In het nieuws

Liveblog: Westerstorm teistert Nederland

Camera videoLiveblog: Westerstorm teistert Nederland

Liveblog: Westerstorm teistert Nederland. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 JAN 2018

Er raast een flinke westerstorm over Nederland. Het KNMI had al voor woensdag code geel afgegeven, maar heeft ondertussen voor de noordwestelijke provincies een code oranje afgegeven. Er wordt gewaarschuwd voor zware tot zeer zware windstoten van 100 kilometer per uur en aan de kuststreek kunnen ze oplopen tot 130 kilometer per uur. Volg de gebeurtenissen in deze liveblog:

15.36 - Ark in de haven van Urk gestabiliseerd

Museumboot De VerhalenArk die door de storm in de haven van Urk van zijn ligplaats was losgeslagen, is gestabiliseerd. Door de hevige windstoten was het voor de brandweer lastig om het schip onder controle te krijgen. Volgens een woordvoerster van de gemeente veroorzaakte de replica van de Ark van Noach ,,behoorlijk grote schade'', maar zijn er geen gewonden gevallen.

Westerstorm teistert Nederland

Westerstorm teistert Nederland. Ark in de haven van Urk weer gestabiliseerd. Foto: Robin van Lonkhuijsen

15.29 - Verzekeraars vinden schade meevallen

Het aantal schademeldingen door de storm die over Nederland trekt, valt volgens de verzekeraar ASR nog mee. ,,Bij eerdere stormen was het drukker'', laat een woordvoerder weten. De meldingen die binnenkomen, gaan vooral over schade aan woningen. ,,Het zijn voornamelijk afgevallen dakpannen en omgewaaide schuttingen.''

Ook bij Univé vinden ze de drukte ,,te overzien''. Vooral in Zuid-Holland en Zeeland heeft de storm toegeslagen en ook in het midden van het land zijn de nodige schades. In Groningen daarentegen gaat het om enkele meldingen.

Wel kan het zijn dat sommige schades nog later gemeld worden, stelt zowel ASR als Univé. ,,Veel mensen zijn nog niet thuis, dus die hebben misschien nog niet gezien dat er schade is'', zegt een woordvoerder. Volgens hem worden ook autoschades vaak wat later gemeld.

15.21 - Zwaarte van storm neemt af

De zware storm die woensdagmorgen over het land raasde en voor veel overlast zorgde, is in de loop van de middag gaan 'luwen', zo meldt ANP. Volgens Weeronline was de storm rond 15.00 uur ,,echt voorbij''. Aan zee en in de kustprovincies blijft het wel nog een tijdje onrustig. Tot aan de avond zijn nog windstoten mogelijk tot maximaal 100 kilometer per uur. In de avond zwakken de windstoten verder af en aan het begin van de nacht verdwijnen ze. In het binnenland verdwijnen de laatste zware windstoten begin van de avond.

15.19 - Geen treinen tussen Bussum en Hilversum

Tussen Bussum Zuid en Hilversum rijden momenteel geen treinen door stormschade. De verstoring duurt tenminste tot 16.00 uur.

15.00 - Ook Maeslantkering en Hartelkering dicht

Vanwege hoogwater gaan ook de Maeslantkering en de Hartelkering bij Rotterdam dicht. Dat heeft Rijkswaterstaat laten weten. Beide waterwerken zijn aan elkaar gekoppeld. Eerder waren de Oosterscheldekering, de Ramspolkering en de Hollandse IJsselkering al gesloten. Daarmee zijn alle vijf de keringen van Rijkswaterstaat dicht. Dat is nooit eerder gebeurd.

14.36 - Meeste meldingen uit Rotterdam

De website Alarmeringen.nl maakt bekend dat de Nederlandse brandweerkorpsen tot nu toe ruim duizend keer zijn uitgerukt voor meldingen over stormschade en wateroverlast. Er zijn maar liefst 116 meldingen gedaan in Rotterdam. Daarna volgt Amsterdam met 74 meldingen, Zwolle met 69, Apeldoorn met 68 en in Eindhoven zijn er 65 meldingen gedaan.

