Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 11 dec 2015
Leestijd: 4 minuten

Anouk Maas, lieve Belle met ballen

Anouk Maas gaat zondag op voor haar derde musicalhoofdrol. ,,Ik ben in Beauty and the Beast een Belle met ballen.”

Voor het eerst heeft Anouk Maas (29) een kleedkamer voor zichzelf in een theater waar een voorstelling exclusief te zien is, het AFAS Circustheater in Den Haag in dit geval. Ze vindt het fijn, maar tijd voor een beetje schappelijke inrichting heeft ze door de repetitiedrukte nog niet gehad.

Tois maken

„Ik zit er nooit. Familie- en vriendenfoto’s zijn er al, maar hangen nog niet. Er ligt alleen een beetje shampoo, handgel en make-up”, zegt ze op woensdagmiddag. „En oh ja, voor de première moet ik de tois (cadeautjes voor collega’s, red.) ook nog maken. Na die première gaan we lekker spelen en kan ik de kleedkamer gezellig maken.”

Anouk ‘Belle’ Maas met collega Edwin ‘Beest’ Jonker. / Roy Beusker

Anouk Maas begint zondag na Flashdance en The Sound of Music met Beauty and The Beast aan haar derde hoofdrol. Ze is de prachtige Belle, die in het duistere kasteel van een prins (Edwin Jonker) die door een vloek een beest werd, is beland. Het kasteelpersoneel, veranderd in huisraad, steunt de beauty in haar zoektocht naar ware liefde. Die ware liefde blijkt uiteindelijk met innerlijke schoonheid te maken te hebben. Het verhaal, omarmd door Disney, werd al in 1756 geschreven.

Stoere Belle

35 miljoen mensen op de aardbol zagen sinds 1994 talloze collega’s van Anouk Maas de beauty spelen. ,,Ik heb er een lieve Belle van gemaakt”, zegt de (musical)actrice / danseres / presentatrice. „Een beetje stoere Belle ook, een Belle met ballen. Ze doet alles vanuit haar goede hart en gevoel en wil het beest dingen bijbrengen die het personeel nooit heeft aangedragen. Ze roept ‘zo werkt het even niet’ niet op een bitchy manier, maar is goed bedoeld. Belle kan dus geen hard persoon zijn.”

Een Belle met ballen kun je de in Brabant geboren Amsterdamse zelf ook noemen. Metro schreef in meerdere recensies dat Anouk Maas de hoofdrollen voor het grijpen zou krijgen. Dat zij Chantal Janzen en Kim-Lian van der Meij achterna zou gaan op televisiegebied, dat had deze krant niet voorzien. Ze presenteert bij Nickelodeon, stond live voor 1,5 miljoen tv-kijkers de Musical Sing-a-Long aan elkaar te praten, acteerde in series als Moeder Ik Wil Bij De Revue en Van God Los en dook als deelnemers op in Expeditie Robinson 2014, De Beste Zangers van Nederland 2015 en als ambassadrice van Dance4Life. Wie haar op Instagram volgt, ziet een duizelingwekkend weekprogramma: sporten en lezingen geven kunnen aan de imposante rij nog worden toegevoegd.

https://www.youtube.com/watch?v=sFKYqVRq9iM

„Al die dingen had ik niet bedacht, die zijn op mijn pad gekomen. Tv-werk gaat me blijkbaar ook goed af en afwisseling houdt me scherp moet ik zeggen. Als je het allemaal leuk vindt, houd je het vol en me inzetten voor iets als Dance4Life vind ik gewoon belangrijk. Ik zie heel veel van mijn werk als informatie uitwisselen, om ervan te leren. Wat je niet kunt gebruiken, neem je niet mee. Presentatieklussen en projecten hebben meerdere deurtjes voor me geopend. Zo mag ik me inmiddels met scripties bemoeien.”

Veel hooi

Dat ze het allemaal volhoudt lijkt een wonder, maar zelf vindt ze van niet. Discipline en structuur (‘ik houd erg van planning’) en één of twee dagen per week écht vrij houden voor familie en vrienden, zijn de geheimen. „Ik heb ooit te veel hooi op mijn vork genomen en daarom geleerd ‘nee’ te zeggen. Series kijken? Ja, kan ik. Op de bank ben ik eerst een half uurtje onrustig, maar ik verplicht het mezelfd. Me-time is me-time!” Meedoen aan Expeditie Robinson opende wat dat betreft haar ogen. „Ik zie mezelf na mijn carrière wel op een zonnig eilandje zitten. Beetje sieraden maken ofzo, haha.”

Anouk Maas in Disneyland Parijs tussen (vlnr) haar collega’s Tony Neef, Freek Bartels, Loeki Knol en Edwin Jonker. / Roy Beusker

Maar eerst op naar zondag, de première van Beauty and the Beast met ‘half bekend Nederland’ en recensiepennen in de zaal. De verantwoordelijkheid die een hoofdrol met zich meebrengt zal nooit wennen, geeft Maas toe. „Ik zie het als cadeautjes, waarbij de verschillende hoofdrollen ver uit elkaar liggen. Maar weet je, wie zegt dat ik hierna weer een hoofdrol heb? Ik moet dus dankbaar zijn dat ik dit mag doen.”

Let op een Beauty and the Beast-selfies actie, op donderdag 17 december in Metro.

Eerdere musicals Anouk

Annie, We Will Rock You (Keulen), Fame (Saarbrücken), Saturday Night Fever (Duitse tournee), Cats, Evita, The Sound of Music (2x, Liesl en hoofdrol Maria), Hairspray, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, La Cage aux Folles, Miss Saigon, Shrek en Flashdance (hoofdrol).

Anouk Maas met Beauty and the Beast tijdens de Musical Sing-a-Long, die zij met Frits Sissing presenteerde:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.