Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Bijrijder ergert zich aan telefoongebruik chauffeur

Lijstjes met de grootste ergernissen van automobilisten duiken wel vaker op, maar nu is er ook een top-5 van zaken waar bijrijders zich aan storen. Uit een onderzoek van mobiliteitsprovider Athlon blijkt dat Nederlandse bijrijders er vooral een hekel aan hebben als degene achter het stuur naar zijn mobiele telefoon grijpt.

Dit is de top-5 van ergernissen van bijrijders:

  1. Telefoongebruik achter het stuur (35 procent)
  2. Agressieve bestuurders (33 procent)
  3. Bestuurders die te langzaam rijden (14 procent)
  4. Snelheidsovertreders (9 procent)
  5. Muzieksmaak van de bestuurder (5 procent)

Jongeren ergeren zich overigens het minst aan telefoongebruik in de auto. Voor slechts 26 procent van hen is het de grootste irritatiefactor als bijrijder. Automobilisten van 50 jaar of ouder raken het snelst geprikkeld door het telefoongedrag van bestuurders. 40 procent van de 50-plussers geeft aan zich hier tijdens de autorit het meest aan te ergeren.

Bluetooth

Niels van den Hoogen, commercieel directeur Athlon: „De smartphone is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Helaas resulteert dit regelmatig in onveilige situaties op de weg. Het is dus een goed teken dat zo’n aanzienlijk percentage bijrijders geërgerd raakt door het telefoongebruik van de bestuurder. Dat is de eerste stap naar meer verkeersveiligheid en bewustzijn. Als mobiliteitsleverancier nemen wij hierin ook onze verantwoordelijkheid. En dat werkt. Dat zien we aan het feit dat er massaal gebruik wordt gemaakt van de standaard ingebouwde bluetooth carkits in onze leaseauto’s.”

Naast smartphonegebruik ontstaan de grootste onderlinge frustraties over rijstijl en muzieksmaak. Bestuurders die het gaspedaal te hard intrappen zorgen voornamelijk bij 50-plussers voor irritatie. Bijrijders in de leeftijdscategorie 35-49 jaar hebben er de meeste moeite met automobilisten die té rustig aan doen en te ver onder de maximale snelheid blijven. Ergernis bij de inzittenden wordt ook aangewakkerd als de bestuurder een totaal andere muzieksmaak heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.