Good vibes

Onderzoek: 'Verband tussen de pil en depressie'. Foto: ANP

Onderzoek: ‘Verband tussen de pil en depressie’

Foto: ANP

Foto van 'Sophie Moerman'

30 SEP 2016

Het mag geen geheim meer zijn dat de hormonen in de anticonceptiepil soms voor bijwerkingen kunnen zorgen, van gewichtstoename tot stemmingswisselingen. Deense onderzoekers hebben zelfs een verband gevonden tussen het gebruik van de pil en depressie.

De wetenschappers aan de universiteit van Kopenhagen volgden ruim een miljoen vrouwen in de leeftijd 15 en 34 en ontdekten dat de vrouwen die de pil slikken, ook vaker antidepressiva slikken. Bij de vrouwen die een mixpil zoals Microgynon nemen, ligt het gebruik van antidepressiva 23 procent hoger dan bij vrouwen die geen anticonceptiepil slikken, met name in de eerste zes maanden van het gebruik van de pil.

Oestrogeen

Het percentage ligt nog hoger bij vrouwen die een pil gebruiken met enkel oestrogeen als bestanddeel, zoals Cerazette en Femulen. Bij deze groep heeft maar liefst een derde van de vrouwen vaker last van depressies vergeleken met vrouwen die non-hormonale anticonceptie gebruiken. Met name onder jonge vrouwen in de leeftijd van 15 tot 19 neemt het gebruik van antidepressiva toe als de vrouw aan de pil is.

Voorlichting

Ondanks het grote contrast tussen vrouwen die wel en niet de pil slikken, benadrukken de onderzoekers dat we niet meteen de pil in de prullenbak moeten gooien. Huisartsen zouden meer voorlichting moeten geven over de bijwerkingen ervan. Daarnaast roepen de wetenschappers op tot meer onderzoek naar het verband tussen hormonale anticonceptie en depressie.

Artsen merken in een reactie tegenover Metro UK op dat er veel andere factoren kunnen zijn die tot depressiviteit leiden, met name in zo'n grote groep vrouwen. Wel adviseren ze vrouwen die last hebben van bijwerkingen om altijd aan de bel te trekken. „Niet alles komt door hormonen, maar als je je niet goed voelt, moet je dat niet verzwijgen, maar om hulp vragen.”


Views

400+

Dit is het gevaarlijkste standje voor een man

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Sophie Moerman'

27 FEB 2016

Het mag geen geheim zijn dat de meeste mannen er niet vies zijn dat de vrouw bovenop zit tijdens de seks. Lekker relaxed, goed uitzicht; wat kan er mis gaan? Heel veel, als we de wetenschap moeten geloven.

Een stel wetenschappers in Brazilië heeft onderzoek gedaan naar de ‘gebroken penis’, en vooral wanneer je daar het meeste risico op loopt. Wat blijkt? Bij de welbekende cowgirl heb je de meeste kans dat de jongeheer in rare hoeken wordt gedrukt, waardoor hij (of nouja, het membraan in de penis) kan breken.


Views

700+

Deze man heeft een penis van 4,5 kilo

Deze man heeft een penis van 4,5 kilo

De Duitse Micha Stunz voelt zich een stuk beter met zijn grote fallus.

Foto van 'Metro'

11 MRT 2016

Het geslachtsdeel van Micha Stunz is gigantisch en hij vindt het „fantastisch”. De penis van de 45-jarige Duitser weegt maar liefst 4,5 kilogram, is bijna 23 centimeter lang en zo'n 14 centimeter dik.

Het mannelijk lid van Stunz werd zo groot met behulp van een penisvacuümpomp en siliconen injecties. Inmiddels weegt zijn snikkel ongeveer evenveel als een gemiddelde kat.

Dankzij zijn enorme fallus zegt Stunz zich los te hebben kunnen maken van de gevestigde rollen en ideeën over seks. Toch moet de man uit Berlijn iets creatiever te werk gaan, vertelt hij tegen VICE.


Views

3k+

Likeability of 5

Magische zeevonk: wat is het en waar te zien?

Foto: Wouter Mol @WBMol

Foto van 'Metro'

31 MEI 2017

Een magisch natuurverschijnsel was dit weekend te bewonderen langs de kust. De zee lichtte sprookjesachtig blauw op door zeevonk. Student Wouter Mol was daar getuige van en trok gelijk zijn camera om deze prachtige foto te maken. Maar hoe spot je zelf zeevonk en wat is het eigenlijk?

Het was een surrealistisch tafereel, het zeewater langs de kust bij o.a. Noordwijk, Katwijk en Texel kreeg een blauwe gloed. De prachtige glinsters werden veroorzaakt door zeevonk, een miniscuul organisme dat vooral tijdens zwoele zomeravonden in de zee kan oplichten.


love
user_14c147543309120f7b1d8291c96dbcb8008022e3_avatar

Views

4k+

Likeability of 5

Zoals oma roti maakte: zo hoort het en niet anders

Foto van 'Milou van der Will'

24 FEB 2011

Hij was 4 toen hij vanuit Suriname in Nederland kwam wonen, 11 toen hij voor het laatst naar zijn geboorteland reisde. Voor de NCRV en voor zijn boek ging Ramon Beuk vorig jaar oktober voor een maand lang terug naar Suriname. Om het Surinamegevoel weer te voelen en om de cultuur letterlijk en figuurlijk te proeven. Want, natuurlijk, als Ramon Beuk ergens naartoe gaat, dan gaat het over eten.

Was het moeilijk om de balans te vinden tussen een reisprogramma en een programma over eten?

Het is het allebei niet echt, vooral in de montage was het wat dat betreft nog wel even zoeken naar wat we wilden overbrengen. Mensen kennen me natuurlijk van kookprogramma's, maar in Terug naar mijn roti gaat het over de beleving van Suriname als je er op reis bent, het gaat over de beleving van de cultuur. Toegegeven, de Surinaamse cultuur bestaat wel voor het grootste gedeelte uit eten.


like
user_a5c523dbc86a809dddb90b8687ec350dd5560ff4_avatar

Views

10k+