In het nieuws

Liveblog: Westerstorm teistert Nederland

Camera videoLiveblog: Westerstorm teistert Nederland

Liveblog: Westerstorm teistert Nederland. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 JAN 2018

Er raast een flinke westerstorm over Nederland. Het KNMI had al voor woensdag code geel afgegeven, maar heeft ondertussen voor de noordwestelijke provincies een code oranje afgegeven. Er wordt gewaarschuwd voor zware tot zeer zware windstoten van 100 kilometer per uur en aan de kuststreek kunnen ze oplopen tot 130 kilometer per uur. Volg de gebeurtenissen in deze liveblog:

15.36 - Ark in de haven van Urk gestabiliseerd

Museumboot De VerhalenArk die door de storm in de haven van Urk van zijn ligplaats was losgeslagen, is gestabiliseerd. Door de hevige windstoten was het voor de brandweer lastig om het schip onder controle te krijgen. Volgens een woordvoerster van de gemeente veroorzaakte de replica van de Ark van Noach ,,behoorlijk grote schade'', maar zijn er geen gewonden gevallen.

Westerstorm teistert Nederland

Westerstorm teistert Nederland. Ark in de haven van Urk weer gestabiliseerd. Foto: Robin van Lonkhuijsen

15.29 - Verzekeraars vinden schade meevallen

Het aantal schademeldingen door de storm die over Nederland trekt, valt volgens de verzekeraar ASR nog mee. ,,Bij eerdere stormen was het drukker'', laat een woordvoerder weten. De meldingen die binnenkomen, gaan vooral over schade aan woningen. ,,Het zijn voornamelijk afgevallen dakpannen en omgewaaide schuttingen.''

Ook bij Univé vinden ze de drukte ,,te overzien''. Vooral in Zuid-Holland en Zeeland heeft de storm toegeslagen en ook in het midden van het land zijn de nodige schades. In Groningen daarentegen gaat het om enkele meldingen.

Wel kan het zijn dat sommige schades nog later gemeld worden, stelt zowel ASR als Univé. ,,Veel mensen zijn nog niet thuis, dus die hebben misschien nog niet gezien dat er schade is'', zegt een woordvoerder. Volgens hem worden ook autoschades vaak wat later gemeld.

15.21 - Zwaarte van storm neemt af

De zware storm die woensdagmorgen over het land raasde en voor veel overlast zorgde, is in de loop van de middag gaan 'luwen', zo meldt ANP. Volgens Weeronline was de storm rond 15.00 uur ,,echt voorbij''. Aan zee en in de kustprovincies blijft het wel nog een tijdje onrustig. Tot aan de avond zijn nog windstoten mogelijk tot maximaal 100 kilometer per uur. In de avond zwakken de windstoten verder af en aan het begin van de nacht verdwijnen ze. In het binnenland verdwijnen de laatste zware windstoten begin van de avond.

15.19 - Geen treinen tussen Bussum en Hilversum

Tussen Bussum Zuid en Hilversum rijden momenteel geen treinen door stormschade. De verstoring duurt tenminste tot 16.00 uur.

15.00 - Ook Maeslantkering en Hartelkering dicht

Vanwege hoogwater gaan ook de Maeslantkering en de Hartelkering bij Rotterdam dicht. Dat heeft Rijkswaterstaat laten weten. Beide waterwerken zijn aan elkaar gekoppeld. Eerder waren de Oosterscheldekering, de Ramspolkering en de Hollandse IJsselkering al gesloten. Daarmee zijn alle vijf de keringen van Rijkswaterstaat dicht. Dat is nooit eerder gebeurd.

14.36 - Meeste meldingen uit Rotterdam

De website Alarmeringen.nl maakt bekend dat de Nederlandse brandweerkorpsen tot nu toe ruim duizend keer zijn uitgerukt voor meldingen over stormschade en wateroverlast. Er zijn maar liefst 116 meldingen gedaan in Rotterdam. Daarna volgt Amsterdam met 74 meldingen, Zwolle met 69, Apeldoorn met 68 en in Eindhoven zijn er 65 meldingen gedaan.

