Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Hennepkwekerijen steeds lastiger te traceren’

Drugscriminelen slagen er steeds beter in illegale hennepkwekerijen te verbergen voor de buitenwereld. Dat zegt netbeheerder Stedin, die in samenwerking met de politie vorig jaar een kleine duizend kwekerijen ontdekte in drie grote steden.

Kelders

„De georganiseerde misdaad wordt steeds innovatiever in het verbergen van hennepkwekerijen’’, zegt Barthjeu Ammerlaan, manager van de fraudeafdeling van Stedin. „Diep weggestopt in kelders van woonhuizen met gemaskeerde ventilatie is het buitengewoon lastig kwekerijen te vinden. Volgens de netbeheerder is er sprake van een landelijk trend waarbij er steeds minder kweekplaatsen worden gevonden.

Bij hennepkwekerijen worden veel zeer brandgevaarlijke situaties aangetroffen, zegt Stedin. „Dit komt door geknoei met elektriciteit en diefstal van grote hoeveelheden stroom. Hierdoor is het risico op oververhitting, kortsluiting en brand groot."

450 kwekerijen opgerold

Stedin is vooral actief in de regio’s Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Alleen al in Rijnmond werden vorig jaar 450 kwekerijen opgerold. Stedin kan in sommige gevallen meten via het energienet waar een hennepkwekerij zit. De netbeheerder rust de komende jaren meer elektriciteitsstations uit met deze techniek.

Stedin hamert op de noodzaak dat gemeenten, politie en netbeheerders intensief blijven samenwerken om de illegale kwekerijen te stoppen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.