Raymon Mens
Raymon Mens Tech 25 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Kogel door de kerk: Twitter komt in handen van Tesla-baas Elon Musk

De kogel is door de kerk. Twitter is akkoord met de overname van het platform door Tesla-topman Elon Musk. De rijkste man op aarde telt zo’n 44 miljard dollar (41 miljard euro) neer voor het sociale netwerk. Hij gaat het bedrijf van de beurs halen.

De aandeelhouders krijgen 54,20 dollar per aandeel en vonden dat eerder deze maand al prima. Nu is er ook instemming van de directie van Twitter. Dat is opmerkelijk, want eerder tuigde het sociale netwerk nog een beschermingswal op om Musk op afstand te houden.

Elon Musk heeft wilde plannen met Twitter

Musk is zelf ook fervent twitteraar. Dat heeft hem eerder in de problemen gebracht met autoriteiten, omdat hij met zijn tweets over Tesla grote koersschommelingen veroorzaakte. De laatste tijd uitte hij verschillende malen felle kritiek op Twitter. Zo hekelde Musk de algoritmen die het platform gebruikt en vond hij dat veel accounts vol zouden staan met allerlei spam. Hij suggereerde ook dat cijfers over gebruikersaantallen werden opgeblazen door zogenoemde bots. Dat wil hij allemaal oplossen.

De Tesla-oprichter heeft zijn plannen met het platform niet onder stoelen of banken gestoken. Hij wil Twitter nieuwe functies geven en de gebruikte algoritmes openbaar maken. In een juichend persbericht zegt de Tesla-topman dat hij Twitter „beter dan ooit” wil maken. Hij hoopt het vertrouwen in het sociale netwerk te vergroten door iedereen die dat wil zich te laten verifiëren, oftewel een blauw vinkje geven.

https://twitter.com/elonmusk/status/1518623997054918657

‘Vrijheid van meningsuiting is grootste goed’

Musk doet de overname omdat hij Twitter ziet als een „publiek dorpsplein” en het als zijn roeping ziet om dit zo te houden. Hij omschrijft vrijheid van meningsuiting als „het fundament van een functionerende democratie” en noemt het „van vitaal belang voor de toekomst van de mensheid”. Of dit wil zeggen dat Donald Trump terug op Twitter komt is nog niet bevestigd, maar lijkt logisch. Momenteel is ook het account van politicus Geert Wilders tijdelijk geblokkeerd.

https://twitter.com/raymondmens/status/1518671603684585475

De aandeelhouders van Twitter moeten nog toestemming geven en ook is er nog goedkeuring van regelgevende instanties nodig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.