Anke Horstman
Anke Horstman Tech 1 jul 2019 / 05:26 uur

Vanaf vandaag: handsfree op de fiets!

We wisten al een tijd dat het eraan zat te komen, maar vanaf vandaag is het dan ook echt officieel: je mag niet meer bellen, appen of internetten op de fiets. Handsfree op de tweewieler dus. Wie de regel overtreedt, riskeert een boete van 95 euro.

Geen smartphone, dan maar met tablet?

Wie slim denkt te zijn om dan maar de tablet mee te nemen op de fiets, komt bedrogen uit. De aangepaste handsfree regel gaat namelijk verder dan dat. Per 1 juli is elk ‘mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking’ die ‘bestuurders van een voertuig tijdens het rijden vasthouden’ verboden.

Je mag dus geen mobiele telefoons, tablets of andere elektronica vasthouden tijdens het fietsen. Handsfree mag dus wel (mits je geen gevaarlijke situaties veroorzaakt voor anderen). En eigenlijk zijn daar ook prima oplossingen voor.

  • Belletjes aannemen met je bluetooth in-ears
  • Google Assistant op je headset gebruiken
  • Smartphone mount – een elastiek om je smartphone aan het stuur te bevestigen

MONO op de fiets

Ben je toch bang voor de verleiding? Eerder kon je al een aantal ‘handige’ trucjes zien, hoe je focus kunt houden in het verkeer. Hier volgen ze nog eens (onder de video staat de geschreven versie).

  • Installeer de TextDrive-app en zet ‘m aan net vóórdat je op de fiets stapt. Je wordt dan niet gestoord onderweg.
  • Vliegtuigstand (inkoppertje!) – wel zelf aan denken voordat je op de fiets stapt.
  • Automessage versturen – je moet wel even van de fiets stappen als je zo’n message wilt versturen, want al rijdend, mag je niet met je vingers aan het scherm komen.

Klik hier voor meer tips en trucs.

Over TechGirl

TechGirl.nl is dé technologiewebsite voor vrouwen, gemaakt door Anke Horstman. TechGirl ontstond in 2012 als tegenreactie op de vele tech-websites die vooral op mannen zijn gericht, en is het bewijs dat een tech-website voor vrouwen echt niet hoeft te betekenen dat elke smartphone roze moet zijn, maar dat er zeker aandacht is voor style. Hier vind je alles over technologie, media en lifestyle. #techgirl: het nieuwe #fitgirl. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Vanaf vandaag: handsfree op de fiets!
Sluiten