Een trein in de werkplaats van Nedtrain. Vakbond FNV Spoor zegt dat de NS al twintig jaar het kankerverwekkende chroom 6 verf gebruikt voor treinen. Foto: ANP | Rein van Zanen

OM onderzoekt gebruik chroom-6 in NS-werkplaats

Een trein in de werkplaats van Nedtrain. Vakbond FNV Spoor zegt dat de NS al twintig jaar het kankerverwekkende chroom 6 verf gebruikt voor treinen. Foto: ANP | Rein van Zanen

Foto van 'Els Anker'

Els Anker

4 NOV 2017

De gezondheid van honderden bijstandsgerechtigden die treinen moesten schuren, zijn door onderhoudsbedrijf Nedtrain en de gemeente Tilburg in gevaar gebracht door nalatigheden. Dat schrijft het Brabants Dagblad (BD) zaterdag.

Het Openbaar Ministerie (OM) is inmiddels een oriënterend onderzoek gestart naar de NS-werkplaats in Tilburg, waar personeel jarenlang is blootgesteld aan het gevaarlijke antiroestmiddel chroom-6. ,,We onderzoeken of er aanknopingspunten zijn voor een strafrechtelijk onderzoek'', zei een OM-woordvoerster zaterdag naar aanleiding van berichtgeving in de krant.

Giftige stof

Het roestwerende chroom-6 is een zeer giftige stof. Chroom-6, ook wel chroom(VI)oxide of chroomtrioxide genoemd, kan onder meer allergische reacties veroorzaken, maar bij inademing ook neusbloedingen, huiduitslag, maagzweren en zelfs lever- en nierschade of longkanker.

In vaste vorm brengt Chroom-6 de gezondheid en het milieu geen schade toe. Het wordt pas gevaarlijk wanneer mensen de verf verwijderen: dan kunnen deeltjes loskomen en rondvliegen. Zonder bescherming kunnen mensen de deeltjes inademen.

Nalatig

Het Brabants Dagblad concludeert dat de gemeente Tilburg en het onderhoudsbedrijf van de NS nalatig zijn geweest. Ruim achthonderd mensen werden als werkloze door de gemeente aan de slag gezet.

In de werkplaats werden oude treinstellen geschuurd. In de oude verflagen zat zeer waarschijnlijk chroom-6 dat is vrijgekomen tijdens de werkzaamheden. Er werden nauwelijks beschermingsmaatregelen getroffen en signalen over de gevaren werden genegeerd.

Bloed spugen

Fons Tannenbaum liep 2,5 jaar lang op de werkplaats rond. Hij hield er een posttraumatische stressstoornis aan over, zegt hij tegen BD. ,,Toen ik daar werkte, was ik vaak ziek. Moest braken en spugen met bloed. Maar na twee dagen belde de projectleider dan weer op, dat ik toch moest komen. Anders werd ik gekort op mijn uitkering.”

,,Ik werkte veertig uur in de week. Iedereen daar. We hadden geen overall, geen werkschoenen, geen mondkapjes, niks. Als ik thuis kwam, zat ik onder het stof. Het eerste wat ik deed was douchen. En heel vaak mijn tanden poetsen, om de vieze metaalsmaak in mijn mond weg te krijgen.”

Veiligheidsplan

Uit onderzoek van het Brabants Dagblad blijkt dat er op veiligheidsgebied nog veel meer fout is gegaan. De gemeente stelde pas in het najaar van 2005 een wettelijk verplicht veiligheidsplan op. Daarin raadt een externe deskundige de gemeente aan om uit te zoeken welke gevaarlijke stoffen er vrijkomen tijdens het werken in de hal. Volgens het BD laat de gemeente laat dat na.

Vorig jaar werd al bekend dat bijna 600 deelnemers aan een reïntegratieproject voor werklozen in Tilburg tussen 2004 en 2011 zijn blootgesteld aan chroom-6.

Onafhankelijk onderzoek

De Tilburgse wethouder Erik de Ridder zegt zaterdag dat de berichten het belang onderstrepen van een onafhankelijk onderzoek dat de gemeente op dit moment laat uitvoeren naar de werkomstandigheden en de gevaren op de NS-werkplaats. De resultaten worden in augustus volgend jaar verwacht.

