Tony en Salvatore klaar voor grootste hondenshow

Tony is gek op zijn vrolijke frans, de Chinese naakthond Salvatore

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

7 DEC 2017

Huid gescrubd, tandjes gepoetst en een wit poedertje om af te toppen: Salvatore is er klaar voor, net als zijn baasje Tony Groenendijk die ook dit jaar weer strak in het pak present is bij ’s lands grootste hondenshow!

Echte werk

Honden in alle maten bij de Amsterdam Winner Show / ANP

Het wordt een firsttimer voor Salvatore, de negen maanden oude Chinese naakthond van hondenfokker Tony Groenendijk. Hij heeft al wel wat puppyshows gelopen, maar zaterdag is het echte werk: de Amsterdam Winner Show in de RAI, het jaarlijkse hondenhoogtepunt voor Tony. „Salvatore verdient het om te winnen”, vertelt hij. Hij komt van een goede Zweedse fokker en heeft een ‘heel mooie huid’, nogal een dingetje bij naakthonden. Elke dag smeert hij hem dan ook in met speciale vitaminecrème, „en dat zie je.”

Geen cat- of dogwalk

Het haar dat hij wél heeft op zijn voeten, kop en staart is ‘sluik en losjes’ en dat is perfect, weet Tony, die zelf ook weleens als keurmeester optreedt. „Krullen doen het niet lekker tijdens shows.” De honden paraderen niet over een cat- of dogwalk, maar gaan ‘de ring in’. Niet om met elkaar te vechten, stelt hij gerust, „maar om mooi te lopen en dat kan Salvatore als geen ander.” Ja, Tony is trots op zijn kleine viervoeter die hij liefkozend een vrolijke frans noemt en die wel wat op hem lijkt, al is Salvatore kleiner en heeft vier ledematen.

In hondenstijl / ANP

Harvey en James

In 2015 deed Tony met zijn Whippets mee

Tony is nu 44 en doet al sinds zijn veertiende mee aan de show. Voorgaande jaren beleefde hij al vele mooie momenten met zijn whippets James die nu ‘met pensioen is’ en Harvey en dit jaar hoopt hij hoge ogen te gooien met zijn Zweedse hondje, dat net als zijn ‘grote broers van een andere moeder’ dol is op blokjes kaas en koekjes, die Tony dan ook altijd bij zich heeft. De magie van de Amsterdam Winner Show is natuurlijk de speciale titel die je kunt winnen, maar ook de saamhorigheid. Al is er onderlinge haat en nijd en piepen mensen soms expres met piepbeestjes om andere honden af te leiden. Je ontmoet ‘hondenmensen’ uit de hele wereld. Ruim 6000 viervoeters uit alle windstreken, van windhond tot terriër en gezelschapshond - daar valt Salvatore onder -, strijden komend weekend om de felbegeerde titels.

Nieuwe vrienden en bekende koppen

Via de Facebookpagina van de show heeft de opgewekte Tony nieuwe vrienden gemaakt die hij zaterdag gaat ontmoeten en elk jaar zijn er weer de bekende koppen - zowel mens als hond - en heerst een sterk ons-kent-hond-gevoel. Net als de honden, drinkt Tony voornamelijk water tijdens de show, „al gaat er altijd een flesje bubbels mee voor na afloop.” Niet voor zijn Salvatore natuurlijk, en met een knipoog: „Hij is nog te jong.” Hij is best een beetje nerveus, bekent de hondenfokker. „Je weet nooit in wat voor bui een hond is.” Aan de voorbereidingen zal het in elk geval niet liggen: hij scrubt hem uitgebreid („dat is cruciaal bij een kale huid”), wast Salvatores witte haren met shampoo en conditioner, waarna hij er met de föhn overheen gaat. Hij topt het af met ‘een wit poedertje’, „zodat het optisch nog witter lijkt.”

Tot in de puntjes

Voor Tony geen wit poeder, maar een bruine spray voor ‘een lekker kleurtje’ en deze dagen gaat hij extra vaak naar FreezeLab, waar hij drie minuten in een cabine van -110 graden verblijft, „dat geeft me zo’n energieboost!” Als altijd gaat hij piekfijn gekleed, dit keer in ‘colbertje van Armani en lakschoenen van Dolce & Gabbana’, iets waar andere baasjes nog een puntje aan kunnen zuigen. „Sommigen zíen eruit...” verklapt hij. „Lopen ze op hun Crocs door de ring, daar is Pipo de Clown nog een fashionista bij.”

