Jelmer Visser
Jelmer Visser Openbaar vervoer 18 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Treinverkeer ook in de avond ernstig verstoord

Nu de storm voorbij is, wordt de schade opgenomen. Het spoorwegennet heeft het donderdagochtend en -middag zwaar te verduren gehad. Overal in het land zijn bovenleidingen beschadigd en zorgen omgevallen bomen voor obstructies.

ProRail is druk bezig om de schade te herstellen, maar dit zal naar verwachting donderdag niet volledig verholpen kunnen worden. Treinreizigers kunnen hun borst natmaken en rekenen op fikse vertragingen tijdens de avondspits. De Thalys rijdt donderdag helemaal niet meer. Er rijden op dit moment alleen treinen in het uiterste noorden van het land en in Limburg.

https://twitter.com/ionicasmeets/status/953997603024310272

#StormPoolen

Wie niet meer met de trein naar huis kan als gevolg van de westerstorm, kan op Twitter onder de hashtag #stormpoolen zoeken naar een lift naar huis. Er zijn al vele oproepjes geplaatst door zowel gestrande reizigers als automobilisten die een plekje in hun wagen vrij hebben en de weg op gaan.

Het initiatief kwam van wetenschapsjournalist Ionica Smeets en NS omarmde haar idee meteen met de reactie: „Wat een geweldige suggestie, Ionica. Misschien kan jij het land in beweging zetten, dan houden wij ons bezig met het rijden van de treinen. #StormPoolen?.”

Het is nog onduidelijk wanneer het treinverkeer weer op gang komt. Eerst moet spoorbeheerder ProRail de schade aan het spoor inventariseren en die verhelpen. Pas dan kunnen er weer treinen rijden. „Dit zal in eerste instantie echt mondjesmaat zijn. Wij raden onze reizigers dus ook aan om in de tussentijd naar alternatief vervoer te kijken voor de avondspits”, aldus een woordvoerster van de NS.

Volgens spoorbeheerder ProRail zijn er meer dan 150 meldingen van schade „waarvan dertig tot veertig grotere incidenten”. Op meer dan dertig plaatsen is de bovenleiding kapot en er liggen ongeveer veertig bomen op het spoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.