Amsterdam

Tony en Salvatore klaar voor grootste hondenshow

Tony is gek op zijn vrolijke frans, de Chinese naakthond Salvatore

Foto van 'Iris Hermans'

7 DEC 2017

Huid gescrubd, tandjes gepoetst en een wit poedertje om af te toppen: Salvatore is er klaar voor, net als zijn baasje Tony Groenendijk die ook dit jaar weer strak in het pak present is bij ’s lands grootste hondenshow!

Echte werk

Honden in alle maten bij de Amsterdam Winner Show / ANP

Het wordt een firsttimer voor Salvatore, de negen maanden oude Chinese naakthond van hondenfokker Tony Groenendijk. Hij heeft al wel wat puppyshows gelopen, maar zaterdag is het echte werk: de Amsterdam Winner Show in de RAI, het jaarlijkse hondenhoogtepunt voor Tony. „Salvatore verdient het om te winnen”, vertelt hij. Hij komt van een goede Zweedse fokker en heeft een ‘heel mooie huid’, nogal een dingetje bij naakthonden. Elke dag smeert hij hem dan ook in met speciale vitaminecrème, „en dat zie je.”

Geen cat- of dogwalk

Het haar dat hij wél heeft op zijn voeten, kop en staart is ‘sluik en losjes’ en dat is perfect, weet Tony, die zelf ook weleens als keurmeester optreedt. „Krullen doen het niet lekker tijdens shows.” De honden paraderen niet over een cat- of dogwalk, maar gaan ‘de ring in’. Niet om met elkaar te vechten, stelt hij gerust, „maar om mooi te lopen en dat kan Salvatore als geen ander.” Ja, Tony is trots op zijn kleine viervoeter die hij liefkozend een vrolijke frans noemt en die wel wat op hem lijkt, al is Salvatore kleiner en heeft vier ledematen.

In hondenstijl / ANP

Harvey en James

In 2015 deed Tony met zijn Whippets mee

Tony is nu 44 en doet al sinds zijn veertiende mee aan de show. Voorgaande jaren beleefde hij al vele mooie momenten met zijn whippets James die nu ‘met pensioen is’ en Harvey en dit jaar hoopt hij hoge ogen te gooien met zijn Zweedse hondje, dat net als zijn ‘grote broers van een andere moeder’ dol is op blokjes kaas en koekjes, die Tony dan ook altijd bij zich heeft. De magie van de Amsterdam Winner Show is natuurlijk de speciale titel die je kunt winnen, maar ook de saamhorigheid. Al is er onderlinge haat en nijd en piepen mensen soms expres met piepbeestjes om andere honden af te leiden. Je ontmoet ‘hondenmensen’ uit de hele wereld. Ruim 6000 viervoeters uit alle windstreken, van windhond tot terriër en gezelschapshond - daar valt Salvatore onder -, strijden komend weekend om de felbegeerde titels.

Nieuwe vrienden en bekende koppen

Via de Facebookpagina van de show heeft de opgewekte Tony nieuwe vrienden gemaakt die hij zaterdag gaat ontmoeten en elk jaar zijn er weer de bekende koppen - zowel mens als hond - en heerst een sterk ons-kent-hond-gevoel. Net als de honden, drinkt Tony voornamelijk water tijdens de show, „al gaat er altijd een flesje bubbels mee voor na afloop.” Niet voor zijn Salvatore natuurlijk, en met een knipoog: „Hij is nog te jong.” Hij is best een beetje nerveus, bekent de hondenfokker. „Je weet nooit in wat voor bui een hond is.” Aan de voorbereidingen zal het in elk geval niet liggen: hij scrubt hem uitgebreid („dat is cruciaal bij een kale huid”), wast Salvatores witte haren met shampoo en conditioner, waarna hij er met de föhn overheen gaat. Hij topt het af met ‘een wit poedertje’, „zodat het optisch nog witter lijkt.”

Tot in de puntjes

Voor Tony geen wit poeder, maar een bruine spray voor ‘een lekker kleurtje’ en deze dagen gaat hij extra vaak naar FreezeLab, waar hij drie minuten in een cabine van -110 graden verblijft, „dat geeft me zo’n energieboost!” Als altijd gaat hij piekfijn gekleed, dit keer in ‘colbertje van Armani en lakschoenen van Dolce & Gabbana’, iets waar andere baasjes nog een puntje aan kunnen zuigen. „Sommigen zíen eruit...” verklapt hij. „Lopen ze op hun Crocs door de ring, daar is Pipo de Clown nog een fashionista bij.”