Westerstorm teistert Nederland

Foto van schade, ingestuurd bij Buienradar door Dilia van Zon

14.10 - Veerboot Texel hervat dienst

De veerboot tussen Den Helder en Texel heeft woensdag wegens de storm een aantal uren niet gevaren. De boot viel in de ochtenduren uit. Een woordvoerster van veerbootonderneming TESO zegt dat de dienst om 13.30 uur is hervat.

13.35 - Zandvoort

Mensen genieten van de harde wind op het strand van Zandvoort.

13.30 - Schiphol

Op dit moment zijn er al 252 vluchten geannuleerd op Schiphol, zo meldt de luchthaven op Twitter.

13.20 - Ark in Urker haven losgeslagen door storm

De Veiligheidsregio Flevoland meldt dat Museumboot De VerhalenArk door de storm is losgeslagen en nu in de haven van Urk drijft. Toen dat gebeurde zaten er nog zeven mensen op de ark. De ark heeft al meerdere boten in de haven beschadigd. Hulpdiensten proberen het vaartuig weer naar de kade te brengen.

12.50 - Hollandse IJsselkering sluit

De Hollandse IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel gaat om 13.00 uur voor 24 uur dicht. Dat gebeurt in verband met de verwachte hoogwaterstand, heeft Rijkswaterstaat laten weten.

12.46 - Eerste storm 2018 valt in categorie 'zwaar'

De westerstorm die woensdag over Nederland trekt, valt officieel in de categorie zware storm, meldt Weeronline. De zwaarste windstoot werd afgelopen nacht al gemeten in Vlissingen. Tijdens de passage van een felle buienlijn werd een uitschieter van 141 km/uur behaald. Tussen 11.00 en 12.00 uur werd gemiddeld windkracht 10 gemeten. Een zware storm komt gemiddeld eens per anderhalf jaar voor in Nederland. De storm houdt in het Waddengebied nog tot halverwege de middag aan. In het westen neemt de wind vanaf 13.00 uur al iets af. In de tweede helft van de middag is de storm voorbij, maar waait het aan zee nog enkele uren hard tot stormachtig.

12.43 - Oproep om zandzakken te vullen bij Kampen

Vanwege het hoogwater in en rond Kampen heeft het waterschap Drents Overijsselse Delta vrijwilligers opgeroepen om te komen helpen met het vullen van zandzakken. Dat gebeurt uit voorzorg, om de dijken bij Kampereiland te beschermen. Die dijken zijn ,,niet meer op hun sterkst, we waren al bezig met het versterken van de dijken'', legt een woordvoerder uit. Een concreet gevaar dat de dijken bezwijken is er volgens het waterschap niet. Ongeveer 150 mensen hebben de oproep van het waterschap gekregen.

12.23 - Ook Ramspolkering dicht om hoogwater

Stormvloedkering Ramspol gaat dicht. Volgens Rijkswaterstaat is dit nodig om het achterland, het noordwesten van Overijssel, te beschermen tegen overstromingen. Het is de derde van vijf keringen onder beheer van Rijkswaterstaat die vanwege de hoge waterstand sluit. De verwachting is dat de kering rond 16.00 uur weer open kan.

12.21 - Vrachtwagen gekanteld A2

Een vrachtwagen is gekanteld op de A2 bij Breukelen en ligt dwars op de rijbaan. Dat gebeurde door de harde wind, aldus de VerkeersInformatieDienst (VID). De A2 van Amsterdam richting Utrecht is bij Breukelen afgesloten. Of er gewonden zijn gevallen is nog onbekend. Volgens de ANWB gaan de opruimwerkzaamheden een paar uur duren.

