Binnenland

Likeability of 5

Waar is jouw favoriete stationssnack het goedkoopst?

"Bij de ene zaak betaal je twee keer zo veel als bij de andere." ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

21 NOV 2017

Je hebt de trein gemist of je bent te vroeg op het station en je krijgt trek in iets. Voor de forens die regelmatig een snack koopt, is het dan verstandig om te kijken waar je het goedkoopste uit bent. De Consumentenbond onderzocht de prijzen van de tussendoortjes op treinstations en wat blijkt: „Bij de ene zaak betaal je twee keer zo veel als bij de andere.”

Grote prijsverschillen

Neem bijvoorbeeld de prijs van een koffie met croissantje. Dat varieert tussen de 2,85 en 5,80 euro. Het duurste is Starbucks. En natuurlijk zit er wel een smaakverschil tussen een koffie van laatstgenoemde (3,80 euro) en de AH to go (1,60 euro) „maar we willen de reizigers hiermee bewustmaken van de prijsverschillen die er zijn op de treinstations”, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond. „We hebben een normale koffie bij de Starbucks vergeleken met een normale koffie elders. Dus geen hippe toppings of zo.”

Wat de Consumentenbond wil, is de reiziger meegeven wat de prijsverschillen zijn. Want bij producten waar geen smaak- of kwaliteitsverschil is, zoals bij een flesje water of een chocoladereep, is het prijsverschil heel duidelijk. „Dan zeggen wij; als je de keuze hebt dan is het aan te raden om voor een flesje water naar de Etos te gaan waar dit 1 euro kost in plaats van naar de Starbucks waar water voor 2,50 euro te koop is.”

Geen keus op kleine stations

Een Twix of Snickers kost bij Etos en AH to go zo’n 0,20 euro minder dan bij Kiosk. Het gaat dan natuurlijk maar om een paar dubbeltjes, maar een forens met een suikerverslaving die iedere middag na zijn fulltime baan een Snickers koopt bij de Kiosk is op jaarbasis bijna 50 euro meer kwijt dan als hij het elders had gekocht.

Natuurlijk is er niet op elk station (ruime) keuze. Op kleinere stations is er vaak alleen een Kiosk. „Daar valt dus weinig te kiezen en moet je het doen met het gemiddelde tot bovengemiddelde prijsniveau”, aldus de Consumentenbond. De prijzen van de ketens zijn op elk station min of meer hetzelfde, behalve bij The Döner Company en op Schiphol.

De goedkoopste en duurste

De onderzoekers van de Consumentenbond reisden voor de nieuwe Consumentengids naar negen grote treinstations om de prijzen te peilen bij in totaal 76 vestigingen van AH to go, Ako, Bruna, De Broodzaak, The Döner Company, Etos, Julia’s, Kiosk, La Place, Smullers en Starbucks. Ze hebben zich daarbij gericht op zo’n vijftig drankjes en koude tussendoortjes. Voor veel tussendoortjes is de reiziger het goedkoopst uit bij AH to go. Starbucks is veruit het duurst.

Op naar AH to go en Etos dan maar, zou je zeggen. Maar nee, zegt de Consumentenbond. „Het is misschien een inkoppertje”, zegt Van der Staak. „Maar het goedkoopste is om zelf iets van thuis mee te nemen.” Want ook werden de stationsprijzen met die van Nederlands grootste supermarktketen Albert Heijn vergeleken. „Een los blikje Coca-Cola kost 0,62 eurocent bij Albert Heijn. Op het station betaal je er minstens twee keer zo veel voor”, valt te lezen in de Consumentengids. „Ook voor een banaan betaal je al snel het dubbele. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. De enige uitzondering is een reepje chocola van Tony Chocolonely. Dat kost minder bij AH to go dan bij diens grote broer.”

BEKIJK OOK


like
user_e6d7f44ec6d30e5e6bb62002a4715bc3ab0ec37c_avatar

Views

200+

Lees de Metro van woensdag 23 mei nu al online

De Metro is ook online te lezen ©Metro

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Daar is hij dan! De Metro van woensdag 23 mei is gedrukt en wordt in de komende uren weer naar de vertrouwde bakken op tientallen NS-stations gebracht.