Zeer aaibaar / ANP

Hondenelite

Een spleetje tussen de tanden of heel veel moedervlekken zijn dan wel hot in de modellenwereld, maar een hond met drie poten, slechts één bal of een afgebeten oor doen het bij de hondenshows minder goed. Sterker nog: die mochten nooit meedoen met de show van de hondenelite. Goed nieuws voor hen, weet Tony die de onder hondenbezitters geliefde Facebookpagina The Int’l Dogazine beheert, want dit jaar hebben ‘dit soort honden’, samen met ras- en stamboomloze viervoeters een eigen groep waarin ze kunnen strijden om de titel groepswinnaar. „Maar ze kunnen geen kampioen worden.”

(Poedel)prijs

Poedelprijzen zijn er niet, behalve voor de echte poedels dan en als Salvatore wint, krijgt hij een rozet, de titel Jeugd Winner en een dikke knuffel van zijn baasje. Misschien ook wel een echte, „hij mag dan alle speelgoedjes uitzoeken die hij wil!”

BEKIJK OOK


Views

100+

De Noord/Zuidlijn of 3.452.115 e-bikes?

Station Noorderpark. Vanaf 22 juli gaat de Noord/Zuidlijn eindelijk rijden. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

2 UUR

Aankomend weekend is het eindelijk zover. De Noord/Zuidlijn in Amsterdam wordt geopend. Het heeft ‘even’ -15 jaar bouwen- geduurd, maar op 22 juli 2018 zal de metro Noord/Zuidlijn eindelijk gaan rijden.

Startdatum verschoven

In 2003 zijn ze begonnen met de bouw, maar in 2009 werden er verzakkingen bij de Vijzelgracht ontdekt waardoor de aanleg van de lijn flinke vertraging opliep. Oktober 2017 werd als nieuwe startdatum aangehouden, maar dit bleek niet realistisch. De openingsdatum is toen verschoven naar juli 2018. Zaterdag 21 juli vindt er een groot openingsfeest plaats en op zondag 22 juli kun je eindelijk een ritje maken met de Noord/Zuidlijn.


Views

300+

Likeability of 5

Waar wil jij werken?

Foto van 'Metro'

16 JUL 2018

Wil je veel geld gaan verdienen? Of gaat het jou om de korte reistijd in de keuze van een nieuwe baan? We willen graag weten wat jij belangrijk vindt in je werk en in je zoektocht naar een nieuwe baan. Laat het ons weten door de volgende vragen te beantwoorden zodat wij je goed kunnen blijven informeren en inspireren over alles dat met werk en carrière te maken heeft.

Vul hieronder de enquete in.


lol
user_76947f4a960bbf91980d8b56779e611bbeb6c584_avatar

Views

1k+

'Zelfs Ronnie Flex en Famke Louise in Tropenmuseum'

'Zelfs Ronnie Flex en Famke Louise in Tropenmuseum'

Iris Koning (r) en Daphn de Boer bij de foto van Beyoncé als Bollywoodster. / Femmy Weijs

In samenwerking met het Tropenmuseum

GISTEREN

Metro neemt jongeren mee naar het Tropenmuseum. Wat vinden zij van Things That Matter?

Laat jij met je kleding je identiteit zien? Wat betekent taal voor jou? Wat neemt een vluchteling mee om zich thuis te voelen? Allemaal vragen die je meekrijgt bij de vrijdag in het Tropenmuseum in Amsterdam geopende tentoonstelling ’die ertoe doet’: Things That Matter. Tien thema’s van nu (onder meer migratie, klimaat, activisme en geloof) zijn in verhalen, audio, video en foto’s gekoppeld aan pronkstukken van het Tropenmuseum. Metro vroeg de vriendinnen Iris Koning en Daphne de Boer (beiden 22 en uit Amsterdam) mee te gaan voor een beoordeling. Vandaag: Iris.

Beyoncé als Bollywoodster


Views

200+

Coole expo in het Tropenmuseum die ertoe doet

Coole expo in het Tropenmuseum die ertoe doet

Tess van Marken, in de authentieke klederdracht van het schiereiland. / Foto's David Vroom

In samenwerking met het Tropenmuseum

13 JUL 2018

Een tentoonstelling van het Tropenmuseum, opgezet aan de hand van tien maatschappelijke onderwerpen van nu, opent vrijdag 13 juli de deuren. Gaaaaap? Integendeel, zo zag Metro bij Things That Matter alvast.