12.00 - Meer vertragingen op Schiphol

Schiphol waarschuwt reizigers dat ze vanwege de westerstorm te maken krijgen met vertragingen en annuleringen. Luchtvaartmaatschappijen hebben woensdag 176 van de ruim 1200 vluchten gecanceld en dat worden er in de loop van de dag nog meer, zegt een woordvoerder van Schiphol. Het gaat vooral om vluchten van en naar Europese bestemmingen. Vertrekkende vluchten hebben een vertraging van ongeveer een uur.

11.30 - Dijk Lelystad-Enkhuizen dicht om storm

De dijk tussen Lelystad en Enkhuizen gaat in beide richtingen dicht vanwege de storm. Geen enkele auto, motor, vrachtwagen of bus kan nog over de N302.

11.19 - Oosterscheldekering gaat dicht

De Oosterscheldekering gaat dicht wegens de hoge waterstanden. Rijkswaterstaat laat weten dat de schuiven om 11.55 uur sluiten en hoogstwaarschijnlijk om 17.47 uur weer opengaan. De waterstand woensdagmiddag is 3.10 meter. De schuiven in de Oosterschelde sluiten bij een waterstand boven van 3 meter. De laatste keer dat de kering dichtging was in het najaar van 2014.

11.02 - Minder treinen in Nederland

In verschillende delen van het land rijden minder treinen vanwege de storm. Zo rijden tussen Zaandam en Alkmaar tot 15.00 uur ieder halfuur intercity's in plaats van ieder kwartier. Door treinen tussen Zaandam en Alkmaar te schrappen ontstaat meer ruimte om problemen op het spoor op te lossen, legt een woordvoerder van de NS uit.

Tussen Dordrecht en Breda rijden helemaal geen intercity's door de weersomstandigheden. Naar verwachting duurt dit tot 13.00 uur. Tussen Den Haag en Rotterdam rijden tot 13.00 uur minder intercity's. Ook rijden er tot 13.00 uur geen treinen op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam Centraal en Breda.

11.00 - Achtbanen Efteling dicht wegens storm

In attractiepark de Efteling blijven alle buitenachtbanen dicht vanwege de harde wind. Onder andere de Python, de houten achtbaan Joris en de Draak en dive coaster Baron 1898 staan de hele dag stil. De waterachtbaan was al dicht vanwege onderhoud.

10.20 - Muur trappenhuis Etten-leur ingestort

De politie Midden-en West Brabant meldt dat de muur van een trappenhuis bij een school in Etten-Leur is ingestort. Daarbij is niemand gewond geraakt. "Al sinds 00.00 uur 's komen er al gemiddeld twintig meldingen per uur binnen'', zegt de woordvoerder.

10.00 - Code oranje voor noordwesten

Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Friesland en Flevoland en het Waddengebied. Deze waarschuwing geldt van 11.00 tot 16.00 uur. Het KNMI waarschuwt voor zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur. Aan zee kunnen mogelijk zelfs windstoten van 130 kilometer per uur voorkomen.

9.34 - Vrachtverkeer geweerd van kering, brug en dijk

Voertuigen met een aanhangwagen mogen tijdelijk de Oosterscheldekering en de Zeelandbrug niet meer op. Vanwege de harde wind is besloten tot de afsluiting, meldt Rijkswaterstaat.

Ochtendspits:

De storm zorgt woensdagochtend ook al vroeg voor problemen op de wegen. Zo meldt de VerkeersInformatieDienst (VID) dat op de A20 bij Rotterdam en op de A28 bij Groningen het water op de weg niet wegliep. Ook zijn op meerdere plaatsen bomen op de wegen gevallen.

Ook in het treinverkeer zijn in de ochtend al de nodige vertragingen. Door de storm rijden er tot 13.00 uur geen intercity's tussen Dordrecht en Breda. Ook rijden er tot 13.00 uur geen treinen op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam Centraal en Breda.
Een woordvoerster van de NS adviseert reizigers voor vertrek de reisplanner te raadplegen, omdat door de weersomstandigheden takken op het spoor of op de bovenleidingen terecht kunnen komen. De hsl kan voorlopig niet rijden tussen Breda en Rotterdam, omdat die trein over de Moerdijkbrug moet en dat zou in razende storm te veel risico's opleveren, aldus ANP.

