Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 5 nov 2018 / 12:49 uur

Luchtmacht gaat stappen nemen met drones en tech

De Koninklijke Luchtmacht moet innoveren op technisch gebied en meer geautomatiseerd worden. Dus gaan ze meer gebruik maken van drones en slimme wapens. De focus zal minder komen te liggen op de ‘traditionele’ wapens, zoals tanks.

Dit staat in het visiedocument van de Koninklijke Landmacht dat maandag wordt gepresenteerd. ,,Om in de toekomst beslissend te kunnen zijn, moet de Landmacht in staat zijn om mee te bewegen met alle sociale, geopolitieke, demografische en technologische ontwikkelingen”, zo bevestigt een woordvoerder tegenover De Telegraaf.

Een dergelijke innovatie is nodig willen we ons mannetje staan, indien nodig. ,,Door de komst van drones en steeds gevoeligere sensoren kan onze tegenstander steeds beter en verder kijken en ons sneller treffen", stelt commandant landstrijdkrachten Leo Beule. ,,Dat moeten wij ook kunnen. Sterker nog, we moeten er beter in worden."

Geen zelfvurende wapens

Dus gaat er meer geïnvesteerd in onderzoek naar het gebruik van geautomatiseerde systemen en robotica. Hierbij gaat het tot nu toe dus nog vooral om experimenten. De drones worden vooral gebruikt als ondersteuning van bijvoorbeeld de troepen op de grond om die snel te kunnen detecteren en te helpen. ,,Er is geen sprake van experimenten met zelfvurende autonome wapensystemen waar geen mens bij aan te pas komt", zo stelt de woordvoerder.

Ook moet de technologie – denk aan nieuwe analysetechnieken en kunstmatige intelligentie – gaan helpen bij bijvoorbeeld informatieverwerking. ,,Denk maar aan alle digitale informatie die er beschikbaar is, live te volgen via smartphones. Combineer dit met een veelvoud aan sensoren, zoals drones, overvliegende F35’s en robots, en je kan je voorstellen dat er een enorme hoeveelheid informatie beschikbaar is."

Wanneer de technologieën precies hun intrede doen, blijft onduidelijk, omdat de Lucht en Landmacht ,,niet van de ene op de andere dag veranderen." Bovendien mag de technologie niet overnemen. ,,De mens blijft centraal staan, maar het wordt veel meer een samenspel van mens en techniek."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Luchtmacht gaat stappen nemen met drones en tech
Sluiten