Wat is nu de ‘groenste’ boom? Nep of naald?

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

7 DEC 2017

Een echte boom of toch een nepboom? Kluit of afgezaagd? Of toch een huurboom? Het zijn vragen die sommige mensen bezighouden in aanloop naar kerst op zoek naar de meest milieuvriendelijke boom. Want wat is nu de impact op het milieu van een kerstboom? „Nihil”, zegt Mariken Stolk van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. „De milieuvriendelijkste boom valt niet aan te wijzen, omdat de milieu-impact van kunstbomen en levende bomen heel verschillend is. Denk aan grondgebruik, bestrijdingsmiddelengebruik en transport bij een levende kerstboom en energiegebruik en grondstoffen bij een nepboom.

Dichtbij huis

Maar er zijn wel een paar dingen waar je op kunt letten. „Het belangrijkste is de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de aanschaf van een boom. Iemand die 30 kilometer rijdt voor een huurboom om het milieu te sparen, omdat zo’n boom meerdere keren mee kan gaan, komt van een koude kermis thuis. Je ritje met de auto veroorzaakt dan namelijk meer klimaatimpact dan de boom zelf. Je kunt dan beter een boom dicht bij huis halen. Zelfs als dat een afgezaagde boom is die je maar een keer kunt gebruiken.”

De stelregel is ‘hoe langer een boom meegaat, des te beter’. „Je bent dan geneigd om voor een kunstboom te kiezen”, aldus Stolk. „Maar het is onduidelijk na hoeveel jaar een kunstboom milieuvriendelijker wordt dan een echte boom. Er zijn verschillende onderzoeken hiernaar gedaan. Het ene onderzoek spreekt van negen jaar, het andere pas na zeventien jaar. Dat is nogal een verschil. Als je een kunstboom aanschaft, kun je het beste een tweedehands kopen. Maar dan ligt het er ook weer aan hoe ver je hiervoor moet rijden.”

Kerstverlichting

Eigenlijk moeten we ons niet blindstaren op de boom, vindt Stolk. „Als je je hele huis versiert met kerstverlichting waar nog gloeilampjes inzitten, dan heeft dat meer impact op het klimaat dan je keuze voor een boom. Zeker als de verlichting ook nog eens dag en nacht laat branden. Met led-lampjes valt dat wel mee: die zijn zo zuinig dat de klimaatimpact lager is dan die van de kerstboom.”

Tips
- Huur of adopteer een levende kerstboom. Je neemt dan tegen betaling van huur of statiegeld een boom in huis en levert hem na de feestdagen weer in. Zo'n 90 procent van de bomen overleeft die huurperiode. Dat verlengt de levensduur en vermindert milieubelasting: huurbomen worden drie tot vijf keer uitbesteed als kerstboom. Maar het aanbod is beperkt. Veel mensen zullen dan ook een flinke afstand moeten afleggen voor zo’n boom en dat gaat dan weer ten koste van het klimaat.
- Koop een boom met kluit, zodat je hem later in de tuin kunt planten.
- Er zijn kerstbomen die milieuvriendelijk gekweekt worden, zonder kunstmest en met zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen. Deze bomen hebben het Europese keurmerk voor biologisch (het groene blaadje) of Milieukeur.
- Kies voor een kunstkerstboom die lang meegaat of een tweedehands exemplaar.
- Afgedankte (kunst)kerstbomen leveren in afvalverwerking nauwelijks milieuvervuiling op. Bij verbranding van kerstbomen op straat ontstaat wel luchtvervuiling.
- Kies voor energiezuinige led-lampjes in je boom. 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

82

Broodje kebab blijft bestaan

Fosfaat mag toch worden toegevoegd aan bevroren kebab. (Foto: EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

45 MIN

Je hoeft niet langer bang te zijn dat je favoriete snack na het stappen verdwijnt. Het broodje kebab blijft verkrijgbaar in snackbars en eethuizen. Aan döner kebab mag namelijk toch gewoon fosfaat toegevoegd worden.

Verbieden van fosfaat

Personeel eet chocoladeletters voor gehandicapten op

Letters van chocoladefabrikant Baronie de Heer in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

2 UUR

Een vrijwilligster die de gehandicapte bewoners van een zorginstelling wilde verrassen met 25 chocoladeletters, is erachter gekomen dat zij ze nooit hebben gekregen. Het personeel heeft de sinterklaastraktatie zelf opgegeten.

De 70-jarige Miep Broeren is vrijwilligster bij de Senioren Vereniging Dinteloord / Steenbergen in Brabant. Albert Heijn was zo gul geweest om haar 250 chocoladeletters te schenken die ze daar kon uitdelen. Toen ze er een aantal over had, besloot ze de gehandicapten bij de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen Dinteloord te verrassen.

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer kondigt zijn vertrek aan. Foto: ANP.

Foto van 'ANP'

ANP

VANDAAG, 11:35

Emile Roemer stapt begin januari op als leider van de SP in de Tweede Kamer. Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in restaurant Dudok in Den Haag, waarbij ook de andere SP-Kamerleden, zijn vrouw en zijn kinderen aanwezig waren.

Hij maakte verder bekend dat de 32-jarige Lilian Marijnissen zijn opvolger wordt. Marijnissen zit sinds maart in de Tweede Kamer en is de dochter van Jan Marijnissen, onder wiens leiding de partij groot werd.

Deze woning wordt alleen verhuurd aan Nederlanders
Likeability of 5

Huisbaas verhuurt woning alleen aan Nederlanders

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 10:34

„De eigenaar heeft ervoor gekozen alleen aan mensen van Nederlandse afkomst te willen verhuren.” Dit stond in een mailtje, gericht aan een huiszoekend Marokkaans echtpaar.

60 tot 100 miljoen gaat Duits tolplan ons kosten

Duits tolplan gaat ons 60 tot 100 miljoen kosten

Demonstratie tegen Duitse tolplannen Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 09:24

Tussen de 60 en 100 miljoen gaat het Nederlandse automobilisten kosten als het Duitse plan om tolheffing voor personenwagens in te voeren, doorgaat.

Dit blijkt uit een onderzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. Vooral voor de bewoners in de grensstreek zou het flink oplopen, 40 procent van de kosten van de tol zou voor de rekening komen voor bewoners en bedrijven hier.

De gekste kerstpakketten: chocodildo's en glijmiddel

Zo af en toe duikt er een dildo op in een kerstpakket. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

VANDAAG, 08:51

Ho, ho, ho! De kerstman zal ook dit jaar ongetwijfeld weer een paar vreemde verrassingen in kerstpakketten stoppen. Uit onderzoek van Acties.nl blijkt namelijk dat er regelmatig opvallende voorwerpen opduiken in de verrassingen van bedrijven voor hun werknemers. „Sommige werkgevers maakten het wel heel bont”, zegt Vince Franke van Acties.nl. „Een van de ondervraagden kreeg condooms en glijmiddel in zijn kerstpakket. Drie kregen een dildo, waarvan eentje van chocolade.”

Camera video'Anders hadden we nu rekenen gehad'

'Meester Frank', Mila, Quinten en Florine met de snoepjes (ergo: leraren zijn net zo belangrijk voor hen als snoepjes) / Pepijn Arends

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

VANDAAG, 08:30

Reclamebureau organiseert originele BSO slash snuffelstage voor creatieve leerlingen met als doel: een reclamespot maken om de leraren een hart onder de riem te steken.