Zeer aaibaar / ANP

Hondenelite

Een spleetje tussen de tanden of heel veel moedervlekken zijn dan wel hot in de modellenwereld, maar een hond met drie poten, slechts één bal of een afgebeten oor doen het bij de hondenshows minder goed. Sterker nog: die mochten nooit meedoen met de show van de hondenelite. Goed nieuws voor hen, weet Tony die de onder hondenbezitters geliefde Facebookpagina The Int’l Dogazine beheert, want dit jaar hebben ‘dit soort honden’, samen met ras- en stamboomloze viervoeters een eigen groep waarin ze kunnen strijden om de titel groepswinnaar. „Maar ze kunnen geen kampioen worden.”

(Poedel)prijs

Poedelprijzen zijn er niet, behalve voor de echte poedels dan en als Salvatore wint, krijgt hij een rozet, de titel Jeugd Winner en een dikke knuffel van zijn baasje. Misschien ook wel een echte, „hij mag dan alle speelgoedjes uitzoeken die hij wil!”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

24

Likeability of 5

Amsterdam mag snorfiets naar rijbaan verplaatsen

De snorfiets gaat van het fietspad verdwijnen en zonder helm rijden mag niet meer. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

14 DEC 2017

Amsterdammers met een snorfiets moeten binnenkort naar de rijbaan verplaatsen. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor een maatregel die ervoor zorgt dat snorfietsen en snorscooters in de gemeente Amsterdam naar de rijbaan vertrekken en van het fietspad af gaan.

Helmplicht

Eigenaar Hacarmel: Regelmatig een Hitlergroet

De ruiten van Hacarmel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

8 DEC 2017

De eigenaar van het Israëlische restaurant Hacarmel Kosher in Amsterdam en zijn zaak zijn wel vaker het slachtoffer van antisemitisme, zei hij donderdagavond in een uitzending van Jinek waar hij te gast was. Donderdag verschenen beelden online waarop te zien is dat een man met een Palestijnse vlag en een honkbalknuppel zijn voorgevel aan gort sloeg.

Sociale controle

Films, feestjes en flesjes ploppen in oud snijlab

Nét een filmposter: LAB 111 directeur Tobias de Jong (r) en filmprogrammeur Tom Ooms / Femmy Weijs

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

8 DEC 2017

LAB 111 zit op nummer 111, heeft 111 bioscoopstoelen (plus 1 kapotte) en waar nu het scherm is, werden vroeger mensen versneden. Deze maand bestaan ze een jaar en dat wordt gevierd met een feest vol muziek, beugelflessen, film en een heel bijzondere Twister.

Facebook Strangelove

Je weet dat je een Nederlander bent als je...

... in het bezit bent van een kaasschaaf

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

6 DEC 2017

Canadese Amsterdammer Colleen Geske raakt niet uitverwonderd over die weird wonderful Dutchies en schrijft alles op, van vrijmibo tot het iédereen feliciteren op een verjaardag met de jarige en Koningsdag als veler lievelingsdag, tenzij het in een weekend valt.

5 x beestachtig leuk slash lekker in Amsterdam!

Zebra is zaterdag vast ook weer van de party / Facebook: Don't Feed The Animals

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

30 NOV 2017

Wat is Amsterdam zonder dieren, de muizen in je huis en ratten op station Sloterdijk even daargelaten? Je vindt de leukste exemplaren op de dansvloer, in de tuin, op je bord en natuurlijk op social media.

Don't Feed The Animals

Oh Oh Amsterdam: Rode rozen van Ahmed

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

29 NOV 2017

Metro's Iris Hermans neemt je mee in haar Amsterdam, waar van alles in voorbij komt. Van Chinese massagesalon tot het stiekem begraven van cavia’s en spannende afters. En alles ertussenin.

MVG

VOUW- en wauweffect tijdens Amsterdam Light Festival

Stadstaren heet het lichtkunstwerk van VOUW en beeldt de stadskaart uit, in led-verlichting

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

29 NOV 2017

De jongens van VOUW trotseren regen, rondvaartboot en kou en hangen de hele dag boven de Herengracht, zo vlak voor het Amsterdam Light Festival.

De VOUW'ers doen alles zelf en met z'n allen, van ontwerptekening tot uitvoering