Suzanne wil de RotterTram vanaf het voorjaar laten rijden.

Suzanne's droom: Een Rotterdamse restauranttram

Suzanne wil de RotterTram vanaf het voorjaar laten rijden.

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

1 NOV 2017

Lekker genieten van een viergangendiner terwijl de tram je langs de mooiste plekjes van de stad rijdt. Als het aan Suzanne Knegt van de RotterTram ligt is dat vanaf volgend voorjaar mogelijk. Een tram om te verbouwen heeft ze al, maar om het benodigde geld binnen te slepen start ze een crowdfundingsactie.

Liefde voor trams

Suzanne werkt nu nog als marketingadviseur bij de RET, dus de liefde voor trams is haar niet vreemd. Ze wil haar Rotterdamse trots met zoveel mogelijk mensen delen met deze unieke tramrit. „Ik werk daar nu zo’n elf jaar, maar ik ga stoppen en al mijn tijd in dit project steken. Ik vind het rijden met de tram ontzettend gaaf, al snap ik best dat niet iedereen datzelfde gevoel heeft.” Om toch een beetje van die beleving mee te krijgen kwam ze zo’n 2,5 jaar geleden op het idee van een restauranttram. „Dat ben ik steeds verder gaan uitwerken, tot wat het nu is. Onder meer meesterkok Ad Janssen was erg enthousiast en hij gaat dan ook het viergangendiner verzorgen, inclusief een wijnarrangement.”

Wie straks de restauranttram binnenkomt, moet zich meteen op zijn gemak voelen. „Mensen moeten denken ‘huh, is dit echt een tram?”, aldus Suzanne. „Het arrangement duurt 2,5 uur, waarbij de tram langs de bekendste plekken van Rotterdam gaat. Denk aan de Markthal, het station, de Kuip en de Erasmusbrug. Maar ook Delfshaven doen we aan.” De tram wordt toegankelijk voor iedereen. „Particulieren kunnen bij ons een twee- of vierpersoontafeltje boeken. Maar we verwelkomen ook bedrijfsetentjes en de tram is ook af te huren met een opstapplek naar keuze.”

Kosten

Samen met onder meer de Stichting Romeo, die oude trams beheert, werd het concept verder uitgewerkt. „Ik kwam erachter dat er wereldwijd vijf restauranttrams actief zijn, waaronder in Den Haag en Brussel.” Naast het werk bij de RET begint Suzanne haar droomproject steeds meer vorm te krijgen. „Wat we nu nog nodig hebben is een bedrag van 450.000 euro. Een van de grootste kostenposten is de stroom van de bovenleiding omvormen tot een voor de keuken geschikt voltage. Daarnaast maken we een wc aan boord.”

Om het geld binnen te halen start Suzanne een crowdfundingsactie op Crouwdaboutnow. „Ik kreeg zoveel positieve reacties op het idee en het ophalen van geld dat ik besloot een crowdfundingsactie te beginnen. En bij ons krijg je een betere rente dan op de bank.” Daarnaast is ze ook druk in gesprek met andere financiers. „Ik wil graag samenwerken met regionale partijen, want de tram moet een regionale uitstraling krijgen. De verbouwing duurt drie maanden.”

Suzanne gaat alles op alles zetten om het geld binnen te halen. „Het plan is om vanaf februari of maart vijf dagen per week te gaan rijden.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Ondernemer blij met DinnerWheel naast Markthal

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

VANDAAG, 12:24

Rotterdam krijgt in het nieuwe jaar weer een reuzenrad naast de Markthal. En dit keer niet voor een paar weken, maar voor minstens een jaar. Initiatiefnemer is ondernemer Perry Oerlemans, ook eigenaar van reuzenraden in Dubai en Scheveningen. In dit reuzenrad, het DinnerWheel, kun je eten en drinken terwijl je van het uitzicht geniet.

