Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Tech 20 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Instagram zet in op Twitter-rivaal en verschijnt mogelijk sneller dan je denkt

Heb je Instagram wel een beetje uitgespeeld? Dan kun je sneller dan je denkt terecht op de nieuwe berichten-app van het sociale media-platform. Dan moet je het wel doen met een soort rivaal van Twitter – wat vooral zal draaien om tekstberichten, en niet om foto’s en video’s.

Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat de nieuwe app van Instagram mogelijk volgende maand al uitgebracht wordt.

Nieuwe app van Instagram

Het Amerikaanse Instagram, onderdeel van Facebook-moederconcern Meta Platforms, is het project momenteel aan het testen met beroemdheden en influencers. Dat hebben mensen die bekend zijn met de zaak laten weten. Volgens een van de bronnen is de nieuwe Twitter-rivaal al maanden in het geheim beschikbaar voor een select groepje ontwikkelaars.

De nieuwe berichtendienst zou een zelfstandige app worden, los van foto- en filmpjesapp Instagram dus. Gebruikers zouden hun Instagram-account en later mogelijk ook hun profiel op Twitter-concurrent Mastodon wel kunnen koppelen aan het nieuwe platform.

Twitter-rivaal

Woordvoerders van Instagram reageerden tegenover Bloomberg niet direct op vragen. Moederbedrijf Meta heeft eerder dit jaar al toegegeven dat het werkte aan een eigen Twitter-rivaal. Volgens Meta, dat ook het concern is achter WhatsApp, ging het om een „sociaal netwerk voor het delen van tekstupdates.” Meta gaf ook aan te geloven „dat er een kans is voor een aparte ruimte waar contentmakers en publieke figuren updates over hun interesses kunnen delen.”

Waarschijnlijk ziet de onderneming een gat in de markt door de chaotische situatie bij Twitter sinds Elon Musk dat bedrijf vorig jaar heeft overgenomen. Het is bekend dat sommige gebruikers en ook adverteerders op zoek zijn gegaan naar alternatieven omdat ze het beleid van Musk niet zien zitten. Musk wil van Twitter een bolwerk van vrijheid van meningsuiting maken. Critici zijn echter bang dat haatzaaiende taal door zijn ingrijpen makkelijker verspreid kan worden.

Influencers nog steeds in overtreding met reclame: zoveel boetes tot nu toe

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.