Westerstorm teistert Nederland

Foto van schade, ingestuurd bij Buienradar door Dilia van Zon

14.10 - Veerboot Texel hervat dienst

De veerboot tussen Den Helder en Texel heeft woensdag wegens de storm een aantal uren niet gevaren. De boot viel in de ochtenduren uit. Een woordvoerster van veerbootonderneming TESO zegt dat de dienst om 13.30 uur is hervat.

13.35 - Zandvoort

Mensen genieten van de harde wind op het strand van Zandvoort.

13.30 - Schiphol

Op dit moment zijn er al 252 vluchten geannuleerd op Schiphol, zo meldt de luchthaven op Twitter.

13.20 - Ark in Urker haven losgeslagen door storm

De Veiligheidsregio Flevoland meldt dat Museumboot De VerhalenArk door de storm is losgeslagen en nu in de haven van Urk drijft. Toen dat gebeurde zaten er nog zeven mensen op de ark. De ark heeft al meerdere boten in de haven beschadigd. Hulpdiensten proberen het vaartuig weer naar de kade te brengen.

12.50 - Hollandse IJsselkering sluit

De Hollandse IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel gaat om 13.00 uur voor 24 uur dicht. Dat gebeurt in verband met de verwachte hoogwaterstand, heeft Rijkswaterstaat laten weten.

12.46 - Eerste storm 2018 valt in categorie 'zwaar'

De westerstorm die woensdag over Nederland trekt, valt officieel in de categorie zware storm, meldt Weeronline. De zwaarste windstoot werd afgelopen nacht al gemeten in Vlissingen. Tijdens de passage van een felle buienlijn werd een uitschieter van 141 km/uur behaald. Tussen 11.00 en 12.00 uur werd gemiddeld windkracht 10 gemeten. Een zware storm komt gemiddeld eens per anderhalf jaar voor in Nederland. De storm houdt in het Waddengebied nog tot halverwege de middag aan. In het westen neemt de wind vanaf 13.00 uur al iets af. In de tweede helft van de middag is de storm voorbij, maar waait het aan zee nog enkele uren hard tot stormachtig.

12.43 - Oproep om zandzakken te vullen bij Kampen

Vanwege het hoogwater in en rond Kampen heeft het waterschap Drents Overijsselse Delta vrijwilligers opgeroepen om te komen helpen met het vullen van zandzakken. Dat gebeurt uit voorzorg, om de dijken bij Kampereiland te beschermen. Die dijken zijn ,,niet meer op hun sterkst, we waren al bezig met het versterken van de dijken'', legt een woordvoerder uit. Een concreet gevaar dat de dijken bezwijken is er volgens het waterschap niet. Ongeveer 150 mensen hebben de oproep van het waterschap gekregen.

12.23 - Ook Ramspolkering dicht om hoogwater

Stormvloedkering Ramspol gaat dicht. Volgens Rijkswaterstaat is dit nodig om het achterland, het noordwesten van Overijssel, te beschermen tegen overstromingen. Het is de derde van vijf keringen onder beheer van Rijkswaterstaat die vanwege de hoge waterstand sluit. De verwachting is dat de kering rond 16.00 uur weer open kan.

12.21 - Vrachtwagen gekanteld A2

Een vrachtwagen is gekanteld op de A2 bij Breukelen en ligt dwars op de rijbaan. Dat gebeurde door de harde wind, aldus de VerkeersInformatieDienst (VID). De A2 van Amsterdam richting Utrecht is bij Breukelen afgesloten. Of er gewonden zijn gevallen is nog onbekend. Volgens de ANWB gaan de opruimwerkzaamheden een paar uur duren.

12.00 - Meer vertragingen op Schiphol

Schiphol waarschuwt reizigers dat ze vanwege de westerstorm te maken krijgen met vertragingen en annuleringen. Luchtvaartmaatschappijen hebben woensdag 176 van de ruim 1200 vluchten gecanceld en dat worden er in de loop van de dag nog meer, zegt een woordvoerder van Schiphol. Het gaat vooral om vluchten van en naar Europese bestemmingen. Vertrekkende vluchten hebben een vertraging van ongeveer een uur.

11.30 - Dijk Lelystad-Enkhuizen dicht om storm

De dijk tussen Lelystad en Enkhuizen gaat in beide richtingen dicht vanwege de storm. Geen enkele auto, motor, vrachtwagen of bus kan nog over de N302.

