In het nieuws

Foto: EPA
Likeability of 5

Trauma’s bij vluchtelingen slecht opgemerkt

Foto: EPA

Foto van 'Els Anker'

26 AUG 2017

Oorlogstrauma’s bij vluchtelingen worden vaak niet of te laat onderkend. Als gevolg daarvan integreren vluchtelingen slechter in de Nederlandse samenleving. Dat meldt het actualiteitenprogramma EenVandaag.

Naar schatting heeft tussen de 13 en 25 procent van de vluchtelingen een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). Wanneer je een PTTS hebt, reageren lichaam en geest zeer heftig op herinneringen aan het trauma. Onder Syriërs en Eritreëers kan dit percentage oplopen tot 33 procent.

Drempel

De Syrisch-Nederlandse psychiater Aram Hasan biedt psychische hulp aan slachtoffers in Irak en Syrië. Zelf kwam hij als politiek vluchteling naar Nederland, zestien jaar geleden. Hasan pleit voor een meer adequate hulpverlening, een grotere capaciteit aan hulpverleners die kunnen diagnosticeren, en meer specialisten op het gebied van transculturele problematiek en trauma’s. „Hulp moet laagdrempelig gemaakt worden en de symptomen moeten eerder herkend worden, ook bij de huisarts”, aldus Hasan.

Door de traumatische gebeurtenissen lopen oorlogsslachtoffers risico op isolatie en het ontwikkelen van depressie; dat komt de integratie in Nederland niet ten goede. Maar de weg vinden naar hulpverlening is moeilijk. Hasan erkent dat de drempel voor vluchtelingen om naar de dokter te stappen hoog is. „In mijn cultuur word ik, een psychiater, gezien als een gekkendokter.”

Skype

Vijf jaar geleden richtte Hasan de organisatie Psychiaters zonder Grenzen op, gericht op het bieden van psychische ondersteuning voor de verwerking van de schokkende gebeurtenissen die de slachtoffers hebben meegemaakt. Onder meer via Skype stuurt hij een team van hulpverleners in conflictgebieden aan. „Het is niet makkelijk om daar iets op te zetten, maar tot nu toe is het ons gelukt”, erkent Hasan tegen EenVandaag.

Hasan en zijn medewerkers bereiden zich momenteel voor op Raqqa. Hij hoopt na de val van de zelfbenoemde IS-hoofdstad ook daar een vestiging te kunnen openen. Om daar nog meer mensen te kunnen helpen.

Heroveren

Irak staat naar eigen zeggen op het punt de stad Tal Afar te heroveren op Islamitische Staat. Het regeringsleger is doorgedrongen tot het stadscentrum en een oude burcht daar.

Volgens de Iraakse minister Ibrahim al-Jaafari (Buitenlandse Zaken) is 70 procent van de stad inmiddels in handen van de regering. ,,En als Allah het wil zal de rest binnenkort bevrijd zijn'', voegde hij er aan toe. Al-Jaafari sprak op een persconferentie met de Franse ministers Jean-Yves Le Drian (Buitenlandse Zaken) en Florence Parly (Defensie), die een bezoek aan Irak brachten.

Irak opende vorige week de aanval op Tal Afar. De stad ligt aan de strategisch belangrijke snelweg tussen Mosul en Syrië. Het was, met Raqqa, een van de weinige steden die nog in IS-handen waren.


like
user_53bbfac83a2f41e93dac9273194ab0853fd5f123_avatar

Views

300+

Zoektocht Koen verder met honden en tip over meisje

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 12:41

De zoektocht in Italië naar de vermiste Koen (17) uit Soest, richt zich zondag op camping annex vakantiepark Gasparina langs het Gardameer. Die camping ligt in de buurt van de camping waar Koen zelf verbleef. De politie zoekt daar langs het water, na een melding van een getuige die in dat park werkt.

De vrouw zegt dat ze Koen en een meisje met halflang haar heeft gezien toen ze vrijdagochtend vroeg van haar werk terugkwam. Vermoedelijk is hij met het meisje langs het strand gelopen om haar terug te brengen naar haar camping Lido. Daarna zou hij mogelijk via de weg koers hebben gezet naar zijn eigen camping, Eurocamping Pacengo. Volgens een woordvoerder van de familie zijn er vermoedens wie het meisje is en wordt er geprobeerd contact met haar te krijgen.

Zoekhonden


Views

700+

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

De vrouw werd rond 05.30 uur voor haar woning door een nog onbekende man aangevallen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een jonge vrouw is zaterdagochtend ernstig gewond geraakt nadat ze door een man is aangevallen en gewelddadig verkracht in Rotterdam.

Achtervolgd

De vrouw fietste rond 05.00 uur vanaf Rotterdam Centraal via de Maasboulevard naar haar woning in de Herman Bavinckstraat. Toen ze rond 05.30 uur bij haar woning aankwam, werd ze door een nog onbekende man aangevallen. De politie houdt er rekening mee dat de dader het slachtoffer heeft gevolgd vanaf het station.


Views

2k+

Na het weekend wordt het heel erg warm

Camera videoNa het weekend wordt het heel erg warm

Hoogstwaarschijnlijk krijgen we te maken met een hittegolf. Foto/ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

3 UUR

Het wordt heel erg warm! Dit weekend hebben we aangenaam weer gehad in heel het land. Na het weekend kunnen we een echte hittegolf verwachten. Het kan zelfs 36 graden worden.

Het wordt in een aankomende week flink zonnig en er komt warme wind. Het wordt dan geleidelijk aan ruim dertig graden. Neerslag hoeven we niet te verwachten. Dinsdag en woensdag komt de echte hitte opzetten en dat houdt dan ook een tijdje aan.

Hittegolf


Views

600+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

2k+