Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 27 okt 2016
Leestijd: 1 minuut

Minderjarige blijft gewoon comazuipen

Jongeren blijven gewoon comazuipen, ondanks dat minderjarigen sinds 2014 geen alcohol meer mogen kopen. In tien jaar tijd is het aantal minderjarigen dat met een alcoholvergiftiging naar de spoedeisende hulp werd gebracht, verdubbeld.

Dat blijkt uit cijfers van VeiligheidNL, een organisatie die ongevallen in kaart brengt. In 2006 werden nog zo’n 800 jongeren naar het ziekenhuis gebracht vanwege een alcoholvergiftiging, vorig jaar waren dat er al 1600.

In 2014 – toen de leeftijdsgrens voor alcohol werd verhoogd van 16 naar 18 jaar – nam het aantal alcoholvergiftigingen onder minderjarigen af. Maar vorig jaar is het aantal behandelingen op de spoedeisende hulp weer toegenomen. Opvallend is dat meisjes vaker in het ziekenhuis belanden dan jongens.

Indrinken

Jongeren weten blijkbaar op andere manieren aan alcohol te komen. Op de feestjes waar ze naartoe gaan, wordt steeds vaker alleen fris geschonken, vertelde Nico van der Lely van de Delftse poli voor Jeugd en Alcohol eerder al aan het AD. Maar de jongeren drinken dan voor ze uitgaan al alcohol, soms zonder dat hun ouders het weten. Ze weten de winkels die het niet zo nauw nemen met de leeftijdscontrole te vinden, en dat gaat als een lopend vuurtje rond.

Het zijn overigens niet alleen de minderjarigen die een alcoholvergiftiging oplopen. In totaal kwamen zo’n 6100 mensen bij de spoedeisende hulp terecht omdat ze te veel hadden gedronken. De grootste groep bestaat uit jongvolwassenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.