11.19 - Oosterscheldekering gaat dicht

De Oosterscheldekering gaat dicht wegens de hoge waterstanden. Rijkswaterstaat laat weten dat de schuiven om 11.55 uur sluiten en hoogstwaarschijnlijk om 17.47 uur weer opengaan. De waterstand woensdagmiddag is 3.10 meter. De schuiven in de Oosterschelde sluiten bij een waterstand boven van 3 meter. De laatste keer dat de kering dichtging was in het najaar van 2014.

11.02 - Minder treinen in Nederland

In verschillende delen van het land rijden minder treinen vanwege de storm. Zo rijden tussen Zaandam en Alkmaar tot 15.00 uur ieder halfuur intercity's in plaats van ieder kwartier. Door treinen tussen Zaandam en Alkmaar te schrappen ontstaat meer ruimte om problemen op het spoor op te lossen, legt een woordvoerder van de NS uit.

Tussen Dordrecht en Breda rijden helemaal geen intercity's door de weersomstandigheden. Naar verwachting duurt dit tot 13.00 uur. Tussen Den Haag en Rotterdam rijden tot 13.00 uur minder intercity's. Ook rijden er tot 13.00 uur geen treinen op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam Centraal en Breda.

11.00 - Achtbanen Efteling dicht wegens storm

In attractiepark de Efteling blijven alle buitenachtbanen dicht vanwege de harde wind. Onder andere de Python, de houten achtbaan Joris en de Draak en dive coaster Baron 1898 staan de hele dag stil. De waterachtbaan was al dicht vanwege onderhoud.

10.20 - Muur trappenhuis Etten-leur ingestort

De politie Midden-en West Brabant meldt dat de muur van een trappenhuis bij een school in Etten-Leur is ingestort. Daarbij is niemand gewond geraakt. "Al sinds 00.00 uur 's komen er al gemiddeld twintig meldingen per uur binnen'', zegt de woordvoerder.

10.00 - Code oranje voor noordwesten

Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Friesland en Flevoland en het Waddengebied. Deze waarschuwing geldt van 11.00 tot 16.00 uur. Het KNMI waarschuwt voor zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur. Aan zee kunnen mogelijk zelfs windstoten van 130 kilometer per uur voorkomen.

9.34 - Vrachtverkeer geweerd van kering, brug en dijk

Voertuigen met een aanhangwagen mogen tijdelijk de Oosterscheldekering en de Zeelandbrug niet meer op. Vanwege de harde wind is besloten tot de afsluiting, meldt Rijkswaterstaat.

Ochtendspits:

De storm zorgt woensdagochtend ook al vroeg voor problemen op de wegen. Zo meldt de VerkeersInformatieDienst (VID) dat op de A20 bij Rotterdam en op de A28 bij Groningen het water op de weg niet wegliep. Ook zijn op meerdere plaatsen bomen op de wegen gevallen.

Ook in het treinverkeer zijn in de ochtend al de nodige vertragingen. Door de storm rijden er tot 13.00 uur geen intercity's tussen Dordrecht en Breda. Ook rijden er tot 13.00 uur geen treinen op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam Centraal en Breda.
Een woordvoerster van de NS adviseert reizigers voor vertrek de reisplanner te raadplegen, omdat door de weersomstandigheden takken op het spoor of op de bovenleidingen terecht kunnen komen. De hsl kan voorlopig niet rijden tussen Breda en Rotterdam, omdat die trein over de Moerdijkbrug moet en dat zou in razende storm te veel risico's opleveren, aldus ANP.

Op Luchthaven Schiphol zijn uit voorzorg 150 vluchten geannuleerd. ,,De verwachting is wel dat reizigers er rekening mee moeten houden dat er vertragingen ontstaan. Daarom is het belangrijk dat mensen de reisinformatie goed in de gaten te houden. Het is hopen dat de storm meevalt’’, zegt een woordvoerder van de luchthaven.

De nacht van dinsdag op woensdag:

In de nacht van dinsdag op woensdag vielen er hevige buien die gepaard gingen met flinke windstoten. In Vlissingen is zelfs een extreem zware windstoot gemeten van 141 kilometer per uur. In Berkel waaiden van zo’n tien woningen dakpannen af en kwam een deel van een gevel op straat terecht. Niemand is hierbij gewond geraakt. In de regio Zuid-Holland zorgde de storm in de nacht al voor zeker vijftig meldingen voor de brandweer en ook in Utrecht is de brandweer naar eigen zeggen de hele nacht in de weer geweest met meldingen over stormschade.

