Foto: EPA
Likeability of 5

Trauma’s bij vluchtelingen slecht opgemerkt

Foto: EPA

Foto van 'Els Anker'

Els Anker

26 AUG 2017

Oorlogstrauma’s bij vluchtelingen worden vaak niet of te laat onderkend. Als gevolg daarvan integreren vluchtelingen slechter in de Nederlandse samenleving. Dat meldt het actualiteitenprogramma EenVandaag.

Naar schatting heeft tussen de 13 en 25 procent van de vluchtelingen een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). Wanneer je een PTTS hebt, reageren lichaam en geest zeer heftig op herinneringen aan het trauma. Onder Syriërs en Eritreëers kan dit percentage oplopen tot 33 procent.

Drempel

De Syrisch-Nederlandse psychiater Aram Hasan biedt psychische hulp aan slachtoffers in Irak en Syrië. Zelf kwam hij als politiek vluchteling naar Nederland, zestien jaar geleden. Hasan pleit voor een meer adequate hulpverlening, een grotere capaciteit aan hulpverleners die kunnen diagnosticeren, en meer specialisten op het gebied van transculturele problematiek en trauma’s. „Hulp moet laagdrempelig gemaakt worden en de symptomen moeten eerder herkend worden, ook bij de huisarts”, aldus Hasan.

Door de traumatische gebeurtenissen lopen oorlogsslachtoffers risico op isolatie en het ontwikkelen van depressie; dat komt de integratie in Nederland niet ten goede. Maar de weg vinden naar hulpverlening is moeilijk. Hasan erkent dat de drempel voor vluchtelingen om naar de dokter te stappen hoog is. „In mijn cultuur word ik, een psychiater, gezien als een gekkendokter.”

Skype

Vijf jaar geleden richtte Hasan de organisatie Psychiaters zonder Grenzen op, gericht op het bieden van psychische ondersteuning voor de verwerking van de schokkende gebeurtenissen die de slachtoffers hebben meegemaakt. Onder meer via Skype stuurt hij een team van hulpverleners in conflictgebieden aan. „Het is niet makkelijk om daar iets op te zetten, maar tot nu toe is het ons gelukt”, erkent Hasan tegen EenVandaag.

Hasan en zijn medewerkers bereiden zich momenteel voor op Raqqa. Hij hoopt na de val van de zelfbenoemde IS-hoofdstad ook daar een vestiging te kunnen openen. Om daar nog meer mensen te kunnen helpen.

Heroveren

Irak staat naar eigen zeggen op het punt de stad Tal Afar te heroveren op Islamitische Staat. Het regeringsleger is doorgedrongen tot het stadscentrum en een oude burcht daar.

Volgens de Iraakse minister Ibrahim al-Jaafari (Buitenlandse Zaken) is 70 procent van de stad inmiddels in handen van de regering. ,,En als Allah het wil zal de rest binnenkort bevrijd zijn'', voegde hij er aan toe. Al-Jaafari sprak op een persconferentie met de Franse ministers Jean-Yves Le Drian (Buitenlandse Zaken) en Florence Parly (Defensie), die een bezoek aan Irak brachten.

Irak opende vorige week de aanval op Tal Afar. De stad ligt aan de strategisch belangrijke snelweg tussen Mosul en Syrië. Het was, met Raqqa, een van de weinige steden die nog in IS-handen waren.


love
user_53bbfac83a2f41e93dac9273194ab0853fd5f123_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Waarom zijn jongere broertjes vaker gay?

Homoseksualiteit is aangeboren, maar hoe? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 15:15

Wetenschappers zijn al een hele tijd op zoek naar het 'gay-gen'. Dat homoseksualiteit is aangeboren en niet aangeleerd, zoals door sommige conservatievelingen wordt beweerd, is een feit. Toch kan niemand vertellen welke factoren in het ontwikkelingsstadium van een embryo nu precies van invloed zijn op iemands geaardheid.

Een van de opmerkelijkste uitkomsten, na decennialang genetisch onderzoek, was het feit dat jongens vaker homoseksueel zijn naarmate zij meer oudere broers hebben. Dit wordt ook wel het Oudere Broer-effect genoemd. Het was lang gissen naar waarom dit zo was.

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Transgenders toch welkom in Amerikaans leger

Donald Trump Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Transgenders zijn toch welkom in het Amerikaanse leger. Federale rechter Colleen Kollar-Kotelly legde het verzoek van Trump om eventuele toelating van transgenders tot het leger uit te stellen maandag naast zich neer.

Trump wil af van militairen die zich niet identificeren met het geslacht dat ze bij hun geboorte hadden. In juli draaide hij een besluit van zijn voorganger Barack Obama terug. Kollar-Kotelly blokkeerde die verordening eind oktober.

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber

Beroemde dakbeklimmer (26) valt van wolkenkrabber. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

GISTEREN

Wu Yonging (26) is een beroemd dakbeklimmer. Hij staat erom bekend dat hij graag aan hoge gebouwen hangt, maar helaas is hij om het leven gekomen tijdens zijn laatste stunt. Hij viel afgelopen maand tijdens een 'rooftop challenge' van een wolkenkrabber af, van 62 verdiepingen hoog.

Huwelijk

De explosie vond plaats in de Port Authority Bus Terminal. Foto: epa.

Gewonden na explosie in hart van New York

Gewonden na explosie in hart van New York

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Door een explosie in een busstation in New York zijn maandag meerdere gewonden gevallen. Het incident vond plaats in de zogenaamde Port Authority Bus Terminal in de buurt van Times Square. Het betreft het grootste busstation van de Verenigde Staten, waar jaarlijks meer dan 65 miljoen mensen komen.

De ontploffing vond plaats in een ondergrondse verbinding tussen het busstation en een metrostation.

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Hartverscheurende beelden gepeste jongen gaan viral

Keaton Jones Videostill: Facebook Kimberly Jones

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

GISTEREN

Keaton Jones uit Tennessee wordt gepest op school omdat hij ‘anders’ zou zijn. Zijn moeder zette een hartverscheurend filmpje van hem op Facebook waarin hij vertelt over het gepest. De video is viral gegaan en verschillende (bekende) mensen komen voor hem op.

„Ze maken grappen over mijn neus, zeggen dat ik lelijk ben en geen vrienden heb”, horen we Keaton tegen zijn moeder zeggen, net nadat ze hem van school heeft opgehaald omdat hij bang is voor de pesterijen tijdens de lunch.

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

Soedanese vrouwen niet veroordeeld voor broek dragen

24 vrouwen in Soedan zijn gearresteerd voor het dragen van een broek. Ze zijn uiteindelijk niet veroordeeld. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

10 DEC 2017

24 Soedanese vrouwen zijn niet veroordeeld voor het dragen van een broek in het openbaar. De vrouwen werden woensdag opgepakt bij een feestje dichtbij Khartoum, de hoofdstad van Soedan.

Volgens artikel 152 van het strafwetboek van Soedan is „je onpasselijk gedragen", een „obscene outfit" aandoen of het „irriteren van de publieke gevoelens" strafbaar. De vrouwen die terechtstonden hadden 40 zweepslagen en een boete kunnen krijgen voor hun „obscene outfit".

Noodlanding vliegtuig om vrouw die champagne eist

De vrouw had volgens het personeel genoeg gehad/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

10 DEC 2017

In de Duitse stad Stuttgart heeft deze week een vliegtuig een noodlanding moeten maken. Dat kwam niet vanwege de winterse omstandigheden in de lucht, maar vanwege een agressieve passagier, zo meldt de Duitse politie tegenover het persbureau DPA.

Baldadig