Op Luchthaven Schiphol zijn uit voorzorg 150 vluchten geannuleerd. ,,De verwachting is wel dat reizigers er rekening mee moeten houden dat er vertragingen ontstaan. Daarom is het belangrijk dat mensen de reisinformatie goed in de gaten te houden. Het is hopen dat de storm meevalt’’, zegt een woordvoerder van de luchthaven.

De nacht van dinsdag op woensdag:

In de nacht van dinsdag op woensdag vielen er hevige buien die gepaard gingen met flinke windstoten. In Vlissingen is zelfs een extreem zware windstoot gemeten van 141 kilometer per uur. In Berkel waaiden van zo’n tien woningen dakpannen af en kwam een deel van een gevel op straat terecht. Niemand is hierbij gewond geraakt. In de regio Zuid-Holland zorgde de storm in de nacht al voor zeker vijftig meldingen voor de brandweer en ook in Utrecht is de brandweer naar eigen zeggen de hele nacht in de weer geweest met meldingen over stormschade.

Westerstorm teistert Nederland

Een deel van de gevel van een woning in Berkel en Rodenrijs is door de zware storm naar beneden gekomen. Foto: Joey Bremer/ANP


Peter R. de Vries gaat exclusieve samenwerking aan met RTL

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Peter R. de Vries gaat de komende 3,5 jaar exclusief voor RTL aan de slag. Dit maakte hij maandagavond bekend aan tafel bij RTL Boulevard. 

Voor wie de misdaadverslaggever niet alleen als gast, deskundige of mening op televisie wil aanschouwen is er bovendien goed nieuws: want hij gaat daarnaast ook nieuwe programma's maken voor de commerciële zender. Onderdeel van deze overeenkomst is dat hij alleen nog bij RTL-programma's als RTL Boulevard en Jinek te zien zal zijn als gast.

Presentator en tafelgast


Online shoppen: ‘Goedkoop bestaat niet’

Online shoppen: ‘Goedkoop bestaat niet’

Als het online shoppen nog leuk is... | Foto: Colourbox

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Wie online shopt bij webwinkels buiten Europa, maakt kans op onveilige en gevaarlijke rommel. Maar de verleiding door de lage prijzen is groot.

Kerstverlichting met kans op brand of elektrocutie. Rookmelders die niet afgaan bij brand. CO-melders die moeten waarschuwen bij een te hoge concentratie koolmonoxide. Tandbleekmiddelen met 70 procent meer waterstofperoxide dan is toegestaan. Een armband met vierduizend keer meer cadmium dan mag. Powerbanks en usb-laders die oververhit raken of een schok geven.

Niet door de veiligheidstest


SARS-CoV2 verspreidt zich verder in landen buiten China

Een inwoner van Codogno met een masker /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De lockdown van enkele steden door het rap om zich heen grijpende nCoV-2019-virus in het noorden van Italië hakt er flink in bij de inwoners. De afgelopen dagen zijn zeven mensen in de regio om het leven gekomen en is het aantal bevestigde besmettingen gestegen naar 229. 

Elf plaatsen in de Italiaanse regio's Lombardije en Veneto zitten sinds een aantal dagen in quarantaine. Sinds afgelopen vrijdag loopt het aantal besmettingen met het SARS-CoV-2-virus in meerdere landen in een hoger tempo op. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandagavond het reisadvies voor de getroffen regio's en gemeentes verscherpt.

Voor een groot deel van het noorden van het land geldt nu 'code geel' die duidt op veiligheidsrisico's en voor de gebieden rondom de besmettingshaarden is de hoogste veiligheidswaarschuwing van kracht geworden waarbij alle reizen worden afgeraden.


Coronavirus ontregelt Drenthe tot Dries Roelvink

Ook in Nederland gaan de mondmaskers in de apotheek al over de toonbank / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Het virus dat we eerst alleen kenden uit China verspreidt zich nu ook in Europa.

