Roxanne dankt haar leven aan tatoeage

14 september 2017 om 15:45 door Kasper Hermans
Roxanne dankt haar leven aan tatoeage
Een diabetespen/ANP

Tatoeages kunnen heel veel emotionele waarde hebben of enkel als mooie lichaamsversiering dienen, maar die van de 20-jarige Roxanne uit Ermelo redde letterlijk haar leven. Op haar arm heeft ze namelijk laten tatoeëren dat ze diabetes 1 heeft. Van een afstandje is het gewoon een mooie sierlijke tattoo op haar onderarm, maar als je wat dichterbij komt, kan je duidelijk ‘Diabetic 1’ lezen.

De vorm die Roxanne heeft is zeer heftig. Ze loopt grote kans op een hypo, wanneer ze binnen twintig minuten hulp moet krijgen. Krijgt ze geen suiker binnen die tijd, dan wordt de situatie echt levensbedreigend. Omdat ze toch net als iedere andere jongere regelmatig op feestjes wilde rondlopen, besloot ze eerder dit jaar om een tatoeage te laten zetten.

 

‘Dachten dat ik dronken was’

Deze vervulde al snel een belangrijke rol, op het festival Dance Tour in Zwolle. Ze had net met een jongen gesproken - onder andere over haar ziekte - toen ze een hypo kreeg. „Mensen om me heen begonnen te lachen; ze dachten dat ik dronken was. Maar ik had geen druppel alcohol gedronken. Ik had suiker nodig!”

„Het ging bijna mis, toen net de jongen aan kwam lopen met wie ik had gepraat”, vertelt Roxanne aan het Algemeen Dagblad. „Hij wist van mijn tatoeage en riep direct: ‘Ze heeft suikerziekte!’. Daardoor konden de EHBO’ers me redden.”

Overigens helpt het haar ook op andere gebieden. Zo was deze zomer de tattoo voldoende om de douaniers ervan te overtuigen dat ze haar diabetesspullen mee mocht nemen aan boord van het vliegtuig.

Frustrerend

Toch blijft het leven met diabetes 1 regelmatig lastig voor Roxanne. „Het is frustrerend. Ook als ik bijvoorbeeld zie dat anderen heel makkelijk alles kunnen eten terwijl ik overal over na moet denken. Maar het is nu eenmaal zo en er is nog geen medicijn.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!