Likeability of 5

Waar is jouw favoriete stationssnack het goedkoopst?

"Bij de ene zaak betaal je twee keer zo veel als bij de andere." ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

21 NOV 2017

Je hebt de trein gemist of je bent te vroeg op het station en je krijgt trek in iets. Voor de forens die regelmatig een snack koopt, is het dan verstandig om te kijken waar je het goedkoopste uit bent. De Consumentenbond onderzocht de prijzen van de tussendoortjes op treinstations en wat blijkt: „Bij de ene zaak betaal je twee keer zo veel als bij de andere.”

Grote prijsverschillen

Neem bijvoorbeeld de prijs van een koffie met croissantje. Dat varieert tussen de 2,85 en 5,80 euro. Het duurste is Starbucks. En natuurlijk zit er wel een smaakverschil tussen een koffie van laatstgenoemde (3,80 euro) en de AH to go (1,60 euro) „maar we willen de reizigers hiermee bewustmaken van de prijsverschillen die er zijn op de treinstations”, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond. „We hebben een normale koffie bij de Starbucks vergeleken met een normale koffie elders. Dus geen hippe toppings of zo.”

Wat de Consumentenbond wil, is de reiziger meegeven wat de prijsverschillen zijn. Want bij producten waar geen smaak- of kwaliteitsverschil is, zoals bij een flesje water of een chocoladereep, is het prijsverschil heel duidelijk. „Dan zeggen wij; als je de keuze hebt dan is het aan te raden om voor een flesje water naar de Etos te gaan waar dit 1 euro kost in plaats van naar de Starbucks waar water voor 2,50 euro te koop is.”

Geen keus op kleine stations

Een Twix of Snickers kost bij Etos en AH to go zo’n 0,20 euro minder dan bij Kiosk. Het gaat dan natuurlijk maar om een paar dubbeltjes, maar een forens met een suikerverslaving die iedere middag na zijn fulltime baan een Snickers koopt bij de Kiosk is op jaarbasis bijna 50 euro meer kwijt dan als hij het elders had gekocht.

Natuurlijk is er niet op elk station (ruime) keuze. Op kleinere stations is er vaak alleen een Kiosk. „Daar valt dus weinig te kiezen en moet je het doen met het gemiddelde tot bovengemiddelde prijsniveau”, aldus de Consumentenbond. De prijzen van de ketens zijn op elk station min of meer hetzelfde, behalve bij The Döner Company en op Schiphol.

De goedkoopste en duurste

De onderzoekers van de Consumentenbond reisden voor de nieuwe Consumentengids naar negen grote treinstations om de prijzen te peilen bij in totaal 76 vestigingen van AH to go, Ako, Bruna, De Broodzaak, The Döner Company, Etos, Julia’s, Kiosk, La Place, Smullers en Starbucks. Ze hebben zich daarbij gericht op zo’n vijftig drankjes en koude tussendoortjes. Voor veel tussendoortjes is de reiziger het goedkoopst uit bij AH to go. Starbucks is veruit het duurst.

Op naar AH to go en Etos dan maar, zou je zeggen. Maar nee, zegt de Consumentenbond. „Het is misschien een inkoppertje”, zegt Van der Staak. „Maar het goedkoopste is om zelf iets van thuis mee te nemen.” Want ook werden de stationsprijzen met die van Nederlands grootste supermarktketen Albert Heijn vergeleken. „Een los blikje Coca-Cola kost 0,62 eurocent bij Albert Heijn. Op het station betaal je er minstens twee keer zo veel voor”, valt te lezen in de Consumentengids. „Ook voor een banaan betaal je al snel het dubbele. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. De enige uitzondering is een reepje chocola van Tony Chocolonely. Dat kost minder bij AH to go dan bij diens grote broer.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


love
user_e6d7f44ec6d30e5e6bb62002a4715bc3ab0ec37c_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

200+

Baudet: VVD is een kutpartij

Baudet: VVD is een kutpartij

Thierry Baudet tijdens een congres van het Forum voor Democratie. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 22:08

Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum voor Democratie, heeft de VVD een kutpartij genoemd op Twitter. De politicus geeft tegenover Rutger Castricum van PowNed meer uitleg over zijn uitspraak.

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Leden van de Poolse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Op het bord de tekst „Vrees het monster niet!" / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 20:57

Een man die lid is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag tijdens zijn promotiezitting geen piratenpak aan en geen vergiet op zijn hoofd hebben. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Normalerwijs dragen promovendi tijdens de zitting bij de TU Delft een traditioneel zwart rokkostuum. De man, Michael Afanasyev, wilde echter door zijn geloof in een piratenkostuum en met een vergiet op zijn hoofd komen, omdat zijn religie zou voorschrijven dat hij bij officiële gelegenheden zo gekleed is. De universiteit verbood dat echter en daarom diende hij een klacht in bij het CvRM.

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 19:59

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 18:59

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

GISTEREN

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

GISTEREN

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

GISTEREN

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP.