Kaylee Kotoun
Kaylee Kotoun Nieuws 6 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Vrouwen hebben meer zin in seks dan mannen denken

Anno 2016 lijkt het taboe rond seks soms wel helemaal weg te zijn, maar niet is minder waar.

Want mannen hebben een compleet verkeerd beeld van hun partners libido in een lange relatie. Dat blijkt uit onderzoek, gedaan door de Universiteit van Toronto en Ontario. Zo denken veel mannen dat hun partner maar één tot twee keer per week zin heeft in seks, terwijl de vrouwen dat zelf veel te weinig vinden.

Seksuele afwijzing

De onderzoekers vermoeden dat mannen de wens van hun partner onderschatten om een ‘nee’ te voorkomen. Door aan te nemen dat zijn vrouw weinig tot geen zin heeft, vermijdt een man een negatief gevoel. Deze illusie kan makkelijk opgelost worden, geven onderzoekers aan. Praat over seks is het advies

Lustopwekkend

Want libido is namelijk niet aangeboren. Het moet aangewakkerd worden, geeft seksuoloog NVVS Yuri Ohlrichs van Rutgers aan. „Communicatie werkt als een lustopwekker. Door te leren praten over seks kan er beter aangeven wat je wel en niet wil, hierdoor creëer je meer begeerte, veiligheid en geborgenheid. Vooral voor vrouwen lijkt dit een voorwaarde te zijn voor meer zin in seks. Het probleem in bed ligt vaak bij de onduidelijkheid over de behoeften van man en vrouw in een relatie. Zo zouden sommige vrouwen zich oncomfortabel voelen tijdens de seks en geven anderen weer aan dat hun signalen worden genegeerd of herhaaldelijk gemist."

Op date gaan

Maar pas op! Teveel praten is ook niet goed waarschuwt Ohlrichs. „Te veel specifieke informatie kan de spanning uit het seksleven trekken. Er is daarom een mooie middenweg, waarbij je subtiele hints kan geven wanneer je seksueel opgewonden bent. Bijvoorbeeld een spannend kledingstuk aantrekken of in het oor fluisteren. Bij langere relaties is het goed om na te gaan wat je opwond in het begin van de relatie. Dat hoeven niet eens seksuele activiteiten te zijn, maar ook op date gaan, net als vroeger, kan de zin in seks aanwakkeren."

Gelijk

Het is ook een misverstand dat mannen vaker zin hebben in seks dan vrouwen. Ohlrichs: „Mannen zijn meer visueel ingesteld, door iets seksueel spannends te zien, kunnen ze opgewonden worden. Daarbij hebben ze als voordeel dat ze makkelijk zien dat hun lichaam seksueel geprikkeld is; een blik naar beneden en ze zien hun stijve penis. Dat versterkt hun zin in seks weer. Vrouwen, daarentegen, zien of merken minder makkelijk dat hun lichaam klaar is voor seks."

Niet alleen mannen hebben dus moeite om het libido van vrouwen in te schatten. Het vrouwenlichaam blijkt zelfs een mysterie te zijn voor vrouwen zelf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.