Rutte: Wilders is vrouw die niet bemind wil worden

12 oktober 2017 om 15:39 door Jessica Heijmans
Rutte: Wilders is vrouw die niet bemind wil worden
Een lachende Mark Rutte. Foto: ANP

Na 208 dagen onderhandelen zijn de vier partijen er eindelijk uit: er is een akkoord. Op donderdag vond het debat in de Tweede Kamer over het regeerakkoord van de nieuwe coalitie plaats, en dat ging er zo nu en dan hard aan toe.

„Het is zover, er is een regeerakkoord", begon premier Mark Rutte enthousiast aan het begin van het debat. Maar het duurde niet lang voordat de oppositie hem het vuur aan de schenen legt. Een discussie met Wilders leidt echter tot een humoristisch moment in de kamer.

Onaantrekkelijke vrouw

De woordenwisseling tussen Rutte en Wilders ontstaat nadat laatstgenoemde de VVD-leider verwijt dat hij niet mee mocht onderhandelen ondanks zijn verkiezingswinst. Rutte geeft daarop aan dat de PVV helemaal niet wil regeren, maar afgewezen wil worden. „De heer Wilders is wat dat betreft een vrouw die helemaal niet bemind wil worden. En zich daarom ook zo onaantrekkelijk mogelijk voordoet."

Natuurlijk reageert Wilders direct op de aanval: „Alleen wie zegt het? Heel Nederland weet nog geen eens of de heer Rutte ooit een vrouw heeft gehad." Iets wat Rutte niet ontkent: „Ook waar ja. Dat ze dat niet weten", stelt hij.

 

Seksisme

Hoewel er gelach in de zaal weerklonk, kon niet iedereen de humor van Rutte en Wilders waarderen. „Ik noem dat seksisme. Lachen man", tweet PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul. Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver kan er niet om lachen: „Vrouwen worden er vooral bijgehaald om grappen over te maken. Ik hoop dat dit kabinet vrouwen erbij haalt als het kabinet moet worden gevormd."

Premier Mark Rutte verwacht over twee weken zijn derde kabinet klaar te hebben. De VVD-leider werd zoals verwacht als formateur aangewezen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!