Redactie Metro
Redactie Metro Tech 18 dec 2023
Leestijd: 1 minuut

Privacywaakhond: risico’s AI nemen toe, deltaplan nodig

Er moet een deltaplan komen voor algoritmes en kunstmatige intelligentie (AI), zodat de overheid, bedrijven en burgers die verantwoord kunnen gebruiken. Daarvoor pleit de Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens de privacywaakhond nemen de risico’s van AI en algoritmes toe en is het van groot belang om daar meer grip op te hebben.

„Hoe meer AI en algoritmes worden ingezet in de samenleving, hoe meer incidenten plaatsvinden”, zegt voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens. Als voorbeeld noemt hij foute adviezen van chatbots, gezichtsherkenningssystemen die minder goed werken voor mensen van kleur of scanauto’s van de gemeente die niet goed werken.

Vooral de opkomst van generatieve AI, waarmee mensen zelf teksten of beelden kunnen genereren, kan risico’s met zich meebrengen, aldus de waakhond. „Desinformatie, manipulatie en discriminatie zijn risico’s die om aandacht vragen.”

Veelvuldig

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens moeten mensen zich beter bewust zijn van de werking en risico’s van AI, waarmee vrijwel iedereen volgens de toezichthouder in de nabije toekomst „veelvuldig” mee in aanraking zal komen.

„De inzet van AI en algoritmes kan bijdragen aan duurzame welvaart en welzijn”, zegt Wolfsen. „En het is mogelijk om dit op zo’n manier te doen dat grondrechten goed beschermd zijn. Maar incidenten schaden wel het vertrouwen. Daarom zijn goede regelgeving en robuust toezicht noodzakelijke voorwaarden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties