Daisy Heyer
Daisy Heyer Entertainment 7 sep 2018
Leestijd: 4 minuten

Het leven van een dj? Dat gaat niet over rozen

Leven als dj: het blijkt nog niet zo’n pretje als iedereen denkt. Vrijdag werd bekend dat dj Hardwell (voorlopig) zijn draaitafels in de wilgen hangt en hij is lang niet de eerste dj die (tijdelijk) een break neemt.

Weinig slaap, slecht eten en tijdzonestress

Geregeld heeft Metro interviews met dj’s uit binnen en buitenland en altijd blijkt dat ze het werk fantastisch vinden, maar grote moeite hebben met het vele reizen en het lang weg zijn van familie. Het constant in verschillende tijdzones zijn, onregelmatig eten en slapen doet iets met een mens blijkt. En dat weten dj’s maar al te goed, misschien zelfs wel als de beste.

Waar je als zangeres of muzikant vaak nog per continent reizen maakt, vliegen dj’s soms in een paar dagen tijd de hele wereld drie keer over om op de belangrijkste festivals van het jaar te kunnen performen.

‘vergelijkbaar met een shot coke’

„Tuurlijk, soms ben je helemaal klaar met het van huis zijn, het reizen, je kinderen missen, de security-checks op Schiphol…” legt Armin van Buuren in een interview met Metro kortgeleden nog uit. In 2014 gaf hij in een interview met Veronica Magazine aan dat ook hij één keer tegen een burn-out aan zat

Toen bezocht hij een coach. "Het doet echt iets met je als je zo veel aandacht krijgt en zo veel succes hebt. Als ik op een podium sta, komt er endorfine vrij. Daar krijg ik een kick van. Die endorfine kun je vergelijken met een shot coke. Ik weet dat ik verslaafd ben aan de rush van het optreden. Daar moet ik goed mee om zien te gaan."

Meer collega’s

Waarschijnlijk een herkenbare opmerking voor dj Headhunterz, blijkt uit een filmpje dat hij in 2016 op YouTube plaatste. In het filmpje komt hij net terug van een optreden, waarna hij behoorlijk van de kaart lijkt.

Ook dj Nicky Romero was openhartig over zijn burn-out in het verleden. Hij vertelde daarover in 2015 bij RTL Late Night, waar hij aan gaf dat hij door het vele reizen last kreeg van uitputtingsverschijnselen en angstaanvallen. „Je wilt altijd het allerbeste van jezelf geven. Mensen in de media hebben te maken met een groot publiek en veel meningen. Als je daar gevoelig voor bent kun je kritiek heel zwaar opnemen. Daarnaast moeten we veel reizen. Wij zitten continu in een vliegtuig, doen tijdens een druk jaar zo 160, 170 shows per jaar. Dan zit je om de dag in een vliegtuig.”

Omdat hij zo moe was en er ook vermoeid uit zag, schreven sommige media destijds dat Nicky aan de cocaïne zat, maar daar was volgens hem niets van waar. „Die mensen moesten eens weten wat voor schade ze daarmee veroorzaken. Ik had daar toen echt last van, want ik zag er dus blijkbaar slecht uit. Het zou mij nu niet meer boeien, maar ik zat niet aan de drugs. Ik heb nooit aan de drugs gezeten. Ik leefde een heel gezond leven, alleen ik was gewoon opgebrand en dan is dat best wel heel pijnlijk als je zulke dingen leest.”

Hardwell ging al een keer ‘out’

Het is trouwens ook niet de eerste keer dat Hardwell er mee uitscheidt. Eind 2012 kampte de dj met een burn-out. „Ik kon het amper geloven. 25 was ik pas, maar ik lag er echt helemaal af. Ik deed weken niets anders dan slapen en op de bank hangen. Mijn telefoon nam ik niet meer op. Depressief is een te groot woord, maar ik was wel echt down. Ik vond even helemaal niets meer leuk”, zei hij in een interview in 2016 tegen het AD.

Nu kiest de dj er dus voor om even helemaal rust te nemen en met het oog op zijn collega’s, zijn eerdere burn out en het recent overlijden van collega-dj Avicii lijkt dat voor velen een wijs besluit. „Groot gelijk, je hebt gezien wat er met collega’s gebeurd is die te lang door gingen. Op tijd rust pakken, heel belangrijk”, zegt Metrolezeres Marie-Louise Trommelen en ook veel anderen menen dat Robbert van de Corput (zoals de dj echt heet) een juiste beslissing heeft gemaakt. ,,Tijd kun je niet kopen. Lekker genieten van je vrienden en familie!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.