Een paar jaar terug had je het plan om een reuzenrad neer te zetten op de Leuvehaven, maar het is de Markthal geworden.
Klopt, het eerste plan was inderdaad de Leuvehaven. Daar zou een nieuwe boulevard komen, maar dat duurt langer dan gedacht. Een andere optie die we later hebben bekeken was het Willemsplein, aan de voet van de Erasmusbrug. Dat stuitte echter op weerstand bij de bewoners, die vanwege de komst van de Zalmhaventoren al genoeg op hun bordje hadden en dit er niet bij wilden hebben.
Mijn droomlocatie was altijd al naast de Markthal. Ik baalde dan ook wel een beetje toen een andere exploitant daar twee keer een maand mocht staan. Maar dat wij daar nu mogen gaan staan is geweldig. We gaan het wel iets anders doen. Het rad komt parallel te staan aan de Markthal en de Hoogstraat. Deels op het gras, deels op de stenen. De klacht was namelijk dat mensen vanuit het rad naar binnenkeken. Wij hebben berekend dat ons rad straks ruim 43 meter van de Markthal afstaat. Een minimum aan inkijk was ook een van de uitgangspunten die wethouder Joost Eerdmans ons meegaf.

Camera videoUitgebrande shishalounge onderwerp van onderzoek

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

6 DEC 2017

Forensische opsporing van de politie loopt af en aan naar busjes om materiaal te pakken. Mannen in speciale pakken struinen door de restanten van shishalounge Comptoir aan de Wijnhaven. De brand was zo heftig dat een aantal bovengelegen verdiepingen ook forse schade heeft opgelopen. Een aantal appartement is nog ontoegankelijk.

Sirenes

26 kogels afgevuurd op huis in Rotterdam-Spangen

Agenten vonden op straat kogelhulzen en zagen kogelinslagen in een ruit. Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

6 DEC 2017

In de Rotterdamse Van Lennepstraat is in de nacht van dinsdag op woensdag een woning beschoten. Agenten vonden op straat kogelhulzen en zagen kogelinslagen in een ruit. Ook is op straat een handgranaat gevonden.

De schietpartij vond plaats rond 03.00 's nachts. Volgens getuigen zou het gaan om een automatisch wapen, vermoedelijk een kalasjnikov. Er zou maar liefst 26 keer geschoten zijn op het huis in Rotterdam-Spangen. Ook is er waarschijnlijk geprobeerd om een granaat door het kapotte raam naar binnen te gooien, zo meldt RTV Rijnmond.

DJ April Grey aan het werk in Club Nora. Ze werd in september en oktober aangevallen door een nog onbekende man. / FOTO POLITIE ROTTERDAM

Veel steun voor aangevallen dj April Grey

DJ April Grey aan het werk in Club Nora. Ze werd in september en oktober aangevallen door een nog onbekende man. / FOTO POLITIE ROTTERDAM

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

6 DEC 2017

DJ April Grey (29) krijgt veel steun van collega’s en onbekenden nadat ze in Opsporing Verzocht dinsdag haar verhaal heeft gedaan. De Rotterdamse is de afgelopen maanden twee keer aangevallen en deed geëmotioneerd haar verhaal in de hoop dat de dader wordt gevonden.

Gek

D-day voor ruziënde D66-raadsleden Rotterdam

Foto van 'Lucette Mascini'

Lucette Mascini

6 DEC 2017

De crisis tussen de leden van de D66 fractie in de Rotterdamse gemeenteraad is nog niet bezworen. Vandaag zitten het weggestuurde raadslid Jos Verveen en fractieleider Samuel Schampers om de tafel met burgemeester Aboutaleb en de raadsgriffier. De bedoeling is dat helder wordt welke van de zes raadsleden zich nu afsplitsen van de D66-fractie.

Fractiekamer

Woontoren Rotterdam ontruimd na grote brand

Camera videoWoontoren Rotterdam ontruimd na grote brand

Hulpdiensten aan het werk Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

6 DEC 2017

In het centrum van Rotterdam heeft dinsdagavond een korte, maar zeer felle brand gewoed. Uit voorzorg heeft de brandweer appartementen boven het restaurant met shisha-lounge ontruimd.

Reizigers op de Hoekse Lijn zijn ook na februari zo goed als zeker aangewezen op vervangend busvervoer. / VINCENT VAN DORDRECHT

'Hoekse Lijn pas in maart of april gereed'

Reizigers op de Hoekse Lijn zijn ook na februari zo goed als zeker aangewezen op vervangend busvervoer. / VINCENT VAN DORDRECHT

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

5 DEC 2017

De kans is aanwezig dat de Hoekse Lijn niet begin februari, maar pas in maart of april wordt opgeleverd. Dat zeggen bronnen rondom het project tegen Metro. Daarmee dreigt voor de tweede keer uitstel, nadat eerder al de opleverdatum was verschoven van september dit jaar naar februari 2018. De verantwoordelijke partijen voor de ombouw willen nog niet reageren.

Vervelend