Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 16 feb 2019 / 17:04 uur

Verborgen foto’s van vrouwen op Facebook zichtbaar

De verborgen foto’s van mensen toch kunnen zien. Dat klinkt al niet als de meest privacy-vriendelijke functie van Facebook. Echter blijkt dat het alleen maar mogelijk is bij vrouwen en niet bij mannen.

Doodsimpel

Een ethische hacker uit België stelt de functie hebben ontdekt. En het is niet dat je daarvoor iets heel technisch moet kunnen. Het invoeren van een paar simpele woorden is genoeg om ze gewoon te zien.

Wie in de zoekbalk ‘Photos of my female friends’ invoert, krijgt zonder problemen alle foto’s van zijn vrouwelijke Facebook-vrienden te zien, ook al zijn ze verborgen. Wanneer je female door male vervangt, heb je niet per se zicht op de foto’s van je mannelijke vrienden.

Volgens Facebook gaat het om een bug en wordt er hard aan gewerkt om die zo snel mogelijk te herstellen. Toch heeft het nieuws over de zoekfunctie zich al ruim verspreid en vele tongen losgemaakt.

Graph Search

Volgens de hacker van dienst, Inti De Ceukelaire, is dit een uitloper van de functie Graph Search. „In 2013 hebben ze dat uitgerold, waarmee je héél gedetailleerd dingen kon zoeken: bijvoorbeeld een lijst van al je vrienden in de buurt die Donald Trump liken”, zo zegt hij tegenover De Telegraaf.

Forse kritiek leidde ertoe dat Facebook de functie offline stelde te hallen, maar blijkbaar is dat niet volledig gebeurd. „Die zoekfunctie is weggehaald uit hun user interface, maar bestaat nog wel. En hij werkt nog, op de achtergrond. Je moet alleen weten hoe. Facebook geeft een vals gevoel van privacy. Foto’s kunnen nooit écht verborgen worden. Ze moeten daadwerkelijk worden verwijderd.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verborgen foto’s van vrouwen op Facebook zichtbaar
Sluiten