ook echt verdient.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.