Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 27 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Skateboarden verplicht vak op Zweedse school

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar op het Bryggeriets Gymnasium in Malmö, Zweden is skateboarden een verplicht vak. Het gymnasium is de eerste school ter wereld waar skateboarden een belangrijke plek heeft in het onderwijs.

Skateboarden is op de meeste scholen iets wat scholieren in de pauze doen of na schooltijd. Maar Zweedse leerlingen hebben naast aardrijkskunde, wiskunde en geschiedenis ook twee keer in de week skateboardles. De lessen worden gegeven in het park achter het schoolgebouw. Nu horen we je denken, ah het gaat hier vast om een speciale sportopleiding waar de leerlingen worden opgeleid tot professionele skateboarders. Dit is niet het geval, wel maakt de school gebruik van een zogenaamde skateboardfilosofie.

John Dahlquist, conrector en skateboard-docent legt in een uitgebreid interview met het skateboardtijdschrijft Kinpin het verhaal uit over deze speciale onderwijsmethode. De school opende in 2006 zijn deuren en het idee was simpel, een middelbare school met skateboarden als een verplicht vak. In het begin waren de meeste mensen sceptisch. „Goed onderwijs staat bij ons bovenaan. Tijdens de lessen ligt de nadruk op het ontwikkelen van creatieve energie en het natuurlijk doorzettingsvermogen die komt kijken bij het skateboarden.”

John is van mening dat er bij ‘normale’ middelbare scholen teveel wordt gefocust op goede cijfers en is er geen band tussen de docent en de leerlingen. „Docenten kennen de leerlingen niet, terwijl een van de belangrijkste dingen op school is een goede relatie tussen docent en student." De school denkt dat het kan helpen om studenten tegemoet te komen in hun interesses. Bij regulier onderwijs maken studenten toetsen waar ze op worden beoordeeld en daarna beginnen ze aan een nieuw onderdeel. „Het nieuwe aan onze methode is dat studenten leren kijken naar wat ze verkeerd hebben gedaan en wat ze kunnen verbeteren om het vervolgens opnieuw te doen." Skaters gaan net zo lang door met vallen en opstaan totdat ze de perfecte truc onder de knie hebben.

Det är full rulle nere på Stapelbäddsparken med Skate Goats, Tösabidarna och Old Bastards. Välkomna hit!

Posted by Bryggeriet Skatepark on Tuesday, July 29, 2014

Het Bryggeriet Gymnasium is een kleine school met zo’n 150 leerlingen uit Zweden, maar ook Denemarken en Noorwegen. Iedereen kent elkaar en weet was er speelt. Er zijn eigenlijk weinig regels, een van de belangrijkste regels die ze hebben is dat er niet gestolen mag worden. Voor de studenten lijkt de ‘skateboardfilosofie’ goed te werken. „Met skateboarden kan ik mijn energie kwijt, waardoor ik mij daarna beter kan concentreren in de les," zegt leerling Ville Wester.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.