Wat kunnen jullie zoal verwachten? Friesland stond op nummer drie in de Lonely Planet van onontdekte parels die je moet bezoeken als toerist. Iris besloot erin te duiken en kwam er achter wat er nou precies zo bijzonder is aan deze provincie. Op vrijdag 25 mei gaat de nieuwe Europese privacywet in. Metro sprak met deskundigen over wat dit voor de consument gaat veranderen.

Tineke Ceelen is voor stichting vluchteling in het door economische crisissen verscheurde Venezuela. Wat is er toch aan de hand in het land met de grootste oliereserves op Aarde? Daarna een iets luchtiger onderwerp. Kennen jullie Snow Patrol nog? Na een paar jaar stilte zijn ze terug. Wij spraken met frontman Gary Lightbody over zijn ups en downs.

En dit is nog lang niet alles. Een Metro is natuurlijk niet compleet zonder horoscoop, sudoku's, lezerscolumn en #treinleven. Lees hem hier online.


Views

400+

Keiharde hoosbuien zorgen voor overlast in Limburg

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het lijkt wel alsof de provincie Limburg iets gedaan heeft waardoor de weergoden boos zijn. Nadat de zuidelijke provincie maandagavond te maken kreeg met felle buien, is het dinsdagmiddag opnieuw raak. In Maastricht is in veertig minuten tijd 47 millimeter aan regenwater naar beneden gevallen, normaal valt er in de gehele maand mei ongeveer 66mm in deze regio.

Plaatselijke wolkbreuk

Regionale omroep 1Limburg meldt dat het tussen 14:10 en 14:50 flink tekeer is gegaan in het zuiden van Limburg. De temperatuur kelderde tijdens de bui van 22 graden naar slechts 11 graden.

De riolering kon de gigantische hoeveelheid water niet verwerken waardoor straten blank kwamen te staan. Niet alleen in steden, maar ook op de A2 was wegverkeer vanwege de harde neerslag en water op de snelweg korte tijd zeer beperkt mogelijk.

In Sittard sloeg de bliksem in op een basisschool waardoor deze geëvacueerd moest worden. Door de inslag kwam de school zonder elektriciteit te zitten en moesten de leerlingen een veilig heenkomen zoeken. Omdat door de hevige neerslag buiten schuilen geen optie was, werden de schoolkinderen naar een andere school in de buurt overgebracht. Er is niemand gewond geraakt maar er waren wel een paar kinderen erg geschrokken, aldus de Limburger.

Het onweersgebied trekt dinsdagmiddag langzaam richting het noorden. De provincies Noord-Brabant en Gelderland zullen in de komende uren te maken krijgen met zeer slecht weer. Het KNMI heeft code geel voor de provincies Gelderland, Utrecht, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg afgegeven. Tijdens de avondspits in deze provincies wordt het waarschijnlijk erg nat en onstuimig.

BEKIJK OOK


Views

1k+

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone
Likeability of 5

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

Een vakantiefoto van Metro’s freelancefotografe Femmy Weijs.

In samenwerking met Asus

17 MEI 2018

Een hopelijk heerlijke zomer komt eraan. Tijd voor vakantiefoto’s! Maar hoe maak je nou de meest prachtige vakantiekiekjes met je smartphone?

Onvermijdelijk (en hartstikke leuk) natuurlijk, het schieten van vakantiefoto’s. Hoe maak je nou plaatjes van goede kwaliteit, waar je later met heel veel plezier naar kunt terugkijken? Computer- en smartphonefirma ASUS en Metro geven je tips waar op je op zou kunnen letten als je je vakantiefoto’s met je smartphone wil maken. De komst van de nieuwe ASUS ZenFone 5 (zie onderaan) heeft daar alles mee te maken.

Bereid je voor

Ga voordat je op vakantie gaat op zoek gaan naar voorbeeldfoto's van je bestemming. Google bijvoorbeeld eens op 'photography locations in’. Doe dat in het Engels, want dan vind je de meeste voorbeelden op het web. Zo kom je ook blogs tegen van mensen die de locatie al eerder bezocht hebben en zij geven tips voor mooie fotografielocaties.

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

Nog een favoriet van freelancefotografe Femmy Weijs.