Hoe laten mensen met kleding zien dat ze trots zijn op waar ze vandaan komen? Welke ingrijpende gevolgen heeft de klimaatverandering nou echt? Wat neemt iemand die op de vlucht slaat eigenlijk mee om zich thuis te voelen?

Pareltjes uit de collectie


Views

900+

Nieuwe burgemeester voor Amsterdam. / ANP

Femke Halsema aan de slag als burgemeester Amsterdam

Portret van Femke Halsema, de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam en de eerste GroenLinks-politicus in die functie. Ze volgt Eberhard van der Laan op, die in oktober vorig jaar overleed. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

12 JUL 2018

Femke Halsema wordt donderdag beëdigd door de commissaris van de koning van Noord-Hollland, Johan Remkes, tijdens een buitengewone raadsvergadering. De voormalig GroenLinks-leider volgt Eberhard van der Laan op, die in oktober overleed aan longkanker.

Geheime vergadering

Tijdens dezelfde vergadering neemt waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen afscheid. Hij vervulde de functie sinds december, zodat de nieuwe gemeenteraad na de verkiezingen een profiel kon opstellen voor de nieuwe eerste burger.


Views

500+

Likeability of 5

Amsterdam krijgt eerste 'gezonde trekmuur' van NL

Ben je klaar met kroketten en frikandellen uit de muur? Bij de Health Food Wall haal je bietenburgers, zoete aardappel en quinoa uit de muur. Foto: Instagram @healthfoodwall

Foto van 'Lisa Vermeij'

11 JUL 2018

Vanaf eind augustus kun je in Amsterdam bietenburgers en couscous,- quinoa en zoete aardappelsalades uit de muur trekken. De 26-jarige onderneemster en vegetarisch chef Anouk Snelders opent in de hoofdstad de Health Food Wall.

,,Ik kwam op het idee toen ik in Amerika studeerde. Zo ontdekte ik dat het concept van een ‘trekmuur’ eigenlijk een oud Amerikaans concept is. Ik vroeg me af waarom we in Nederland nog geen muur hadden met gezonde maaltijden," zegt de oprichter van de 'gezonde trekmuur' aan Metro.

Terug in Nederland ging Anouk Voeding en Dietiek studeren en werkte ze als chef bij verschillende restaurants. Ondertussen werkte ze aan haar plan voor een een lunchroom met bijbehorende 'gezonde trekmuur’


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

2k+

Vernieler Israëlische eettent niet terug de cel in

De man die verdacht wordt van het vernielen van de ruiten van het koosjer restaurant HaCarmel in Amsterdam is door de rechtbank veroordeeld tot tien weken cel, waarvan vier weken voorwaardelijk. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

11 JUL 2018

De 29-jarige Palestijns-Syrische vluchteling Saleh A. (29) is veroordeeld tot zes weken onvoorwaardelijke celstraf. Dat betektent dat hij niet de cel in hoeft, want hij heeft 52 dagen in voorarrest gezeten. Dat heeft de rechter in Amsterdam woensdag bepaald. De rechter achtte bewezen dat A. op 7 december vorig jaar de ruiten insloeg van het Israëlisch-koosjere restaurant HaCarmel in de hoofdstad, onder het roepen van 'Allahu akbar'. A. zwaaide daarbij met een Palestijnse vlag en nam een Israëlische vlag mee.

Psychiatrisch laten behandelen

Verder legde de rechter vier weken voorwaardelijk op, met als voorwaarde dat A. zich psychiatrisch laat behandelen en dat hij begeleid gaat wonen. En voor de duur van twee jaar mag A. niet binnen een straal van 100 meter van HaCarmel komen. De straf valt wat lichter uit dan de eis van de officier. Die had 52 dagen onvoorwaardelijke celstraf geëist en drie maanden voorwaardelijk.


Views

300+

Little Steven in Amsterdam bij Hard Rock Cafe

Foto van 'metronieuws'

5 JUL 2018

Little Steven zet donderdagavond 5 juli het Hard Rock Cafe Amsterdam op zijn kop met zijn Underground Garage Dance Party.

