In het nieuws

Camera videoHype met horrorclowns ‘kan uit de hand lopen’

Foto ANP

Foto van 'Steven Musch'

12 OKT 2016

Het fenomeen ‘horrorclowns’ is nu ook naar Nederland overgewaaid en dreigt een serieus probleem te worden. Op vier verschillende plaatsen in het land zijn de afgelopen dagen mensen gesignaleerd die verkleed als clown mensen bedreigden of hen aan het schrikken probeerden te maken.

In Arnhem stonden drie gemaskerde tieners verkleed als clowns voor de deur van een vrouw, in Almere ging een clown met een ‘bebloed’ gezicht en mes achter kinderen aan en in Oss liep een clown met een hamer en een mes over straat. In Diemen ging het om een stel ‘redelijk onschuldige’ tieners, zonder wapens. „Als je dit z'n gang laat gaan, is de kans groot dat het op een gegeven moment misgaat”, zegt forensisch psycholoog Ernst Ameling. „Het gaat nu al heel ver. Clowns die met een mes achter kindertjes aanrennen. Dat is heel ernstig en moet bestraft worden.”

Bedreigen alleen niet genoeg

Volgens Ameling nemen mensen met een persoonlijkheidsstructuur waarbij sadisme een rol speelt het angst aanjagen verkleed als clown over van anderen, van media en films. „Dit kan uit de hand lopen”, denkt hij. „Tot nu toe is het nog enigszins onder controle en zijn er geen mensen gewond geraakt, maar de kans bestaat dat er op een gegeven moment iemand tussen zit voor wie alleen bedreigen niet genoeg is. Bij sommige mensen is het sadisme namelijk te ver doorgeschoten.”

Waarom doen mensen dit? „Om anderen angst aan te jagen. Dat levert voor deze mensen plezier op of een gevoel van macht of controle over de ander. Het heeft te maken met narcisme en een vleugje sadisme. Het geeft sommige mensen plezier als een ander pijn lijdt of angst wordt aangejaagd. Dat hoort nu eenmaal bij de mens.”

Het is volgens Ameling ook de dubbele rol van een clown en het masker waardoor mensen soms bang zijn voor clowns. „Je kunt niet achter het masker of de schmink kijken, dus je ziet iemands ogen niet, geen emoties, dat geeft een gevoel van onzekerheid en onvoorspelbaarheid.” Bovendien geven de ‘horrorclowns’ hun masker vaak een erg ‘agressief uiterlijk, met zwarte lijnen, en een eng gebit’. „Het zijn eigenlijk helemaal geen clowns meer. Clowns horen namelijk leuk te zijn, niet eng.“

„Zelf vond ik clowns vroeger geweldig. Met olifanten hoefde je in het circus bij mij niet aan te komen. Ik lag altijd naast mijn stoel van het lachen bij clowns. Maar dat maakt het ook wel cynisch, dat clowns nu angstaanjagend worden gemaakt.”

Het begin van de hype

De clownhype begon op 21 augustus van dit jaar in de Amerikaanse staat South Carolina. Een jongetje vertelde aan zijn moeder dat hij een enge clown had gezien in de bosjes vlak bij hun woning. Zijn oudere broer stelde dat de clown ook een ketting bij zich had. Sindsdien zijn er tientallen clowns gesignaleerd in bijna elke Amerikaanse staat. Vervolgens doken de clowns ook op in Engeland, Canada, Australië, Frankrijk en verschillende andere landen.

Vaak blijft het bij mensen aan het schrikken maken, maar er zijn ook al mensen aangevallen en beroofd, clowns hebben geprobeerd in te breken en mensen zijn achtervolgd door clowns met messen, geweren, machetes en andere wapens. Het dreigt dus een serieus probleem te worden. Zo heeft McDonald's zelfs al aangekondigd dat zij de bedrijfsclown en mascotte Ronald McDonald even uit de openbaarheid halen, vanwege alle ophef over clowns.