Westerstorm teistert Nederland

Een deel van de gevel van een woning in Berkel en Rodenrijs is door de zware storm naar beneden gekomen. Foto: Joey Bremer/ANP


Groep feestvierders toch naar Area 51 gekomen

Groep feestvierders toch naar Area 51 gekomen

Sommige feestgangers droegen ruimtepakken en maskers van buitenaardse wezens. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

40 MIN

Een groep feestvierders is vrijdag naar Area 51 gekomen, de geheimzinnige testlocatie van de Amerikaanse luchtmacht. Mensen verzamelden zich vrijdag bij het terrein in Nevada als reactie op het Facebook-evenement 'Storm Area 51'.

In juni maakte initiatiefnemer Matty Roberts het evenement op Facebook aan onder het motto 'zo'n grote groep kunnen ze niet stoppen', maar later zei hij een bestorming te ontmoedigen. „Ik wil alleen maar een feestje van weirdo’s bij elkaar in de woestijn.”

Gekke kostuums


Eva Jinek stapt over naar RTL

Eva Jinek stapt over naar RTL

Presentatrice Eva Jinek verruilt de publieke omroep voor RTL. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Presentatrice Eva Jinek verruilt de publieke omroep voor RTL. Ze gaat samen met Beau van Erven Dorens late avondshow doen, waarbij ze ieder een aantal maanden per jaar voor hun rekening nemen.

Jinek (41) begint in januari en tekent een contract voor vier jaar. Dat maakt de zender vrijdag bekend.

'Een van de toppers in het vak'


Rechtbank Amsterdam sluit deuren liquidatieproces

Rechtbank Amsterdam sluit deuren liquidatieproces

Rechtbank Amsterdam. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De zittingen in de strafzaak Marengo op 24 en 26 september zijn niet toegankelijk voor pers en publiek. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bekendgemaakt.

De rechtbank houdt buitenstaanders bij het proces weg na de moord op advocaat Derk Wiersum. Hij stond de kroongetuige in het proces bij. „De implicaties van deze gebeurtenis zijn op dit moment nog niet volledig te overzien", aldus de rechtbank in een korte verklaring.

Zestien verdachten


Likeability of3

Dronken bestuurder: Ik ben te mooi voor gevangenis

Beeld: Pexels

Foto van 'Metro'

1 UUR

De uitdrukking 'ik ben te mooi voor de gevangenis' kenden we wel. We hadden alleen nog nooit gezien dat iemand ook echt onder een gevangenisstraf uitkwam met deze uitspraak. Het lukte een Amerikaanse dame van 34.

De dame was achter het stuur gestapt met een paar wijn teveel in haar lichaam en werd in de staat South Carolina aangehouden. Lauren, zoals de dame heet, claimde maar twee wijntjes te hebben gedronken. Uit de test bleek dat ze 1,8 promille in haar bloed had zitten. In Amerika mag je tot 0,8 promille nog rijden.

'Volbloed blank meisje'


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Orde van Advocaten noemt aanbod Bredase advocaat 'zeer moedig'

Orde van Advocaten noemt aanbod Bredase advocaat 'zeer moedig'

Advocaat Peter Schouten maakte vrijdag bekend dat hij bereid is om de verdediging van Nabil B. op zich te nemen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De Nederlandse Orde van Advocaten vindt het aanbod van de Bredase advocaat Peter Schouten om kroongetuige Nabil B. bij te staan „een zeer moedig besluit”. Schouten maakte vrijdag in de media bekend dat hij bereid is om de verdediging van B. op zich te nemen.

„Het is goed om te zien dat advocaten nog steeds bereid zijn om de kroongetuige bij te staan”, aldus een woordvoerder van de orde. „De moord op Derk Wiersum heeft een schok door de balie doen gaan. Advocaten moeten in alle vrijheid en veilig hun werk kunnen doen. De advocatuur zal niet buigen voor dit soort geweld. Het initiatief van Peter Schouten is dan ook zeer te waarderen.”