In Italië zijn meer dan 220 besmettingen geregistreerd en kwamen tot nu toe 7 mensen om het leven gekomen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de gemeenten in het noorden van Italië waar het Coronavirus is vastgesteld, maandag aangepast. Het departement ontraadt reizen naar deze gemeenten in de provincies Padova en Lombardije.

Kater na Winterportreis


Jury bevindt Harvey Weinstein schuldig aan verkrachting en aanranding

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Harvey Weinstein is door de jury van een rechtbank in New York schuldig bevonden aan de beschuldigingen aan zijn adres. De 67-jarige filmproducent moest zich tegenover een rechter verantwoorden voor verkrachting en aanranding. 

Volgens de jury is er genoeg bewijs om handen voor de rechter om Weinstein te veroordelen tot een gevangenisstraf die kan oplopen tot 25 jaar. Gezien de leeftijd van Weinstein komt dit neer op een levenslang verblijf in de gevangenis.

Misbruik van machtspositie


Vreemde prijsstijgingen en stilte; wat is er met Coolblue aan de hand?

Van glimlach naar kaken op elkaar /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

'Alles voor een glimlach', dat is al jarenlang de vaste slogan van de populaire Nederlandse webwinkel Coolblue. Deze glimlach op het gezicht lijkt in de afgelopen dagen echter te zijn ingeruild voor kaken stijf op elkaar. 

Prijzen die door het plafond schieten, affiliatelinks van aangesloten webwinkels die niet werken en klachten van klanten die hen hierop wijzen. De Rotterdamse webwinkel die normaal zo geroemd wordt om zijn open kaart en mediagenieke optredens is al dagenlang stil, meldt RTL Z.


Wandelaar steekt uitwerpselen in brand en veroorzaakt bosbrand
Likeability of2

Wandelaar steekt uitwerpselen in brand en veroorzaakt bosbrand

Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een Duitse man heeft aan de Duits-Oostenrijkse grens een bosbrand veroorzaakt toen hij tijdens een wandeltocht zijn eigen uitwerpselen in brand stak. Dat melden de Duitse en Oostenrijkse politie.

De 32-jarige man was aan het wandelen in de buurt van de stad Pinswang, in de Oostenrijkse provincie Tirol, toen hij nodig naar de wc moest.

Grote fout


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Bus uit Italië in Lyon gestopt vanwege mogelijke coronabesmetting

Bus uit Italië in Lyon gestopt vanwege mogelijke coronabesmetting

Een agent houdt de wacht op het station Lyon Perrache, nadat bus uit Milaan werd aangehouden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Passagiers die maandag vanuit Milaan met een bus in de Franse stad Lyon aankwamen, mogen niet uitstappen wegens een mogelijke coronabesmetting.

De FlixBus wordt vastgehouden op station Lyon-Perrache nadat de bestuurder in het ziekenhuis was opgenomen met symptomen die lijken op het nieuwe coronavirus. De nieuwssite LyonMag meldde dat de Italiaanse buschauffeur voor tests naar het ziekenhuis moest omdat hij een zware hoest had.

Alle passagiers in beperking gesteld


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Woensdagochtend (eindelijk) kans op winterse plaatjes

Woensdagochtend (eindelijk) kans op winterse plaatjes

ls het al wit wordt, dan is dat hooguit in het gras, op auto's en de welbekende tuintafeltjes. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Gaat het dan eindelijk gebeuren? Volgens de voorspellingen van Weerplaza is er zo ver al in de winter toch kans op sneeuw.

Op veel plaatsen in ons land lijkt de meteorologische winter sneeuwloos te verlopen. Alleen in het uiterste noorden heeft natte sneeuw op 28 januari en 'uitsneeuwende mist' in Limburg op 22 januari voor wat winterse plaatjes gezorgd. Maar wie woensdagochtend de gordijnen opent, kan zomaar een witte wereld aantreffen. Er is namelijk lokaal kans op winterse buien.