Coulrofobie

Dat mensen bang zijn voor dit soort clowns zal niemand verbazen, maar de angst voor gewone clowns zit dieper geworteld. Er bestaat zelfs zoiets als clownfobie of coulrofobie. Hoewel sommige mensen de grappenmakers geweldig vinden, bestaat er ook een breed gedragen wantrouwen en zelfs haat tegenover clowns. Zo is er zelfs een website genaamd www.ihateclowns.com en een gelijknamige Facebookgroep met bijna een half miljoen volgers. Daarnaast publiceerde de universiteit van Sheffield in 2008 een onderzoek waaruit bleek dat veel kinderen niet van clowns houden of zelfs bang zijn voor de grappenmakers.

In principe bestaan clowns al sinds de tijd van de Egyptenaren. Toen bestonden er al soortgelijke grappenmakers. Maar door de geschiedenis heen zijn clowns helemaal niet altijd alleen maar leuk geweest. Zo had je aan het eind van de 18e eeuw de Engelse clown Grimaldi, waarschijnlijk de eerste die zijn gezicht schminkte. Grimaldi staat erom bekend dat hij mensen op het podium aan het lachen maakte, maar diep van binnen zwaar depressief was. Hij zou zichzelf dood hebben gedronken en op zijn 31e al zijn overleden.

Charles Dickens schreef een boek over Grimaldi maar maakte er een ‘enge’ clown van. Een ander voorbeeld van een enge clown: aan het eind van de negentiende eeuw was er een Italiaanse opera Pagliacci over een clown die zijn vouw vermoordt op het podium omdat zij vreemdgaat met een ander.

Iemand die verkleed is als The Joker. Foto ANP

Ook tegenwoordig zijn ‘enge’ clowns overal te vinden op tv of in de media. Denk aan de horroclown It van Stephen King of The Joker, de tegenstander van Batman. Duidelijk is dat de clown als cultureel fenomeen dus niet alleen maar een ‘leuke’ rol heeft gekregen. Daar ligt dus een deel van de reden dat clowns soms eng worden gevonden.

In een artikel van het Amerikaanse Smithsonian Intituut zegt Dr. Brenda Wiederhold, die onderzoek doet naar fobieën en trauma's bij onder meer veteranen, dat ongeveer 2 procent van de volwassenen waarschijnlijk bang is voor clowns. „Het begint meestal bij kinderen rond de leeftijd van twee jaar, als ze angstig zijn in het bijzijn van vreemden. Op die leeftijd zijn de hersenen van kinderen nog in ontwikkeling en zijn ze niet altijd in staat om de fantasie te scheiden van de werkelijkheid.”

Fobie wordt misbruikt

Maaike van der Linden werkt bij de Angst Dwang en Fobie (ADF) Stichting en is zelf ervaringsdeskundige op het gebied van fobieën. Ze is enigszins sceptisch over het gebruik van het woord clownfobie. „Het woord fobie wordt al gauw misbruikt. Mensen met een fobie hebben daar dagelijks last van. Vermijding speelt daarbij een belangrijke rol. Het ontregelt je hele leven. Clowns kun je over het algemeen goed vermijden, aangezien ze alleen op feestjes of in het circus rondlopen. Althans, tot nu toe.”

„Ik kan me voorstellen dat de mensen die echt een fobie voor clowns hebben nu geen stap meer naar buiten doen. Het kan zelfs zo extreem zijn dat mensen niet naar hun werk gaan en alles doen om maar niet naar buiten te hoeven. In dat geval moet er echt contact gezocht worden met een psycholoog, want dan is er wel echt sprake van een fobie. Ik wil de angst voor clowns niet bagatelliseren, maar ik denk dat een fobie in het geval van clowns niet veel voorkomt.”


Lees de Metro van 24 januari nu al online

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

In de krant van vrijdag hebben we het over het vaste contracten. Ze lijken steeds zeldzamer te worden en dat is een slechte zaak. Dat vindt althans de commissie die zich over de Nederlandse arbeidsmarkt gebogen heeft.

Verder blijkt dat de EHBO-koffer lang niet altijd op orde is. Metro vertelt je hoe je de kit het beste kunt vullen en wat er echt niet kan ontbreken.