Door initiatief te nemen hoop Schouten dat meer advocaten eenzelfde aanbod zullen doen. „Ik zou daar heel trots van worden.” De strafpleiter weet niet of B. op zijn aanbod ingaat, maar wie hem ook gaat bijstaan moet hoe dan ook beter worden beveiligd. Dat benadrukt Schouten.


Leraar thuis na tonen dickpicks in klaslokaal

Leraar thuis na tonen dickpicks in klaslokaal

Een docent van het Gerrit Komrij College in Winterswijk zit thuis omdat er tijdens de les dickpicks werden geprojecteerd in het klaslokaal. Foto ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:53

Een docent van het Gerrit Komrij College in Winterswijk zit thuis omdat er tijdens de les dickpicks werden geprojecteerd in het klaslokaal. Leerlingen zijn in rep en roer. „Ik wil geen les meer van de docent", zegt een 13-jarige mavoscholiere zelfs. Dat meldt De Telegraaf.

Time-out

„De geruchten zijn duidelijk genoeg. En die wil ik niet ontkennen. De docent is niet geschorst. Er is een time-out zoals dat heet", zegt rector Sjef Lommen in de krant. „Leerlingen moeten zich veilig kunnen voelen in de schoolomgeving. Dat werd wel aangetast", licht hij toe. De school houdt verder de kaken stijf op elkaar. „Vanuit het oogpunt van privacy kan ik daar verder helemaal niets over vertellen", stelt Lommen.


Politiechef Amsterdam onderbreekt vakantie vanwege liquidaties

Politiechef Amsterdam onderbreekt vakantie om liquidaties

Politiechef Frank Paauw van Amsterdam heeft zijn vakantie onderbroken na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:58

Politiechef Frank Paauw van Amsterdam heeft zijn vakantie onderbroken na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. Hij gaat vrijdag langs bij de rechercheteams die zich bezighouden met de liquidaties in de hoofdstad. Dat bevestigt zijn woordvoerder in De Telegraaf.

Naast de moord op de raadsman van kroongetuige Nabil B., vond dezelfde dag nog een fatale schietpartij plaats in Zuidoost. Daarbij kwam oud-profvoetballer Kevin Maynard om het leven.

Paauw besloot meteen terug te komen vanuit de Verenigde Staten toen hij hoorde dat Wiersum was doodgeschoten. Volgens de zegsman werken tientallen rechercheurs momenteel aan de twee zaken. Alle capaciteit is ingezet en er is extra hulp van andere politie-eenheden achter de hand voor het geval zich nieuwe incidenten voordoen.


Vrouw heeft letterlijk blauw bloed na pijnstillend medicijn

Vrouw heeft letterlijk blauw bloed na pijnstillend medicijn

De vrouw had last van vermoeidheid en kortademigheid, dus ging ze naar de SEH. Toen artsen haar onderzochten, bleek haar bloed blauwkleurig te zijn. /Beeld van New England Journal of Medicine

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:20

Een opmerkelijk geval in de Verenigde Staten: het bloed van een 25-jarige patiënt uit Rhode Island bleek opeens letterlijk blauw te zijn. Volgens het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine was het blauwe bloed een zeldzame bijwerking van een pijnstillend medicijn, tegen kiespijn.

De vrouw had last van vermoeidheid en kortademigheid, dus ging ze naar de Spoedeisende Hulp. Toen de dokters haar onderzochten, bleek er meer aan de hand te zijn dan slechts vermoeidheid. Ze namen bloed af en haar bloed bleek, wonder boven wonder, blauw te zijn. De dokters zeggen dat de vrouw last had van 'cyanose', wat betekent dat ze er zelf ook blauwachtig uitzag.

Zeldzaam


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Frits Wester neemt rustpauze vanwege alcoholgebruik
Likeability of5

Frits Wester neemt pauze vanwege alcoholgebruik

Politiek verslaggever Frits Wester van RTL Nieuws zal, vanwege gezondheidsproblemen, een tijdje niet aan de slag gaan. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:17

Politiek verslaggever Frits Wester van RTL Nieuws zal, vanwege gezondheidsproblemen, een tijdje niet aan de slag gaan. „Mijn gezondheidsproblemen, gerelateerd aan alcohol, laten dat momenteel niet toe", zegt de politiek commentator op de website van RTL Nieuws.