Het weer

Daar ben je dan op je bestemming! Wanneer je een dag van te voren al weet dat je naar een fotografielocatie gaat, let dan even op het weer. Niet dat je er veel aan kunt veranderen… De momenten met het mooiste licht van een zonnige dag zijn: 10 tot 20 minuten voor zonsopkomst en na zonsondergang en een uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang. Kies in ieder geval momenten uit wanneer de zon niét op zijn hoogste punt staat.

Maak het spannend

Zorg dat je niet altijd standaard foto’s krijgt, maar maak ze eens wat spannender. Je hoeft je onderwerp niet altijd in het midden te zetten, maar speel eens met de compositie door je onderwerp meer naar links of naar rechts te schuiven.

Neem de tijd

Neem de tijd voor je foto's. Wanneer het op jouw fotografielocatie druk is met andere bezoekers, wacht dan een moment af wanneer deze mensen weer weg zijn. Dit geldt voor landschapfoto's maar ook voor portretfoto's. Probeer je achtergrond zo rustig mogelijk te krijgen.

Schiet maar raak

Maak altijd meerdere opnames. Wanneer je er maar één of twee maakt, zul je achteraf altijd zien dat iemand bijvoorbeeld net op dat moment zijn of haar ogen dicht heeft. Wanneer je meerdere opnames maakt, heb je thuis altijd wat te kiezen.

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

De ZenFone 5. / ASUS

ZenFone5 denkt mee

ASUS start deze week met de pre-order voor de ZenFone 5 (399 euro) en deze ligt op 28 mei in de winkel. Deze smartphone wordt gezien als ‘je intelligente metgezel die altijd voor je klaar staat’. De Zenfone5 is meer dan een smartphone. Hij maakt perfecte foto’s (da’s goed nieuws voor je vakantie), zonder dat je er goed bij na hoeft te denken. Hij beschikt namelijk over kunstmatige intelligentie.

Het intelligente systeem met twee camera's (Sony IMX363 sensor) in de ZenFone 5 heeft geavanceerde AI-functies die anticiperen op je behoeften en zich aanpassen aan jouw voorkeuren. Zo kun je je concentreren op het onderwerp in plaats van op de camera. Voor het maken en bekijken van foto’s is het 19:9 All-Screen-Display een mooie tool, meldt ASUS.

Slimme accu

En oh ja, heb je je oplader tijdens een vakantiedag even niet bij je? De ZenFone5 gaat slim met zijn accu om. Je hebt dus een langere batterylife.

Belangstelling voor de pre-order? Dan klik je hier.

BEKIJK OOK


like
user_b5050de53d81332bb030c11e9758358ebb90ebaf_avatar

Views

5k+

Nieuwe plant ontdekt.. tussen de planten

Nieuwe plant ontdekt... tussen de planten

Bezoekers op een brug in Burgers' Bush / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Stel je voor: je loopt in het grote regenwoud van dierenpark Burgers' Zoo. Overal groeien tropische bloemen en planten, en dan ineens.. spot je een nieuwe!

Botanicus Theo Damen heeft tussen alle begroeiing een nieuwe tropische plant ontdekt, de Dracaena Bushii. Helaas is het wel iets minder spannend dat hen het klinkt: de plant zat waarschijnlijk al in de dracaena-collectie die Burgers' Zoo in 1999 kreeg van de Universiteit van Wageningen.

De dracaena's lijken kennelijk niet op elkaar, want Damen spotte tussen alle planten een aantal exemplaren die anders groeiden en kwam er toen achter dat een aantal exemplaren nooit eerder een naam hadden gekregen. Die heeft hij nu bedacht.

BEKIJK OOK


Views

900+

Twee doden bij vliegtuigcrash in Zuid-Holland

Twee doden bij vliegtuigcrash in Zuid-Holland

Hulpdiensten bij het neergestorte vliegtuigje in het buitengebied tussen Bergambacht en Stolwijk. Bij de crash zijn twee doden gevallen. ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een vliegtuigongeluk dinsdagochtend vlakbij Stolwijk in Zuid-Holland zijn twee doden gevallen. Dat heeft de brandweer bekend gemaakt.

Rij bomen

Het sportvliegtuigje was opgestegen vanaf Rotterdam The Hague Airport. Het toestel kwam vlakbij het dorpje Stolwijk in aanraking met een rij bomen, zegt een woordvoerder van de brandweer. Het wrak ligt deels in een weiland en deels in een sloot.