De Underground Garage Dance Party begint om 19.00 uur in het café aan het Max Euweplein en is gratis toegankelijk. Little Steven draait muziek en verteld daarbij anekdotes, maar tussendoor beantwoordt hij ook vragen van fans of gaat met ze op de foto.

Little Steven is een van de oprichters en bandlid van Bruce Springsteens E Street Band en scoorde ook diverse hits zoals ‘Forever’ met zijn eigen band ‘Little Steven and the Disciples of Soul’. Nu heeft hij na vijftien jaar een nieuw album uit met de titel Soulfire.


Views

300+

Hijskraan slaat door ramen conservatorium Amsterdam

Een hijskraan heeft dinsdagochtend flinke schade aangericht aan het conservatorium van Amsterdam op het Oosterdokseiland. Foto Oosterdokseiland ter illustratie: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

3 JUL 2018

Oops, een ongeluk zit in een klein hoekje. Een hijskraan heeft dinsdagochtend flinke schade aangericht aan het conservatorium van Amsterdam op het Oosterdokseiland. De hijskraan sloeg door het gebouw heen.

Geen gewonden

Volgens getuigen heeft de machinist van de hijskraan een verkeerde draai gemaakt, meldt AT5. Hierdoor raakte de kraan de hoek van het gebouw, waardoor een aantal ramen werden stuk geslagen. Het glas kwam in grote stukken naar beneden, maar gelukkig zijn er geen gewonden gevallen.


Views

1k+

Wat zien de jongeren graag anders in Amsterdam?

Femke Halsema is de nieuwe burgemeester van Amsterdam / Mischa Schoemaker| ANP

Foto van 'Damla Kaygusuz'

29 JUN 2018

Amsterdam heeft haar nieuwe burgemeester gevonden in Femke Halsema van GroenLinks. Wat zien jongeren graag anders in het Amsterdam van Halsema? Metro vroeg het hen.

Opkomen

De stad Amsterdam telde in 2016 ongeveer 840 duizend inwoners. Daar zitten ook mensen bij die het moeilijk hebben. Laura Vonk ziet graag dat deze mensen beter worden geholpen. „Ik hoop dat we kunnen opkomen voor mensen die het moeilijk hebben, door bijvoorbeeld de huur te verlagen.” Vonk is niet de enige die graag lagere huurprijzen ziet, ook Hugo Vennik denkt er zo over. „Er mogen wel meer sociale woningen komen in Amsterdam. Als student kom je er bijna niet in namelijk.”


Views

2k+

Pelikaan ontsnapt uit Artis

Een groep pelikanen in Artis. / ANP

Foto van 'metronieuws'

29 JUN 2018

Het is vrijdagochtend een pelikaan gelukt om te ontsnappen uit dierentuin Artis in Amsterdam. De pelikaan is inmiddels al gespot in het Entrepotdok naast Artis en in de Sarphatistraat.

Kortwieken

Het dier ging er net voordat het werd gekortwiekt vandoor, vertelt een woordvoerder van Artis aan Het Parool. Het kortwieken - het knippen van een deel van de veren - gebeurt ieder jaar. Maar dit jaar was Artis er iets later mee dan normaal gesproken, vanwege het broedseizoen.


Views

1k+

Amsterdam stijgt op lijstje van duurste steden. / ANP

Amsterdam stijgt op lijstje van duurste steden

De omgeving van de negen straatjes in Amsterdam. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

26 JUN 2018

Amsterdam is flink gestegen op de lijst van duurste steden voor expats. De hoofdstad bekleedt de vijftigste plaats op de ranglijst van adviesbureau Mercer en is daarmee 35 plaatsen gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Sterke euro

Het adviesbureau kijkt voor het opstellen naar de lijst naar factoren als kosten voor eten, uitgaan en vermaak, maar ook naar huurprijzen. Het zijn dan ook de sterk gestegen huurprijzen waar Amsterdam zijn opmars aan te danken heeft.


Views

500+

Hond gestolen voor supermarkt in Amsterdam

Foto van 'Lisa Vermeij'

25 JUN 2018

De politie in Amsterdam is op zoek naar een 'hondendief' die zondagavond de hond Mazzel heeft meegenomen voor de ingang van een supermarkt.

,,Op zondag 24 juni 2018 rond 21.30 uur is er op het #Haarlemmerplein voor de deur van Albert Heijn een hond gestolen. Het gaat om een kruising labrador/rottweiler en hij staat op de foto bij dit bericht," staat er bij het Facebook-bericht van de Politie Amsterdam Centrum-Jordaan.