Kwik tot dicht bij nul


OM eist werkstraf tegen Alberto Stegeman
Likeability of5

OM eist werkstraf tegen Alberto Stegeman

Voor zijn programma Undercover in Nederland drong Stegeman binnen in een van de kazernes van Defensie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Programmamaker Alberto Stegeman moet een werkstraf van 120 uur waarvan veertig uur voorwaardelijk krijgen, omdat hij in 2018 een nepbom achterliet op een kazerne in 't Harde.

Dat eiste het Openbaar Ministerie maandag in de strafzaak tegen de journalist in de rechtbank in Zutphen.

Voor zijn programma Undercover in Nederland drong Stegeman binnen in een van de kazernes van Defensie op de Veluwe. In de eetzaal van de legerplaats bij Oldebroek liet hij een koffer met een nepbom achter, bestaande uit stukken klei, draden, een telefoon en 32 schroeven.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Europese Commissie: 'Geen overhaaste maatregelen tegen virus'

Europese Commissie: 'Geen overhaaste maatregelen tegen virus'

EU-commissaris Janez Lenarčič (links) en Stella Kyriakides (rechts). /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Maatregelen van EU-landen tegen het coronavirus moeten proportioneel en gecoördineerd zijn en gebaseerd op wetenschappelijke adviezen. Dat stelt de Europese Commissie in reactie op de uitbraak van het virus in Italië.

Het beperken van het vrije verkeer van personen is weliswaar een bevoegdheid van de lidstaten, maar dat soort besluiten moeten in samenspraak worden genomen. „We moeten handelen als een unie”, zeiden EU-commissaris Janez Lenarčič (Crisismanagement) en Stella Kyriakides (Volksgezondheid) maandag tijdens een persconferentie.

Noodscenario’s in voorbereiding


Politie stapt over op duurzamere munitie

Politie stapt over op duurzamere munitie

De politie gaat overstappen op duurzamere munitie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie schakelt per september over op nieuwe munitie, die veiliger en duurzamer is dan de huidige kogels.

Het gaat om een 9 mm-patroon van de Zwitserse firma RUAG, de Action NL. De kogels zijn duurzamer omdat de lege hulzen als grondstof worden gebruikt om weer nieuwe patronen mee te maken.

Ook is de munitie is volgens de politie veiliger, omdat er minder kans is dat de kogel door iemand heen gaat en anderen raakt. De politie gebruikt jaarlijks 12,5 tot 15 miljoen patronen, bijna alle munitie wordt gebruikt voor toetsen en trainingen.


China stelt parlementszitting uit vanwege coronavirus

China stelt parlementszitting uit vanwege coronavirus

Dat is voor het eerst in tientallen jaren dat de jaarlijkse parlementszitting uitgesteld wordt. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

China heeft de jaarlijkse parlementszitting uitgesteld vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Dat is voor het eerst in tientallen jaren, melden Chinese staatsmedia.

Een nieuwe datum voor de parlementszitting later zal worden vastgesteld. Het uitstel zal niet te lang zijn, voegde de staatszender eraan toe, zonder verdere details te geven. De jaarlijkse zitting duurt tien dagen en zou op 5 maart van start gaan. De afgelopen 35 jaar werd de bijeenkomst altijd in maart gehouden.

De regering vindt het belangrijker om zich te focussen op het bestrijden van het nieuwe coronavirus in plaats van op de zitting.


Coronavirus eist vierde leven in Italië

Coronavirus eist vierde leven in Italië

Medisch personeel doet testen in het Italiaanse Vo' Euganeo. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het coronavirus heeft in Italië een vierde leven geëist. Dat meldt de Italiaanse omroep Rai.

Het gaat om een tachtiger die was opgenomen in het ziekenhuis vanwege een niet aan corona gerelateerde ziekte. Ook de drie patiënten die eerder overleden waren bejaard, twee van hen leden al aan andere aandoeningen, wat hen vatbaarder maakte voor de ziekte.