De norm rondom de giftige stof is tegenwoordig erg streng. Volgens adviesinstituut de SER mag de concentratie van chroom-6 niet hoger zijn dan 'tientallen miljoenste van een gram per kubieke meter lucht'.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

70

PSV verliest in blessuretijd punten bij Groningen

De PSV'ers druipen zondag af in de Arena/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

3 UUR

Tot afgelopen zondag had PSV maar een keer punten laten liggen in de Eredivisie. Maar in vier dagen tijd heeft de koploper van de Eredivisie twee keer gemorst. Op bezoek bij FC Groningen speelde het met 3-3 gelijk, dankzij een treffer van de thuisploeg diep in blessuretijd.

Superstart

Handbalvrouwen plaatsen zich weer voor halve finale

Lois Abbingh gooit/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 19:13

Op het wereldkampioenschap in Duitsland hebben de Nederlandse handbalvrouwen weer de halve finales bereikt. Oranje rekende in de kwartfinale af met Tsjechië, al ging dat zeker niet makkelijk.

Lois Abbingh (foto) was de grote uitblinker en sleepte de ploeg er doorheen met maar liefst veertien doelpunten. De eindstand in de sporthal van Magdeburg was 30-26. Bij rust leidde Oranje met 17-16.

Bak jij dit jaar wat van de AIVD-kerstpuzzel?

Zomaar wat opgaven op een rijtje/AIVD-kerstpuzzel

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 16:49

Er zijn in december heel veel dingen waarvan je aan het begin van het jaar al weet dat ze eraan komen. Jaaroverzichten, Serious Request en niet te vergeten de allermoeilijkste puzzel van het jaar: de kerstpuzzel van de AIVD. En helaas, er is weinig kerst aan.

42 opgaven

Op kamers: 'Alles begint met een goed contract'

Woon je in een studentenkamer? Dit zijn jouw rechten

Op kamers: 'Alles begint met een goed contract'. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 16:00

Na tien keer een enorme deuk in je zelfvertrouwen te hebben opgelopen, is het eindelijk zover: je bent uitgekozen bij de hospiteeravond. Vanaf heden ben je trotse bewoner van een paar kleine vierkante meters in jouw studentenstad. Je schreeuwt het van de daken, maar let op: er kan een keerzijde zijn. Er zijn namelijk huisbazen die hun huurders volledig in de zeik nemen. Gelukkig zijn er instanties zoals de Huurcommissie die jou kunnen helpen. Want waar heb jij als huurder allemaal recht op?

Huurbescherming

Likeability of 3

Broodje kebab blijft bestaan

Fosfaat mag toch worden toegevoegd aan bevroren kebab. (Foto: EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

VANDAAG, 15:26

Je hoeft niet langer bang te zijn dat je favoriete snack na het stappen verdwijnt. Het broodje kebab blijft verkrijgbaar in snackbars en eethuizen. Aan döner kebab mag namelijk toch gewoon fosfaat toegevoegd worden.

Verbieden van fosfaat

Personeel eet chocoladeletters voor gehandicapten op

Letters van chocoladefabrikant Baronie de Heer in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 13:37

Een vrijwilligster die de gehandicapte bewoners van een zorginstelling wilde verrassen met 25 chocoladeletters, is erachter gekomen dat zij ze nooit hebben gekregen. Het personeel heeft de sinterklaastraktatie zelf opgegeten.

De 70-jarige Miep Broeren is vrijwilligster bij de Senioren Vereniging Dinteloord / Steenbergen in Brabant. Albert Heijn was zo gul geweest om haar 250 chocoladeletters te schenken die ze daar kon uitdelen. Toen ze er een aantal over had, besloot ze de gehandicapten bij de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen Dinteloord te verrassen.

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer kondigt zijn vertrek aan. Foto: ANP.

Foto van 'ANP'

ANP

GISTEREN

Emile Roemer stapt begin januari op als leider van de SP in de Tweede Kamer. Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in restaurant Dudok in Den Haag, waarbij ook de andere SP-Kamerleden, zijn vrouw en zijn kinderen aanwezig waren.

Hij maakte verder bekend dat de 32-jarige Lilian Marijnissen zijn opvolger wordt. Marijnissen zit sinds maart in de Tweede Kamer en is de dochter van Jan Marijnissen, onder wiens leiding de partij groot werd.