Views

3k+

Richard Z. verdachte beschieting pand Panorama

Richard Z. verdachte beschieting pand Panorama

Voorbijgangers kijken naar pand Panorama / ANP

Foto van 'metronieuws'

22 JUN 2018

Crimineel Richard Z. wordt verdacht van het met een raketwerper beschieten van het pand van tijdschrift Panorama.

Vrijdagmorgen opgepakt

Richard Z. werd vrijdagmorgen in zijn woning in Woerden opgepakt. Hij zit inmiddels in beperking en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. De politie wil verder nog niets kwijt over het incident.


Views

2k+

Pand Playboy en Grazia beschoten met raketwerper

Pand Playboy en Grazia beschoten met raketwerper

Forensisch onderzoek op de plek waar het kantoorpand is beschoten. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

22 JUN 2018

Een kantoorpand in de Amsterdamse wijk Sloterdijk is donderdagavond beschoten met een antitankwapen. Dat is een soort raketwerper die speciaal bedoeld is om tanks te kunnen neerschieten.

In het kantoorpand in Amsterdam-West zit onder meer Pijper Media. Dat is de uitgever van bladen als Panorama en Nieuwe Revu. Het is niet bekend of de actie ook tegen een van deze media was gericht.

Schade


Views

1k+

26-jarige Amsterdamse Joris vermist na bezoek café

Joris Lenselink is sinds vrijdagavond 23.00 vermist.

Foto van 'Lisa Vermeij'

17 JUN 2018

In Amsterdam wordt met man en macht gezocht naar een 26-jarige Amsterdammer die sinds vrijdagavond wordt vermist. Joris Lenselink kwam niet thuis na een borrel in een café in de Jodenbreestraat. Hij werd voor het laatst gezien door collega's toen hij daar op zijn fiets wegreed.

Overal gezocht


Views

5k+

Hard Rock Cafe: legendarische burger voor 71 cent

Hard Rock Cafe: legendarische burger voor 71 cent

Claire Skudder: Elk jaar een groot verjaardagsfeest in Hard Rock Cafe Amsterdam.

Foto van 'Erik Jonk'

12 JUN 2018

Er zijn bedrijven die van een 50-jarig bestaan een hele happening maken. Dat gebeurt bij alle Hard Rock Cafe’s in de wereld over drie jaar op zeker, maar de restaurants grijpen elke verjaardag aan om een feestje te bouwen. Zo ook aan het Max Euweplein in Amsterdam, waar donderdag de internationale birthday nummer 47 wordt gevierd. In de hoofdstad bestaat het Hard Rock Cafe nu 19 jaar. Claire Skudder is er als senior marketing en sales manager vanaf de eerste dag bij.

Van harte met jullie 47e.

Dankjewel, dankjewel.


Views

1k+

Sollicitatiebrief Rob Oudkerk openbaar.  / ANP

Rob Oudkerk wil burgemeester Amsterdam worden

De Amsterdamse oud-wethouder Rob Oudkerk. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

6 JUN 2018

De vacature voor het burgemeesterschap van Amsterdam werd onlangs weer opengezet wegens een gebrek aan geschikte kandidaten. Woensdag blijkt dat nu ook oud-PvdA-politicus Rob Oudkerk gesolliciteerd heeft naar de functie van burgemeester van de hoofdstad.

Transparante procedure

Oudkerk stuurde, geheel in lijn met de transparante procedure, zijn sollicitatiebrief naar Het Parool. De voormalig politicus verloor in 2004 zijn baan als wethouder van Amsterdam door het uitlekken van zijn bezoek aan een prostituee en zijn drugsgebruik.


Views

3k+

Nieuwe campagne tegen overlast toeristen Amsterdam

Nieuwe campagne tegen overlast toeristen Amsterdam

Toeristen in Amsterdam Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

29 MEI 2018

Amsterdam wil jonge toeristen door middel van een nieuwe campagne confronteren met ontoelaatbaar gedrag als wildplassen, lawaai maken en dronkenschap.

Project Enjoy & Respect houdt het tolerante karakter van Amsterdam in het achterhoofd: je bent vrij om te doen wat je wilt, maar behandel elkaar en de stad met respect. Zo niet, dan moet je betalen.

Geld betalen


Views

2k+