James Corden blijkt niet zelf te rijden tijdens Carpool Karaoke

James Corden rijdt niet tijdens Carpool Karaoke

James Corden blijkt niet zelf te rijden tijdens Carpool Karaoke. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Fans van James Corden zijn een illusie armer. De presentator houdt kijkers van Carpool Karaoke al jaren voor de gek.

De auto waarin hij met een beroemdheid rondrijdt terwijl er liedjes worden gezongen, bestuurt hij namelijk niet zelf. Op een video die een fan op Twitter deelde, is te zien dat de auto tijdens de opnames van het razend populaire onderdeel van The Late Late Show op extra wielen staat en wordt voortgetrokken door een vrachtwagen.


Wetenschappers maken slangengif in lab

Wetenschappers maken slangengif in lab

Een slang. / Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Onderzoekers hebben gifklieren van slangen laten groeien en slangengif laten produceren in een lab.

Slangengif kan een bron voor medicijnen zijn, maar het 'melken' van echte slangen is natuurlijk een hachelijke onderneming.

Experts uit Utrecht, Leiden, Liverpool en Amsterdam verzamelden gifklieren van negen verschillende slangen, waaruit ze miniatuurversies van deze organen kweekten.


We hebben onze EHBO-koffertje niet op orde

We hebben ons EHBO-koffertje niet op orde

Foto: Colourbox

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Het is hoog tijd dat we allemaal eens de kast in duiken om te bekijken of de EHBO-kit wel op orde is.

Heb jij een sterk verouderde verbanddoos met wat oude pleisters, een bot schaartje en nog steeds een flesje jodium terwijl dat er al tien jaar niet in thuishoort? Je bent niet de enige. Livis, opleider in EHBO- en BHV-cursussen, riep donderdag spontaan tot de eerste ‘Nationale Check Je EHBO-kit Dag’ uit. Een dag – dat mag vrijdag of in het weekend natuurlijk ook – om je verbanddoos eens te checken. En of die er überhaupt wel staat.

Veel kinderen gewond


‘Schaamte na online seksueel misbruik groot probleem’

‘Schaamte na online seksueel misbruik groot probleem’

3FM dj Kaj van der Ree (R) in het Glazen Huis. / ANP

Foto van 'Pierre Oitmann'

GISTEREN

Naar aanleiding van het seksueel grensoverschrijdende gedrag van YouTuber Kaj van der Ree, zendt NPO 3FM vrijdagavond een thema-uitzending uit over het onderwerp, waarin luisteraars kunnen meepraten.

Vorige week kwam aan het licht dat Van der Ree enkele jaren geleden naaktfoto’s zou hebben uitgewisseld met minderjarige meisjes van dertien tot vijftien jaar. De populaire YouTuber was destijds zelf 23. Hij stond als programmamaker onder contract bij BNNVARA, waar hij het tv-programma Proefkonijnen maakte en op 3FM was hij elke vrijdagavond te horen met Skaj Is The Limit.

De omroep maakte donderdag bekend een punt te zetten achter de samenwerking met Van der Ree en 3FM zendt vrijdagavond een special uit over seksueel misbruik op internet in zijn voormalige tijdslot. „Tijdens de uitzending willen we een open gesprek voeren met deskundigen en luisteraars”, aldus de zender. De presentatie is in handen van Eva Koreman. „Iedereen die vragen heeft of ervaringen wil delen over online seksualiteit, is welkom bij 3FM.”


Bijna 300 honden gered uit illegale Spaanse fokkerijen

Bijna 300 honden gered uit illegale Spaanse fokkerijen

Honden bij een illegale fokkerij in Dublin, Ierland. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Spaanse politie heeft donderdag in Madrid 270 honden bevrijd uit twee illegale hondenfokkerijen. De dieren zaten op elkaar gepropt in veel te kleine kooien.

Ook werden twee dode honden aangetroffen. De kadavers waren in kranten gewikkeld. Bij de inval werden vijf mensen gearresteerd, onder wie twee dierenartsen.