In het noorden van Italië zijn ruim 150 mensen besmet met het virus. Vooral de regio Lombardije is zwaar getroffen. In tien gemeenten in de regio zijn noodmaatregelen van kracht. Scholen en bedrijven moeten daar de deuren sluiten.


'Producten van webwinkels buiten de EU vaak onveilig'

'Producten van webwinkels buiten de EU vaak onveilig'

Tussen bestelde producten van webwinkels buiten de EU zit veel gevaarlijk spul, stelt de Consumentenbond. /Cosumentenbond

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Tussen bestelde producten van webwinkels buiten de EU zit veel gevaarlijk spul dat constateren de Consumentenbond en vijf Europese zusterorganisaties na onderzoek. Twee derde van de onderzochte producten zou hier niet in de winkel mogen liggen.

Met 165 van de 250 producten die de onderzoekers bestelden, bleek iets mis te zijn. De spullen waren besteld bij webwinkels als AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay. Het grootste deel van de kinderproducten, sieraden, cosmetica en elektronica bracht volgende de Consumentenbond gezondheids- of veiligheidsrisico's met zich mee.

Tandenbleekmiddel, powerbanks en kerstverlichting


Kijken en vooral aanraken op 75ste Huishoudbeurs

Kijken en aanraken op Huishoudbeurs

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Schimmelsprayquiz tot fijn proefparadijs en aandoenlijke felroze varkenspootvibrators op Huishoudbeurs.

Buiten waait het zo stevig dat het annuleren van vele carnavalsoptochten geen storm in een glas bier is gebleken, binnen in RAI Amsterdam, waar de 75ste editie van de Huishoudbeurs in volle gang is, loopt het op een heel andere manier storm. Waar het ooit een echt huisvrouwbolwerk was, vol vrouwen met huishoudgeld van vaders de man mee, naarstig op zoek naar wasmiddelen, Brinta en eventueel een nieuwe krulspeldenset, is het anno 2020 een drukbezocht event waar van alles en iedereen op afkomt en waar van alles voor je keuken tot intiemste regio -en alles ertussenin- kan worden geshopt en beleefd.

Altijd blijven lachen, lacht Patty Brard


Aantal doden in China door coronavirus sterk gestegen

Aantal doden in China door coronavirus sterk gestegen

De lege straten van Wuhan. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal sterfgevallen in China door het nieuwe coronavirus is fors gestegen. De nationale gezondheidscommissie meldde maandag nog eens 150 nieuwe doden.

Dat is het hoogste aantal dat tot nu toe in een etmaal is geregistreerd. Sinds de uitbraak zijn er 2592 mensen in China aan het virus overleden.

Het aantal besmette mensen steeg met 409 en komt uit op ruim 77.000 gevallen. Het overgrote deel van de nieuwe sterfgevallen en besmettingen is vastgesteld in de provincie Hubei.


Julian Assenge: Journalist of klokkenluider?

Julian Assange: Journalist of klokkenluider?

De aanklager verdenkt Assange onder andere van het aanzetten tot het stelen van geheime informatie. /ANP

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Sinds hij in 2006 klokkenluidersplatform WikiLeaks heeft opgericht, probeert Julian Assange uit handen te blijven van de Amerikaanse overheid. Hij zit op dit moment in een Britse cel. Een rechter in Londen buigt zich vanaf maandag over de vraag of Assange uitgeleverd mag worden aan de VS.

In de Verenigde Staten kan Julian Assange (48) tientallen jaren de gevangenis in moeten. De aanklager verdenkt hem onder andere van het aanzetten tot het stelen van geheime informatie. Assange heeft met Wikileaks duizenden vertrouwelijke documenten de wereld in gebracht. Bijvoorbeeld een video waarin te zien is hoe een Amerikaanse helikopter burgers doodt in Irak. Assange kreeg zijn info vaak van klokkenluiders.

Assange heeft veel vijanden gemaakt, maar heeft wellicht net zoveel aanhangers. Afgelopen zaterdag vond er een protestmars plaats van zijn ‘fans’. Ook de vader van Assange en een paar bekendheden liepen hierin mee.