De brandweer gaat ervan uit dat de twee slachtoffers ook de enige twee inzittenden waren. Maar duikers zoeken voor alle zekerheid nog in de sloot.

Looping

De oorzaak van het ongeluk, dat gebeurde in de buurt van de Benedenheulseweg, is nog onduidelijk. De brandweer meldde vlak na het ongeluk dat het vliegtuigje een looping had gemaakt, maar dat is niet bevestigd.

Getuigen die het toestel, een Cessna hebben gezien, wordt gevraagd zich te melden bij de politie, die nu onderzoek doet. Over de identiteit van de slachtoffers is ook nog niks bekend.

Het vliegtuigje zou volgens het AD in het verleden ook betrokken zijn bij een andere ongeluk. Dat liep toen goed af.

BEKIJK OOK


Views

900+

'Zie je een wolf? Juichen en foto maken!'

'Zie je een wolf? Juichen en foto maken!'

De wolf is al meerdere keren gezien / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Als alles goed gaat, is Nederland binnenkort een bewoner rijker. De afgelopen maanden is er namelijk meerdere keren een wolf gezien en als dat om hetzelfde dier gaat, is het volgens Staatsbosbeheer een teken dat de wolf zich in Drenthe wil gaan vestigen.

Compliment

Wolvendeskundige Maurice La Haye moedigt de komst van de wolf alleen maar aan: „Het geeft aan dat we in Nederland goed bezig zijn met het verbinden van onze natuurgebieden. En het is ook gewoon goed nieuws in een periode waarin er bijvoorbeeld minder vogels en bijen zijn." Hij ziet de komst van de wolf als een compliment naar Rijkswaterstaat, die hard werkt aan bijvoorbeeld ecoducten om te voorkomen dat dieren doodgereden worden.

Hoewel de wolf meerdere keren in een woonwijk is gespot, is hij volgens La Haye geen gevaar voor de mens. „Nederland is dicht bebouwd, natuurlijk loopt hij eens een wijk in. Ze willen dat liever niet en gaan juist zo snel mogelijk weer weg."

De enigen die echt wat merken van de komst van de wolf zijn de schapenhouders. Die moeten volgens La Haye werken aan de bescherming van de schapen: „Ze moeten zo snel mogelijk een wolfwerende omheining regelen. Schrikdraad van 1.10 meter hoog met voltage erop. En de onderste draad vlak boven de grond zodat ze er niet onderdoor kunnen." La Haye denkt dat de wolf geleerd kan worden dat schapen 'off limit' zijn en dat ze zich dan op ander wild zullen richten.

Maak een foto!

Mocht er iets gebeuren waardoor je ineens oog in oog staat met een wolf, dan adviseert La Haye dat je je telefoon in de aanslag houdt: „Spring eerst een gat in de lucht en maak dan gelijk een foto! Als je hem in levenden lijve ziet, is dat een heel bijzonder moment. Ze zijn namelijk erg schuw."

Geef de wolf in ieder geval geen eten, daar loopt namelijk voldoende van rond in het wild.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Onstuimig weer verwacht tijdens spits

Onstuimig weer verwacht tijdens spits

Vanaf 16:00 uur wordt het filerijden in Nederland / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

De middag- en avondspits op dinsdag vermijden is een goed plan. Er is namelijk kans op stevige onweersbuien, waardoor de VID een zware spits met zo'n 350 kilometer aan file verwacht.

Code geel

Het kan dinsdagavond zowel gaan regenen als hagelen en er worden windstoten van circa 60 km/u verwacht. Het KNMI heeft code geel afgegeven. Vooral het zuiden, midden en oosten van het land zullen er last van hebben. Er is lokaal kans op wateroverlast.

Buienkaart voor dinsdagavond

Warm weekend

Toch wordt het in de loop van de avond wel weer droog. Aankomende week blijft het wisselend weer met hier en daar een onweersbui, maar ook temperaturen van 20 tot 25 graden. Donderdag wordt onstuimig.

Maar kijk vooral uit naar het weekend, dan wordt het namelijk tropisch warm en het kan zo'n 30 graden worden! Nog even doorbikkelen dus..

BEKIJK OOK


Views

1k+