De taken van Wester worden de komende tijd overgenomen door zijn Haagse collega's. Het is niet bekend hoe lang hij afwezig zal zijn. „Mede namens de collega's wens ik Frits veel sterke en een goed herstel toe", zegt Harm Taselaar, hoofdredacteur van RTL Nieuws.

Gezamenlijk besloten


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Sandy Hook-actiegroep maakt heftige video over school shootings

Sandy Hook-actiegroep maakt heftige video over school shootings

Een meisje beschermt zichzelf met een schaar. /Sandy Hook Promise

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:41

In december 2012 werden 26 mensen, onder wie 20 kinderen, doodgeschoten op een basisschool in de Verenigde Staten. De actiegroep Sandy Hook Promise heeft nu een 'back to school' video gemaakt, die voor veel ophef zorgt. Het is namelijk een campagnevideo, die de impact van school shootings laat zien.

Met de video wil de actiegroep het bewustzijn rondom schietpartijen op scholen vergroten. Om schietpartijen en geweld op scholen te voorkomen, leidt de groep mensen op die anderen leren te herkennen die een risico vormen voor zichzelf en hun omgeving. De boodschap van de video luidt dan ook: „Schietpartijen op scholen zijn te voorkomen als je de signalen herkent." De video is op Twitter en andere social media al ruim 15 miljoen keer bekeken.

Back to school-spullen


Bredase advocaat: Ik wil kroongetuige Nabil B. bijstaan

Bredase advocaat: Ik wil Nabil B. bijstaan

De Bredase advocaat Peter Schouten wil kroongetuige Nabil B. juridisch bijstaan. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:40

De Bredase advocaat Peter Schouten wil kroongetuige Nabil B. juridisch bijstaan. In BN De Stem zegt hij dat het een principekwestie is.

Woensdag werd Derk Wiersum, de advocaat van B., geliquideerd in Amsterdam. Na de moord zei waarnemend deken bij de Amsterdamse Orde van Advocaten, Simeon Burmeister, dat hij denkt dat het heel lastig zal worden een advocaat te vinden voor de kroongetuige.

Strafpleiters Peter Plasman en Tjalling van der Goot zeiden donderdag dat als B. geen advocaat krijgt, de uiterste consequentie zou kunnen zijn dat hij niet verder vervolgd kan worden.


Veel mensen klaar voor 'bestorming' Area 51

Veel mensen klaar voor 'bestorming' Area 51

Zoals het er nu naar uitziet komen er vrijdag erg veel mensen naar Area 51 in het Amerikaanse Nevada. Daar zouden stiekem buitenaardse ruimteschepen en hun bemanning verstopt zijn. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:14

Vrijdag staat de 'bestorming' van Area 51 gepland, een complex van de Amerikaanse luchtmacht waar stiekem buitenaardse ruimteschepen en hun bemanning verstopt zouden zijn. Zoals het er nu uitziet komen daar flink wat mensen op af. 

Het Facebook-initiatief 'Storm Area 51' om vrijdag het gebied te bestormen, heeft een stortvloed aan reacties opgeleverd. Ruim 2 miljoen mensen hebben op Facebook aangegeven mee te doen. Nog eens 1,5 miljoen mensen zeiden geïnteresseerd te zijn. En er wordt doorgezet: er zijn beelden van mensen die zijn afgereisd naar Nevada, sommigen zetten zelfs tentjes op.


'Stel verplicht vrouwenquotum bedrijven in'

'Stel verplicht vrouwenquotum voor bedrijven in'

Wanneer een beursgenoteerd bedrijf niet aan het quotum voldoet, moet bij een vrijkomende positie verplicht een vrouw worden benoemd. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:39

Nederlandse bedrijven moeten een verplicht quotum krijgen voor het aantal vrouwen in topposities. Dat willen de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Commissie Monitoring Streefcijfer Wet bestuur en toezicht.

Behalve meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven moeten er ook meer mensen met een niet-westerse migratieachtergrond doorgroeien, meent de SER. De adviesorganen geven hun raad aan ministers Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Wouter Koolmees van Sociale Zaken.