Stembanden doorgesneden


Coronavirus nog geen internationale noodsituatie

Coronavirus nog geen internationale noodsituatie

Coronavirus nog geen internationale noodsituatie. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) vindt het nog te vroeg om de uitbraak van het coronavirus uit te roepen tot internationale noodsituatie. Die conclusie trok de organisatie na een spoedvergadering van twee dagen.

Het virus, dat voor het eerst werd vastgesteld in de Chinese stad Wuhan, heeft inmiddels in China aan achttien mensen het leven gekost. In diverse andere landen zoals de VS, Thailand, Taiwan en Vietnam zijn ook gevallen ontdekt.

Volgens topman Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO waren de leden van het comité dat over het coronavirus vergaderde niet unaniem in hun mening over de uitbraak. „Vergis je niet: het is een noodsituatie voor China, maar het is nog geen wereldwijde noodsituatie voor de gezondheid. Maar dat kan het worden."


Moeten vaste contracten weer de norm worden?

Moeten vaste contracten weer de norm worden?

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Hans Borstlap tijdens de presentatie van de commissie Borstlap. / ANP

Foto van 'Tosca de Jong'

GISTEREN

Er moet een hoop veranderd worden op de arbeidsmarkt. Het ‘vaste contract’ zou weer de norm moeten worden en het aantal flexwerkers en zzp'ers moet omlaag.

Dat zijn een aantal adviezen van de commissie-Borstlap die onderzoek deed naar wat er allemaal beter kan op de arbeidsmarkt. Volgens de commissie zou er ook één arbeidsongeschiktheidsregeling moeten komen voor alle werkenden en zouden zzp’ers belastingvoordeel moeten verliezen. Zzp’ers – er zijn er zo’n 1,2 miljoen – lopen vaak onverzekerd rond en krijgen niet uitbetaald als ze ziek zijn of arbeidsongeschikt worden.

Stoppen met je werk als zelfstandige en weer gaan voor een vast contract krijgen, waarbij je pensioen opbouwt en vakantiegeld krijgt. Op papier klinkt het prima, maar wil zelfstandig Nederland dit wel?


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

20 JAN 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Miljoenensteden China door virus op slot

Miljoenensteden als Wuhan afsluiten ‘kan alleen met een hek’

Een wegblokkade in Wuhan. | EPA / Jerome Favre

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

Een aantal grote steden in Oost-China is (deels) afgesloten van de wereld om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen. 


Rapport jehova's mag openbaar worden gemaakt

Rapport jehova's mag openbaar worden gemaakt

Bezoekers tijdens het internationaal congres Liefde faalt nooit! van Jehova's getuigen in de Jaarbeurs. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het wetenschappelijk onderzoeksrapport naar aangiften van seksueel misbruik binnen de Jehova’s Getuigen Gemeenschap mag openbaar worden gemaakt. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag beslist.

De Jehova-gemeenschap probeerde via de rechter publicatie van het rapport van het kenniscentrum WODC van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Universiteit Utrecht te voorkomen. Het zorgt volgens de jehova's voor 'onherstelbare schade' voor de gemeenschap met ruim 30.000 leden. Het rapport is volgens hen wetenschappelijk en feitelijk onjuist en bovendien lasterlijk.

Geen steun


Dit zijn de gekste (ziekenhuis)verwisselingen

Dit zijn de gekste (ziekenhuis)verwisselingen

Dit zijn de gekste (ziekenhuis)verwisselingen / Pexels

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

„U bent toch meneer Poort?” Henk Hesen uit Heelsum schrikt zich een hoedje als hij – vlak voor een dotterbehandeling - consequent met dhr Poort aangesproken wordt. Want hij is dhr Poort helemaal niet.

Een arts vroeg hem hoe het met de wond na de openhartoperatie stond, die Hesen helemaal niet ondergaan heeft. „Ik ben van de operatietafel afgestapt en weggaan”, zegt hij tegen het AD. „Na mij mocht meneer Poort de ok in. De schrik zat er goed in.”

Onomkeerbaar


Eerste besmetting Coronavirus in Singapore

Eerste besmetting Coronavirus in Singapore

Medisch personeel bij een ziekenhuis in de Chinese stad Wuhan. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor het eerst is in Singapore iemand besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt The Straits Times donderdag op basis van de Singaporese autoriteiten.

