In het nieuws

Meerdere Vindicaters bezochten psycholoog

Vindicat roept haar leden op zich te melden bij hun vertrouwenspersoon. (Foto: ANP)

Foto van 'Merel Driessen'

10 NOV 2017

Meerdere leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat hebben de laatste jaren een psycholoog bezocht vanwege hun ervaringen bij het corps. Dat meldt de Volkskrant. De Groningse psycholoog Martin Appelo vertelde tegen de krant dat het onder andere gaat om leden die te maken kregen met fysiek geweld of vernederingen tijdens ontgroeningen.

Psychische problemen

Ook heeft de psycholoog vrouwen behandeld die zich achteraf gemanipuleerd voelden om seksuele handelingen uit te voeren of te ondergaan. Tegen de Volkskrant vertelde hij over een studente die in een dronken bui in een ‘orgie-achtige situatie’ belandde met meerdere Vindicat-leden. Ze kreeg daardoor psychische problemen. „Het is niet zo dat ze werd verkracht, maar achteraf vroeg ze zich af waarom ze dit met zich had laten doen, terwijl ze dat niet wilde”, aldus Martin Appelo.

Appelo behandelde in twintig jaar tijd zo’n tien Vindicaters. Eén van hen vertelde aan Appelo dat hij continu dingen deed die hij eigenlijk niet wilde. De psycholoog vertelt over leden die spanningsklachten en problemen met alcohol hadden. Een student had met andere Vindicaters een medestudent het ziekenhuis ingeslagen tijdens de ontgroening. „Het slachtoffer had een botbreuk, maar juist de ‘dader’ kreeg psychische problemen.”

Vindicat herkent verhalen niet

Appelo is niet de enige psycholoog die Vindicaters over de vloer kreeg. Voormalig studentenpsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen bevestigt aan de Volkskrant dat meerdere leden behandeld werden bij een psycholoog. Ook hij kreeg regelmatig soortgelijke klachten binnen.

Het bestuur van Vindicat herkent de voorbeelden van Appelo niet. Ze zijn ontzettend geschrokken en nemen de verhalen erg serieus, aldus de Vindicat-rector Marc Mohr. De studentenvereniging roept haar leden op zich bij hun vertrouwenspersoon te melden.


Views

200+

Zoektocht Koen verder met honden en tip over meisje

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 12:41

De zoektocht in Italië naar de vermiste Koen (17) uit Soest, richt zich zondag op camping annex vakantiepark Gasparina langs het Gardameer. Die camping ligt in de buurt van de camping waar Koen zelf verbleef. De politie zoekt daar langs het water, na een melding van een getuige die in dat park werkt.

De vrouw zegt dat ze Koen en een meisje met halflang haar heeft gezien toen ze vrijdagochtend vroeg van haar werk terugkwam. Vermoedelijk is hij met het meisje langs het strand gelopen om haar terug te brengen naar haar camping Lido. Daarna zou hij mogelijk via de weg koers hebben gezet naar zijn eigen camping, Eurocamping Pacengo. Volgens een woordvoerder van de familie zijn er vermoedens wie het meisje is en wordt er geprobeerd contact met haar te krijgen.

Zoekhonden


Views

700+

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

De vrouw werd rond 05.30 uur voor haar woning door een nog onbekende man aangevallen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een jonge vrouw is zaterdagochtend ernstig gewond geraakt nadat ze door een man is aangevallen en gewelddadig verkracht in Rotterdam.

Achtervolgd

De vrouw fietste rond 05.00 uur vanaf Rotterdam Centraal via de Maasboulevard naar haar woning in de Herman Bavinckstraat. Toen ze rond 05.30 uur bij haar woning aankwam, werd ze door een nog onbekende man aangevallen. De politie houdt er rekening mee dat de dader het slachtoffer heeft gevolgd vanaf het station.


Views

2k+

Na het weekend wordt het heel erg warm

Camera videoNa het weekend wordt het heel erg warm

Hoogstwaarschijnlijk krijgen we te maken met een hittegolf. Foto/ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

VANDAAG, 16:28

Het wordt heel erg warm! Dit weekend hebben we aangenaam weer gehad in heel het land. Na het weekend kunnen we een echte hittegolf verwachten. Het kan zelfs 36 graden worden.

Het wordt in een aankomende week flink zonnig en er komt warme wind. Het wordt dan geleidelijk aan ruim dertig graden. Neerslag hoeven we niet te verwachten. Dinsdag en woensdag komt de echte hitte opzetten en dat houdt dan ook een tijdje aan.

Hittegolf


Views

600+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

2k+