Een op de acht


Vijf tieners lopen 120 km voor klimaat: ‘Wil mensen wakker schudden'

Vijf tieners lopen 120 km voor klimaat: ‘Wil mensen wakker schudden'

Lola (15) is een van de scholieren die meeloopt met de mars.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 06:02

Jesse, Lola, Linda, Dana en Ianthe lopen komende week van Wageningen naar Den Haag om aandacht te vragen voor het klimaat.

Het begon allemaal met de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16), die twee jaar geleden een jaar lang de schoolboeken verruilde voor een spandoek waarmee ze voor het Zweedse parlement aandacht vroeg voor de klimaatverandering. Inmiddels is Greta een klimaaticoon geworden die menigeen inspireert.

Zo ook Jesse (14), Lola (15), Ianthe (16), Dana (17) en Linda (18) die een klimaatmars lopen van 120 kilometer. Ze starten vandaag om 12.00 uur in Wageningen en hopen volgende week vrijdagmiddag aan te komen in Den Haag, om daar de nationale klimaatstaking in te luiden.


Volgens Amerikaanse Siri is Bob Dylan al in 2008 overleden

Terwijl de zanger komende maand nog op tour gaat.. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Oops, foutje van de Amerikaanse Siri. Als je de spraakcomputer vraagt hoe oud zanger Bob Dylan is dan krijg je een verrassend antwoord. De door Apple aangestuurde virtuele assistent zal je namelijk vertellen dat hij op 24 april 2008 is overleden op 66-jarige leeftijd, terwijl Bob Dylan nog springlevend is!

De 78-jarige zanger is nog hartstikke fit en vitaal en heeft recent aangekondigd dat hij nog op tournee gaat. Ook zal hij nog nooit eerde uitgebrachte muzieksessies uitbrengen die hij maakte met Johnny Cash.


Likeability of5

Hudson Bay sluit eind dit jaar definitief de deuren

Alle filialen van Hudson Bay's waren vandaag gesloten. De warenhuisketen heeft aan het personeel meegedeeld dat Hudson's Bay voor het einde van het jaar uit Nederland vertrekt. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De warenhuisketen Hudson's Bay vertrekt nog dit jaar uit Nederland, dat maakt het bedrijf donderdag bekend. Hudson's Bay kwam twee jaar geleden naar Nederland en heeft hier vijftien winkels, die uiterlijk 31 december hun deuren zullen sluiten. Alle 1400 werknemers zijn over het besluit geïnformeerd. Ook waren alle filialen van het warenhuis vandaag gesloten. 

Al langere tijd gingen er geruchten dat het Canadese bedrijf de stekker er uit moest trekken in Nederland. Eerder besloten zij al te bezuinigen en het bedrijf trok zich terug uit de Duitse Markt. Moederbedrijf HBC wil zich nu vooral richten op de Noord-Amerikaanse markt.

Pijnlijke boodschap


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zwarte panter ontsnapt en zwerft rond op Franse daken

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het moet een gek beeld zijn geweest voor de inwoners van Armentières, bij Lille. Een jonge zwarte panter heeft rondgelopen over daken van verschillende huizen. Het verdwaalde dier werd uiteindelijk gevangen toen het een huis binnenliep in de Noord-Franse stad, melden de autoriteiten donderdag. Hoogstwaarschijnlijk was dat het privéappartement van waaruit het dier ook ontsnapte.

De brandweer plaatste woensdagavond een foto op Twitter waarop is te zien dat de panter voor het raam van een dakkapel staat. Een andere foto laat zien dat de katachtige over de stad uitkijkt. Het is nog onduidelijk hoe de zwarte panter uit het appartement heeft kunnen ontsnappen.


Moorden geeft jeugd status

Moorden geeft jeugd status

Bij een schietpartij aan de Imstenrade in Buitenveldert is advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Met de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum schudt de Nederlandse rechtstaat op zijn grondvesten. Misschien nog wel verontrustender: de verdachte van de moord zou tussen de 16 en 20 jaar oud zijn. 

Schutters lijken op steeds jongere leeftijd de trekker over te halen. Zo wordt ook in mediapublicaties en overheidsdocumenten gewezen op de almaar jongere leeftijd van daders. Het zou gaan om jonge veelplegers die razendsnel de criminele ladder willen beklimmen.

Weinig kansen