Volgens de krant zou het gaan om een 66-jarige Chinese man uit Wuhan, het epicentrum van de virusuitbraak. Hij reisde met negen anderen, die nog worden onderzocht. Eerder werden al besmettingen gemeld in China, Thailand, Japan, Taiwan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Internationale noodsituatie


Taakstraffen voor jongens die via Grindr mannen in val lokten
Likeability of5

Taakstraffen voor jongens die via Grindr mannen in val lokten

De datingapp Grindr. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Drie jongens van 17 en twee van 18 jaar oud hebben donderdag een taakstraf opgelegd gekregen, omdat ze via de datingapp Grindr twee mannen in Hoogeveen in de val hebben gelokt en mishandeld. 

De jongens moeten 40 tot 90 uur werkstraffen uitvoeren. Gezamenlijk hadden zij een nepprofiel aangemaakt op de datingapp, die is gericht op homoseksuelen.

Gezamenlijk opereren


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Meer kinderen in Schoonhoven besmet met geelzucht

De leidsters van de peuterspeelzaal zijn inmiddels preventief gevaccineerd tegen hepatitis A. Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Schoonhoven zijn opnieuw kinderen besmet geraakt met hepatitis A, ook wel bekend als geelzucht. Een kind liep de ziekte op bij een peuterspeelzaal en een ander op een peuteropvanglocatie.

Dat maakte de GGD Hollands Midden donderdag bekend. Ook bij een middelbare school in Gouda blijkt een leerling besmet te zijn.

Relatie met hepatitis A


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nala of Tijger? De populairste kattennamen

Tijger(tje) werd de afgelopen jaren van de troon gestoten. /Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wie tijdens een frisse winterwandeling hard Nala of Simba roept, kan zomaar een horde jonge katten verwachten. Dat waren namelijk de populairste kattennamen in 2019. 

Poezen- en katteneigenaren hebben zich vorig jaar weer flink laten inspireren door Disney. Het uitkomen van The Lion King lijkt de belangrijkste inspiratiebron. Nala was het meest geliefd voor poezen, katten werden massaal Simba genoemd.

Veranderingen


'Tattookiller' ontsnapt na doorknippen enkelband

De tattookillers. /Beeld OM

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een van de beruchte ‘tattookillers’, Cor P. (36), is spoorloos. Hij was vrijgelaten uit voorarrest, maar knipte dinsdag zijn enkelband door. 

Tegen de vier tattookillers werd vorig voorjaar levenslang geëist vanwege het martelen en vermoorden van Onno Kuut (30) in 2009. Zijn lichaam zou door hen zijn begraven in de duinen van Hoek van Holland.

Cor P. staat bekend als 'De Paling', schrijft het AD. De bijnaam refereert aan het feit dat hij vaker wist te ontsnappen. Bij een geplande arrestatie ontsnapte hij een keer via een toiletraampje.


Delen Spanje en Frankrijk nog een dag geteisterd door storm

Een verwoeste brug in Girona. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Vakantiegangers en inwoners van het noordoosten van Spanje en het zuiden van Frankrijk moeten nog één dag goed oppassen. De storm Gloria houdt huis in die gebieden. 

In de gebieden rond de Pyreneeën geldt code oranje en in het zuidoosten van Frankrijk is code rood van kracht. Daar kunnen zelfs overstromingen plaatsvinden.

Enorm veel regen


3FM maakt thema-uitzending na wangedrag Kaj

Kaj van der Ree bood zaterdag zijn excuses aan voor de 'domme fouten'. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op het voormalige tijdslot van Kaj van der Ree is vrijdag niet zijn radioshow, maar een special over seksueel grensoverschrijdend gedrag te horen. 

Dat liet NPO 3FM donderdag weten. De vlogger en presentator kwam dit weekend onder vuur te liggen nadat jonge vrouwen op social media lieten weten op minderjarige leeftijd seksueel getinte berichtjes te hebben gekregen.

Open gesprek